Blisterförpackning utan plast

PUBLICERAD: 9 juni 2017
UPPDATERAD: 24 januari
Bland annat skidvallatillverkaren Swix har börjat pröva förpackningen Cefapac till sina olika typer av vallor.

Moltzaus blisterförpackning Cefapac är helt utan plast. Istället är det kartongen som gör jobbet.

Blisterförpackningar hängs på spjut i butikshyllorna – en av de vanligare förpackningstyperna där det bärande materialet är kartong med gjuten transparent plast som håller produkten mot bäraren. Nu har den norska konverteraren Moltzau tagit fram denna förpackningstyp helt i kartong. Fördelarna med konstruktionen är att den är lättare att öppna och mindre miljöpåverkan. Eirik Faukland, förpackningsveteran och utvecklingsansvarig hos Moltzau berättar i ett pressmeddelande attt de hade två utgångspunkter när de tog fram konstruktionen – att den skulle vara lättare att öppna och ha en mindre miljöpåverkan. För att förenkla öppningsbarheten valde man att ersätta alla traditionella bigar med perforeringar. Inte helt enkelt dock med en förpackning av kartong då risken är att man inte lyckas skydda varan tillräckligt väl. Valet av kartongmaterial föll på Iggesund Paperboards produkt Invercote.

– Invercotes överlägsna rivstyrka är en förutsättning för att det ska bli en bra förpackning. Styrkan, tillsammans med hur den uppträder i de olika stadierna av konvertering och fyllning är avgörande, säger Eirik Faukland och berättar vidare att perforeringarna, i de applikationer man hittills genomfört, gjort det möjligt att skruva upp tempot i fyllningslinjerna jämfört med bigade förpackningsämnen.

Tillverkaren av skidvalla, Swix, har för närvarande satt sitt hopp till Cefapac för att leverera några av sina vallor. Sårvårdsmaterial och receptfria pharmaprodukter finns också redan ute på marknaden.

Förpackningskonstruktionen har också fått pris.Under hösten 2015 förärades Cefapac med en Scanstar. I år får de ta emot utmärkelsen WorldStar av World Packaging Organisation.

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x