Bordet som dubblar skärningen

PUBLICERAD: 29 maj 2018
UPPDATERAD: 24 januari
Caroline Anne Bell, marknadsförings- och försäljningskoordinator på Elitron, och Carsten Vilain Jensen, vd på Convertec siktar in sig på den nordiska marknaden.

 

Elitron visade sin automatiska efterbehandlingsutrustning med dubbla skärhuvuden och helt nya funktioner. Ett skärbord som de kommer konkurrera med inom bland annat förpackningsindustrin.

Den italienska maskintillverkaren Elitron showade bland annat med sitt skärbord Kombo TH i Fespamontern. Convertec är distributör av Elitrons maskinlösningar i Skandinavien.
– Den förenar hastigheten hos en snabb skärplotter med styrkan och robustheten hos en traditionellt frässystem. Allt i ett. Du har ett skärbord där du kan montera för både skärning och fräsning. Andra verktyg också – totalt upp till fem stycken på varje skärhuvud, säger Caroline Anne Bell, marknadsförings- och försäljningskoordinator på Elitron och betonar samtidigt att Elitron verkar för att tillverka integrerade system, inte bara maskiner som står allena.

Skärbordet Kombo TH har två skärhuvuden.

TH står för twin head, vilket innebär att skärbordet har två skärhuvuden som åker fram och tillbaka på två bommar över ett arbetsområde som är 3150 x 2050 millimeter. I samband med att skärbordet visades på Fespa så presenterades en ny programvara till bordet och en ny funktion, Custom cutting feature. Den nya funktionen innebär att arbetsområdet som har en bredd på 3150 millimeter kan delas upp i två arbetsytor, om så önskas. Ena sidan kan laddas med material, medan den andra sidan arbetar för fullt med skärningen.
– Det behöver inte nödvändigtvis handla om två exakt lika stora arbetsområden. Utan det kan delas upp hur operatören än önskar. Det ökar flexibiliteten att kunna lägga olika sorters media på varsin sida av bordet. Det är nästan som att ha två system i ett.

Skärbordet gör det möjligt att efterbehandla media som ska bli förpackningar och visuell kommunikation. Materialen som kan läggas på bordet är allt frånskivor som Forex och Re-board, PVC, och plastmaterial till papper, kartong och wellpapp. Listan kan göras lång. Tjockleken på materialen kan sträcka sig upp till 12 centimeter.

Elitrons egenutvecklade visionssystem Seeker System identifierar automatiskt utlagda bilder som ska skäras ut och känner igen placeringen av utskriftsreferenspunkterna på materialen.

Elitrons egenutvecklade visionssystem Seeker System identifierar automatiskt utlagda bilder som ska skäras ut och känner igen placeringen av utskriftsreferenspunkterna på materialen.

Skärbordet innehar även Elitrons egna visionssystem Seeker System som de fick originalpatent på 2010, och som även kommer med en egenutvecklad programvara. Ett helautomatiskt kameraövervakningssystem som hittar skivorna var som helst på bordet, lägger dem i en arbetskö och sedan systematiskt skär och fräser flera jobb samtidigt.
– Kameran ser alla jobb som skall behandlas som ligger på skärbordet och därefter hittar den automatisk skärfilerna med information om hur de skall behandlas, hur tjockt materialet är, vilka verktyg som behövs för hanteringen. Den kommer även med optimering av vakuum i bordet, säger Carsten Vilain Jensen, vd på Convertec.

Convertec som sålt tryck- och konverteringsmaskiner i runt 25 år på den nordiska marknaden arbetar nära Elitron och hoppas att bli komplett distributör av Elitrons produkter inom en snar framtid. Redan i dag har de ett reservdelslager i Göteborg och två ingenjörer som utbildats av Elitron för att kunna hjälpa kunder om de behöver service. Convertec som hittills lagt stort fokus på förpackningsindustrin satsar nu på att slå sig in på allvar inom den grafiska industrin med Elitrons skärbord. Många welltillverkare i Norden har investerat i liknande system med tillhörande automatisk iläggare och avläggare.
– Vi är Elitrons förlängda arm. Jag försöker använda mina färdigheter och kunnande för att Elitron ska synas på marknaden, säger Carsten Vilain Jensen.

Läs vidare

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Premiär för läkemedelsflaskor av delvis biobaserad PET

Finska UPM Biochemicals har tillsammans med två andra företag ingått ett partnerskap med avsikt att producera världens första läkemedelsflaskor som är tillverkade av delvis träbaserad PET. Det skriver Nordisk Bioplastförening på sin hemsida.
upm-biopet-topp-2x

Nytt cirkulärt förpackningsmaterial med gräsfiber

Mycket av det naturen ger kan användas som råvara för förpackningsmaterial. Vad sägs om gräs som en del av ett pappersmaterial? Ranpak lanserar nu en lösning för void fill där gräs är en del av råvaran.
Grasspaperx

Metsä Group påbörjar försäljningen av Muoto i Sverige – en ny förpackningsprodukt av träfiber

Metsä Groups nya förpackningsvarumärke Muoto finns nu tillgängligt för testkunder i Sverige som letar efter alternativ till plastförpackningar.
Metsä_Muoto_Package2323x

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker