Bio-PET i stället för fiber i äggförpackning

PUBLICERAD: 9 februari 2023
UPPDATERAD: 10 februari
Bio-PET är en bättre lösning en fiber i den här förpackningen.

Biobaserad PET ersätter fiber i en ny äggförpackning i Kanada. Det är inte ofta dessa dagar som vi ser ett byte från fiber till plast.

Företaget Spring Creek Quail Farms i Ontario, Kanada, har börjat packa sina ägg från naturligt uppfödda vaktlar i en specialutformad bio-PET-förpackning från kanadensiska producenten Good Natured Products Inc. Detta enligt Nordisk Bioplastförening.

Den speciella transparenta förpackningen, som rymmer 18 vaktelägg, består till 30 procent av växtbaserad bio-PET vilket gör förpackningarna återvinningsbara över hela Nordamerika samtidigt som det väsentligt minskar Spring Creeks beroende av förpackningar av fossila bränslen.

Förutom att vara helt återvinningsbara uppfyller de nya förpackningarna också Spring Creeks strikta krav på livsmedelssäkerhet, ventilation, hållbarhet under frakt och i butikshyllan samt gör produkterna extra synliga för kunderna.

Spring Creek uppger att svårigheter att se produkterna samt läckage- och krossbenägenhet är nyckelfaktorer, som orsakar äggkross och matsvinn under transporter samt på butikshyllor. Konsumenter brukar ofta öppna konventionella fiber- eller skumplastförpackningar för att inspektera ägg innan de köper. Med de nya transparenta bio-PET-förpackningarna kan kunderna inspektera äggen utan att behöva öppna förpackningen.

– Designprocessen tillsammans med Spring Creek gjorde det möjligt för oss att helt tillmötesgå deras unika behov och deras bransch och sedan komma fram med en slutdesign och ett perfekt exakt materialval som uppfyllde alla önskningar och krav, säger Paul Antoniadis, VD för Good Natured Products, Vancouver, Kanada.

Spring Creek Quail Farms nya äggförpackning används nu till vaktelägg, som säljs i större livsmedelsbutiker i både USA och Kanada.

Läs vidare

Ny pappersbaserad bottenfilmslösning från SEE

SEE har utvecklat en ny pappersbaserad bottenbana för att hjälpa livsmedelsproducenter och butikskedjor att minska plastanvändningen.
SEE Barrier_Formable_Paper_Kraft_Hot Smoked Salmon Fillets.png-Large-JPEGx

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

Investeringar i maskiner drivs av ökad konsumtion av förpackade livsmedel

Ökade efterfrågan på förpackade livsmedel ger ökade maskininvesteringar säger en prognos fram till år 2026.
glada påsar

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}