Billerud går tuff kamp mot svamp i USA

PUBLICERAD: 17 april 2023
UPPDATERAD: 17 april
Bruket i Michigan. Bild: Billerud.

Billeruds fabrik i Michigan har drabbats av ett svamputbrott som gör att man måste stoppa produktionen i tre veckor.

För ett år sedan genomförde Billerud köpet av ett pappersbruk i Escabana, Michigan. Säljare var Verso. Produktionen har fokus på grafiskt papper men ska transformeras till kartong med en årskapacitet på över 500 000 årston. Efter en start över förväntan har man nu drabbats av ett allvarligt bakslag. Svampen blastomykos har fått fäste i fabriken och bland personalen. Det har tyvärr lett till ett dödsfall. 21 personer är konstaterat drabbade av svampen och 76 fall bedöms som troliga. För några dagar sedan gick Billerud ut med beskedet att man stänger fabriken i tre veckor.

– Vår högsta prioritet är att skydda personalen och övriga medarbetare. Vi gör nu allt vi kan för att hitta källan till smittan. Saneringen sker i enlighet med riktlinjer från National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) och kräver att produktionen ligger nere, säger Christoph Michalski, CEO på Billerud.

Michigan är ett känt område för blastomykosinfektioner. Att identifiera källan kan vara svårt eftersom blastomykes-svampen är endemisk i området och det har aldrig förekommit ett industriellt utbrott av denna karaktär någonstans i USA.

Blastomykos är en sjukdom som förknippas med en svamp som växer i fuktig jord och sönderfallande ämnen som trä och löv som kan bli luftburna om de störs. Dessa infektioner är sällsynta och de flesta som andas in blastomykossporer kommer inte att bli sjuka. Blastomykos inte smittsam och sprids inte från person till person eller mellan djur och människor. Blastomykos kan behandlas med svampdödande läkemedel som ordinerats av en läkare. Sporerna påverkar lungorna. Det är en sällsynt sjukdom hos människor.

– De ekonomiska konsekvenserna bedömer vi vara begränsade eftersom produktionen vid Escanaba Bruk justerades för att möta den rådande efterfrågan på marknaden, säger Christoph Michalski.

Läs vidare

Arvid Sundblad lämnar Fiskeby Board

Efter närmare sex år som vd för Fiskeby Board lämnar nu Arvid Sundblad företaget.
Fiskeby-4x-768x512felx

Snopet för Mondi, det blev IP som köper DS Smith

International Paper och DS Smith meddelade har nått en överenskommelse om villkoren för en affär där IP köper DS Smith.
alexander-grey-8lnbXtxFGZw-unsplashx

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx

Senaste nytt

Snart dags för Drupa – här är de sex största trenderna att hålla ögonen på

Efter åtta års uppehåll kan vi återigen åka till Drupa för att se vad leverantörerna tror att vi behöver. Här hittar du sex tydliga trender att ha koll på i mässhallarna.
dmitry-ratushny-xsGApcVbojU-unsplash

Arvid Sundblad lämnar Fiskeby Board

Efter närmare sex år som vd för Fiskeby Board lämnar nu Arvid Sundblad företaget.
Fiskeby-4x-768x512felx

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy