BEWI invigde cirkulär hubb i Norrköping

PUBLICERAD: 9 december 2024
UPPDATERAD: 9 december
Foto: BEWI

BEWI har invigt en ny anläggning i Norrköping för återvinning av EPS. Den är den första i sitt slag i Sverige och presenterades för kunder, leverantörer och samarbetspartners den 27 november. Bland dessa fanns välkända företag som STENA Recycling, Site ZERO, Renall, Elgiganten och flera andra.

BEWI är en av Europas största producenter och återvinnare av EPS. Som en pionjär inom återvinning av EPS driver BEWI anläggningar i Tjeckien, Portugal och nu även Sverige. Genom detta strategiska nätverk kan BEWI optimera logistiken för både insamling och återvinning på ett effektivt och hållbart sätt.

Företaget samlar in använd EPS och komprimerar det (eftersom det består av nittioåtta procent luft). Sedan transporteras det till den nya anläggningen i Norrköping för återvinning. Mellan 700 och 800 ton EPS per månad, som annars hade förbränts, kommer nu att återvinnas. Det motsvarar 6000 lastbilar med icke-komprimerad EPS. Det återvunna materialet kan sedan användas för tillverkning av ny EPS.

– Den nya anläggningen i Norrköping är ett stort bidrag till vårt och våra kunders mål att sluta kretsloppet. Vi kan nu säkerställa att EPS inte kastas bort utan i stället återinförs i produktionscykeln, säger Johan Borggren, regionchef för BEWI Circular Sweden.

Foto: BEWI

Den strategiska placeringen i Norrköping möjliggör effektiv transport till och från kunder samt BEWI:s insamlingsanläggningar runt om i Sverige och Europa. Anläggningen har dessutom goda möjligheter att expandera i framtiden.

– Fler kunder ställs inför högre krav och efterfrågar cirkulära lösningar. Vår hantering av EPS skapar ett slutet kretslopp som sparar på naturresurser, sänker koldioxidutsläpp och minskar både avfallshantering samt vattenförbrukning, säger Elin Sohlberg, Head of Operations på BEWI Circular.

Förutom den nya anläggningen i Norrköping har koncernen återvinningsanläggningar med en sammanlagd årlig återvinningskapacitet på 35 000 ton. Förra året samlade BEWI in 27 000 ton använd EPS för återvinning. Företaget siktar högre och har en uttalad ambition att fortsätta öka sin insamling.

Den nya anläggningen i Norrköping är ett stort bidrag till vårt och våra kunders mål att sluta
kretsloppet. Vi kan nu säkerställa att EPS inte kastas bort utan i stället återinförs i
produktionscykeln, säger Johan Borggren, regionchef för BEWI Circular Sweden. Foto: BEWI

Senaste nytt

Tetra Pak testar förslutningar av papper

Under ett par år har Tetra Pak testat fiberbaserade barriärmaterial tillsammans med det portugisiska företaget Lactogal. Packnews har tidigare berättat om det. Ganska lite om resultatet har blivit känt, vi har försökt få en intervju på temat med Tetra Pak utan att lyckas, men nu satsar man vidare mot mer fiber genom att testa förslutningar som är pappersbaserade.
Tetra 2x

Håll Sverige Rent undrar vem som ska jobba mot nedskräpning nu

Stiftelsen Håll Sverige Rent står inför en avgörande fråga, vem ska betala för arbetet med att forma normer och beteenden gällande nedskräpning i samhället? Den statliga finansieringen har helt försvunnit, producenterna av engångsplastprodukter får delvis ta kostnaden om bidraget blir noll kronor, men kanske kan klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) ändra på det i vårbudgeten. Det skriver Håll Sverige Rents vd Johanna Ragnartz i det här debattinlägget.
Johannax

DePoly i Schweiz etablerar demoanläggning för unik återvinning av PET- och polyesteravfall

Schweiziska DePoly inviger i sommar en demoanläggning med en kapacitet på 500 ton per år för att ge gårdagens plast ett nytt syfte, samtidigt som de säkrar 23 miljoner dollar från sponsorer.
depoly1

Fiberbaserad beläggning för värmeförsegling tävlar i Packnorth Award 2025

Bidragen fortsätter komma in till årets Packnorth Award. Ett intressant bidrag är inte en förpackning i sig utan en ny, fiberbaserad beläggning för värmeförsegling. Den är anmäld i kategorin Biobaserade förpackningar i tävlingen.
WOODMER-Seal-3x

Läs vidare

OK från EU till Amcor och Berry

Förpackningsföretagen Amcor och Berry Global Group har säkrat antitrustgodkännande från Europeiska kommissionen (EG) för deras planerade samgående.
European-Commission-official-entry

YH-utbildningen till Förpackningsingenjör spelar en viktig roll för att forma branschens framtid

För att möta branschens behov krävs spetskompetens – och det är här yrkeshögskoleutbildningen Förpackningsingenjör – Packaging Solution Engineer spelar en avgörande roll enligt Finn Toompuu, utbildningsledare vid Haganässkolan i Älmhult.
Haganas_litenx

Tredje generationen tar vid hos Polykemi Group när företaget säkrar framtiden

Vid årsskiftet 2025/2026 sker familjekoncernen Polykemi Groups nästa generationsskifte. Då är det dags för den tredje generationen att ta vid. Nuvarande VD Ola Hugoson och vice VD Lars Hugosson, söner till grundaren Hugo Jönsson, kommer båda att finnas kvar i koncernen.
1 Next generation of Polykemi Groupx

Stora Enso genomför organisationsförändringar

Stora Enso planerar att implementera en ny organisation med sju affärsområden för P&L-ansvar, vilket återspeglar vikten av kärnverksamheten inom förnybara förpackningar i affärsportföljen. Den nya, plattare och effektiviserade organisationen kommer att öka kundfokus, driva den operativa effektiviteten med ökad integration, minska komplexiteten och förbättra koncernens prestationskultur.
wellpapp-Stora-Ensox