Billerud stoppar konverteringen av pappersbruket i Escanaba i Michigan

PUBLICERAD: 21 maj 2024
UPPDATERAD: 21 maj
Bruket i Escanaba i Michigan blir inte ett renodlat kartongbruk. Foto: Billerud

Billeruds styrelse har beslutat att avbryta planerna på att konvertera bruket i Escanaba till produktion av förpackningskartong. Bolaget kommer istället fokusera på att stegvis skifta produktmixen i Nordamerika mot förpackningsmaterial med en måttlig investeringsnivå.

– Efter ingående förstudier, utvärderingar och leverantörsdiskussioner har vi kommit fram till att den förväntade avkastningen på investeringen inte är tillräckligt attraktiv för att gå vidare med en konvertering av Escanaba till att producera förpackningskartong. Förutsättningarna har förändrats under processens gång och kostnaderna för utrustning och tjänster som krävs för att transformera verksamheten har ökat kraftigt. Framöver ska vi istället driva en mer moderat investeringsstrategi för våra nordamerikanska bruk som siktar på högre avkastning, säger Ivar Vatne, VD och koncernchef för Billerud.

– Billeruds verksamheter i Nordamerika utgör en integrerad del av Billerud och vårt engagemang på den nordamerikanska marknaden kvarstår. Sedan förvärvet 2022, har organisationens passform och regionens tillgång till kostnadseffektiv fiber och dess finansiella resultat överträffat våra förväntningar. De långsiktiga marknadsutsikterna för papper och förpackningsmaterial i Nordamerika är lovande. Med bättre än förväntad maskinflexibilitet ser vi stor potential att diversifiera vår produktportfölj mot förpackningskvaliteter, helt i linje med vår strategi, säger Ivar Vatne.

Billerud kommer att fortsätta förse den nordamerikanska marknaden med sin högkvalitativa förpackningskartong som produceras vid bolagets europeiska bruk.

Billerud köpte bruket i Escanaba i USA år 2022, ett bruk som tillverkar grafiskt papper. Affären genomfördes under ledning av dåvarande CEO, Christoph Michelski. I en intervju med Packnews berättade han om planerna på att omvandla bruket till förpackningsproduktion och investera i en linje i paritet med den jättemaskin Billerud har i Grums. En mycket stor investering med andra ord. Förra sommaren lämnade Michelski Billerud med kort varsel och sedan dess har försiktigare signaler kommit från koncernen, beträffande utvecklingen i Nordamerika. I januari i år sa CEO Ivar Vatne att man fortsatt var övertygade om det riktiga i att konvertera delar av pappersproduktion till kartong, men uppenbarligen är det en försiktigare hållning som nu gäller.

 

Läs vidare

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

AI ger Amazon effektivare förpackningar

Amazon har utvecklat ett artificiellt intelligens (AI)-system med namnet Package Decision Engine, som förändrar hur produkter paketeras och levereras över hela världen. Systemet minskar skadorna på transporterade produkter och förbrukningen av förpackningsmaterial.
amazonx

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432

Walki fortsätter investera i Centraleuropa

Walki har genomfört en investering på över 6 MEUR i en toppmodern produktionslinje vid sin fabrik i Steinfurt. Linjen är nu redo att börja producera åt kunder som går över till fiberbaserade material.
Walki

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a