Bollnäsföretag knyter etiketter
som aldrig förr

PUBLICERAD: 17 september 2020
UPPDATERAD: 24 januari
En ny automatisk maskin för att knyta ståltråd på hängetiketter har installerats hos Bok & Tryck.

Bollnäsföretaget Bok & Tryck som driver sajten Hangtags har installerat en specialbyggd knytmaskin som öljetterar och applicerar ståltråd på hängetiketter.

Bok & Tryck gör alla möjliga typer av trycksaker, men är nischade med sin produktion av hängetiketter och nyckelkvitton. Per Norin säger att Bok & Trycks tidigare ägare Karl-Ingvar Andersson kläckte idén med att satsa på hängetiketter och tillsammans med sin son Matz försökte de få ned tankarna på papper. För tio år sedan skred de till verket och ritade och byggde den första maskinen tillsammans med lokala ingenjörer. Fler maskiner har tagit plats i maskinparken sedan dess och nyligen installerade företaget en ny knytmaskin för ståltråd.

– Nu har vi byggt ytterligare ett exemplar av tredje generationens knytmaskin så att vi kan korta leveranstiderna ytterligare och ha en väl fungerande backup-maskin i den äldre, säger vd:n Per Norin.

Per Norin, vd för Bok & Tryck.
En miljon om året

Etiketter med ståltråd används mycket inom industrin för att märka upp enskilda delar eller pallar med delar. Det kan vara olika varningsetiketter eller etiketter för att märka upp industridetaljer med artikelnummer, exempelvis inom fordonsindustrin.

– Det är en specialbyggd maskin som öljetterar och applicerar ståltråd, vi kör över en miljon exemplar av den typen av etiketter per år. Av den här maskinen finns det endast två exemplar i hela världen eftersom vi utvecklar maskinerna själva.

Olika typer av hängetiketter

Företaget kan producera etiketter med perforering, hörnrundning, foliering, laminering samt med eller utan hålförstärkning av öljett. De knyter förutom ståltråd även bomullstråd och elastisk tråd i olika färger. Färdigtryckta eller nerskurna ark läggs i maskinerna, hörnstansas till etikettform, och går därefter vidare till hålslagning och knytning av tråd maskinellt i både små och stora upplagor. 100 000 exemplar och uppåt är inte alls ovanligt. Etiketterna kommer i olika färger, en del trycks på tåliga plastfolier för att tåla smuts och väta, andra har skrivbara ytor så det är möjligt att göra skrivnoteringar.

– Vår produktion är helt automatiskt, inget manuellt arbete. Det är unikt i Sverige, säger han och tillägger att maskinerna är specialbyggda och klarar av att knyta etiketter, som minst 40 x 25 millimeter ända upp till A5-format.

Investerade i digitalpress

Bollnästryckeriet inledde 2020 med att slå till på fyrfärgsutskrifter med digitalpressen C6100 Bizhub Accurio press från Konica Minolta. Sedan tidigare hade de rutin på maskintillverkarens pressar Bizhub Press C1060 och C1070. Maskinen kan trycka på papper med en tjocklek upp till 400 gram per kvadratmeter vilket passar för bland annat etikettproduktionen. Det var också en viss enhet för färgstabilitet och passning av papperet som blev avgörande.

– En stor fördel är att den fungerar bra med IQ-enheten som ger kontroll och passning av papperets fram- och baksida och ger rätt storlek på tryckytan på arken. Det var något vi var tvungna att lägga ner mycket tid på tidigare. Det slipper vi nu. Den här maskinen är betydligt stabilare, säger Per Norin.

 

Läs vidare

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Världspremiär på drupa för Xeikons nya etikettpress

Xeikon kommer att ha en världspremiär på drupa 2024. Det är en etikettpress som trycker med en, ny, egenutvecklad bläckserie.
Untitled Design - 1

Xeikon visar innovationer inom nyckelsegment på Drupa

Xeikon, som är en del av Flint Group, erbjuder digitala lösningar för såväl den grafiska industrin som förpackningsbranschen. På Drupa visas de senaste innovationerna inom dessa segment.
SV-kollage-1536x1024x

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Senaste nytt

AI ger Amazon effektivare förpackningar

Amazon har utvecklat ett artificiellt intelligens (AI)-system med namnet Package Decision Engine, som förändrar hur produkter paketeras och levereras över hela världen. Systemet minskar skadorna på transporterade produkter och förbrukningen av förpackningsmaterial.
amazonx

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx