Bra tillväxt för fiberbaserade förpackningar enligt Smithers

PUBLICERAD: 26 januari 2023
UPPDATERAD: 31 januari

Bild från Dreamstime.

Enligt en ny studie från Smithers kommer den globala efterfrågan på fiberbaserade förpackningar att öka till 503,4 miljarder dollar år 2027 med en årlig tillväxttakt (CAGR) på 3,4 procent och den totala vikten av fiberförpackningar kommer att öka till 316,3 miljoner ton från 264,4 miljoner ton år 2022 med en CAGR på 3,7 procent.

Mot bakgrund av de hållbarhetsåtaganden som detaljhandlare och företag inom dagligvaruhandeln har gjort, den världsomspännande lagstiftning som syftar till att fasa ut SUP och konsumenternas förståelse för att kartong och andra fiberformat tenderar att vara återvinningsbara, har Smithers noterat den ökande populariteten för fiberbaserade förpackningar. Rapporten innehåller en inventering av de innovationer som för närvarande finns på marknaden eller är under utveckling och belyser de tekniska svårigheter som fortfarande hindrar deras utveckling.

Livsmedelssektorn har enligt uppgift sett ett uppsving för funktionella barriärbeläggningar för att bevara känsliga varor och motstå fett-, olje- och vattenpåverkan. Speciella barriärpapper används för förpackning av påsar och för livsmedelstillämpningar, och även om de för närvarande får ett uppsving för att förpacka färska produkter och konfektyr, förväntas förbättringar av coatingmaterial ytterligare utvidga deras användningsområde.

Samtidigt är avlägsnande av aluminiumbarriärskikt och försök med fiberbaserade flaskor innovationer inom dryckesindustrin. Den står fortfarande inför problemet med att man är beroende av polymerbaserade barriärskikt, men man förväntar sig att man i framtiden kommer att hitta sätt att avlägsna dem i materialåtervinningsströmmar utan att skada de återvunna fibrerna.

Fiberbaserade förpackningsmaterial tros också vara på väg att ta fart inom sektorn för personlig vård, där man försöker att kopiera den visuella och taktila upplevelsen av ”premium” i de befintliga polymerförpackningarna. Industri- och transiteringsförpackningar får också ett uppsving för fiberbaserade lösningar – till exempel i form av stuvning för e-handelskanaler som säljs direkt till konsumenter.

Formad massa och fiber förväntas ha en stark tillväxt fram till 2027, även om alla typer av fiberförpackningar förväntas öka i efterfrågan.

Den fullständiga rapporten finns att köpa hos Smithers.

Läs vidare

Arvid Sundblad lämnar Fiskeby Board

Efter närmare sex år som vd för Fiskeby Board lämnar nu Arvid Sundblad företaget.
Fiskeby-4x-768x512felx

Snopet för Mondi, det blev IP som köper DS Smith

International Paper och DS Smith meddelade har nått en överenskommelse om villkoren för en affär där IP köper DS Smith.
alexander-grey-8lnbXtxFGZw-unsplashx

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx

Senaste nytt

Snart dags för Drupa – här är de sex största trenderna att hålla ögonen på

Efter åtta års uppehåll kan vi återigen åka till Drupa för att se vad leverantörerna tror att vi behöver. Här hittar du sex tydliga trender att ha koll på i mässhallarna.
dmitry-ratushny-xsGApcVbojU-unsplash

Arvid Sundblad lämnar Fiskeby Board

Efter närmare sex år som vd för Fiskeby Board lämnar nu Arvid Sundblad företaget.
Fiskeby-4x-768x512felx

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy