Bordet som dubblar skärningen

PUBLICERAD: 29 maj 2018
UPPDATERAD: 24 januari
Caroline Anne Bell, marknadsförings- och försäljningskoordinator på Elitron, och Carsten Vilain Jensen, vd på Convertec siktar in sig på den nordiska marknaden.

 

Elitron visade sin automatiska efterbehandlingsutrustning med dubbla skärhuvuden och helt nya funktioner. Ett skärbord som de kommer konkurrera med inom bland annat förpackningsindustrin.

Den italienska maskintillverkaren Elitron showade bland annat med sitt skärbord Kombo TH i Fespamontern. Convertec är distributör av Elitrons maskinlösningar i Skandinavien.
– Den förenar hastigheten hos en snabb skärplotter med styrkan och robustheten hos en traditionellt frässystem. Allt i ett. Du har ett skärbord där du kan montera för både skärning och fräsning. Andra verktyg också – totalt upp till fem stycken på varje skärhuvud, säger Caroline Anne Bell, marknadsförings- och försäljningskoordinator på Elitron och betonar samtidigt att Elitron verkar för att tillverka integrerade system, inte bara maskiner som står allena.

Skärbordet Kombo TH har två skärhuvuden.

TH står för twin head, vilket innebär att skärbordet har två skärhuvuden som åker fram och tillbaka på två bommar över ett arbetsområde som är 3150 x 2050 millimeter. I samband med att skärbordet visades på Fespa så presenterades en ny programvara till bordet och en ny funktion, Custom cutting feature. Den nya funktionen innebär att arbetsområdet som har en bredd på 3150 millimeter kan delas upp i två arbetsytor, om så önskas. Ena sidan kan laddas med material, medan den andra sidan arbetar för fullt med skärningen.
– Det behöver inte nödvändigtvis handla om två exakt lika stora arbetsområden. Utan det kan delas upp hur operatören än önskar. Det ökar flexibiliteten att kunna lägga olika sorters media på varsin sida av bordet. Det är nästan som att ha två system i ett.

Skärbordet gör det möjligt att efterbehandla media som ska bli förpackningar och visuell kommunikation. Materialen som kan läggas på bordet är allt frånskivor som Forex och Re-board, PVC, och plastmaterial till papper, kartong och wellpapp. Listan kan göras lång. Tjockleken på materialen kan sträcka sig upp till 12 centimeter.

Elitrons egenutvecklade visionssystem Seeker System identifierar automatiskt utlagda bilder som ska skäras ut och känner igen placeringen av utskriftsreferenspunkterna på materialen.

Elitrons egenutvecklade visionssystem Seeker System identifierar automatiskt utlagda bilder som ska skäras ut och känner igen placeringen av utskriftsreferenspunkterna på materialen.

Skärbordet innehar även Elitrons egna visionssystem Seeker System som de fick originalpatent på 2010, och som även kommer med en egenutvecklad programvara. Ett helautomatiskt kameraövervakningssystem som hittar skivorna var som helst på bordet, lägger dem i en arbetskö och sedan systematiskt skär och fräser flera jobb samtidigt.
– Kameran ser alla jobb som skall behandlas som ligger på skärbordet och därefter hittar den automatisk skärfilerna med information om hur de skall behandlas, hur tjockt materialet är, vilka verktyg som behövs för hanteringen. Den kommer även med optimering av vakuum i bordet, säger Carsten Vilain Jensen, vd på Convertec.

Convertec som sålt tryck- och konverteringsmaskiner i runt 25 år på den nordiska marknaden arbetar nära Elitron och hoppas att bli komplett distributör av Elitrons produkter inom en snar framtid. Redan i dag har de ett reservdelslager i Göteborg och två ingenjörer som utbildats av Elitron för att kunna hjälpa kunder om de behöver service. Convertec som hittills lagt stort fokus på förpackningsindustrin satsar nu på att slå sig in på allvar inom den grafiska industrin med Elitrons skärbord. Många welltillverkare i Norden har investerat i liknande system med tillhörande automatisk iläggare och avläggare.
– Vi är Elitrons förlängda arm. Jag försöker använda mina färdigheter och kunnande för att Elitron ska synas på marknaden, säger Carsten Vilain Jensen.

Läs vidare

Återvinnings- och värmeförseglingsbart papper nyhet från Billerud

Billerud har utvecklat ett återvinningsbart, värmeförseglingsbart papper designat för att ersätta plast i förpackningsapplikationer med höga krav på förseglingsprestanda och återvinningsbarhet.
Billerudx

PINC investerar i startupen Glenntex för att driva mer hållbar förpackningsinnovation

Pauligs riskkapitalgren, PINC, investerar i det göteborgsbaserade företaget Glenntex som med grafenförstärkta kompositer kan minska behovet av plast i nyproducerade förpackningar med upp till trettio procent.
Glenntex

Borealis har lanserat en ny LLDPE-film med åttiofem procent återvunnen PCR

Borealis har lanserat en återvunnen linjär LD-polyetenkvalitet, rLLDPE, som innehåller 85 procent PCR-material och 15 procent LLDPE-booster och är avsedd för flexibla förpackningsapplikationer som inte används för förpackning av livsmedel.
TeamBorealis_Werk_Linz_100225_008x

Papper i stället för plast testas i finsk chokladförpackning

UPM Specialty Papers och Orkla Suomi testar ett nytt pappersomslag för Panda Milk choklad. Under en sexmånaders pilotperiod ersätter de nya omslagen traditionellt använda omslag av PP. På grund av sin höga fetthalt kan choklad vara en utmaning att packa i papper.
Panda Maitosuklaa 2025 E

Senaste nytt

Stora Ensos nya megaanläggning för falskartong har startat produktionen

Stora Ensos nya linje för konsumentförpackningskartong vid Uleåborganläggningen i Finland har påbörjat produktionsupptrappningen. De första kundleveranserna väntas under andra kvartalet 2025.
Stora Ensox

Gaia Biomaterials hoppas på sambatakter i Brasilien via nya agent

Gaia Biomaterials som tillverkar ett kalkbaserat alternativ till plast, har utsett MFI Polymers till agent i Brasilien. Företaget leds av Mercia Fernandes som är doktor polymerteknik och är specialiserad på hållbara polymerlösningar.
Gaiax

Är det här greenwashing Lego?

Lego är inne i en period där man byter ut sina plastpåsar med klotsarna som ligger i en kartongförpackning. Man byter till papperspåsar av miljöskäl, men hur är det egentligen? I Holland har en miljökämpe testat papperspåsarna.
Lego1x

Herrljunga Musteri byter från plast till plast i förpackningar för ingefärashots

Herrljunga Musteri har lanserat sina ingefärashots i en alternativ förpackningslösning. Man har gått från de små PET-flaskorna till påsförpackningar. Det är följden av att retursystemet inte kan hantera flaskor med så låg volym som gäller för shotsen.
Herrljungax