Belönades för tre märkmaskiner

PUBLICERAD: 31 januari 2017
UPPDATERAD: 24 januari
Filip Olsson på företaget Logimark stoltserar med utmärkelsen från tyska Weber.

Logimark levererade sammanlagt tre fullständiga märkmaskiner förra året. Anläggningarna är uppbyggda kring en servostyrd höghastighetsdispenser Alpha Compact Plus, från den internationella koncernen Weber som gav företaget en utmärkelse för bästa konstruktion 2016.

Logimark, med huvudkontor i Malmö har dryga 20 anställda och har agenturer för att kunna leverera fullständiga märksystem av alla slag. Under föregående vinter fick man uppdraget att leverera utrustning för att märka medicinska produkter. Uppdraget var att sätta etikett på förpackningar med ampuller.
– I den ena linjen innehåller förpackningarna en ampull och i den andra ligger de två och två. I princip är det två likadana linjer, berättar Filip Olsson, försäljningschef på Logimark.

Linjerna byggdes kring en etiketteringsutrustning, så kallad Print & Apply, från den globala koncernen Weber. Kravet var också att varje förpackning skulle ha egen identitet, serialisering.
De färdigfyllda transporteras in i etiketteringsenheten. Även transportören ingick i uppdraget. Förpackningarna läggs i rätt position och etiketteras med stora krav på noggrannhet. Därefter läser maskinen av etiketten och förpackningen kontrollvägs innan den skickas vidare till slutförpackning. Allt dokumenteras med fullständig spårbarhet.

Logimark i Linköping byggde anläggningarna med applikatorn Alpha compact plus från tyska Weber

Etiketterna som används är förtryckta och den ytterligare information som behövs skrivs på etiketten med en termotransferskrivare, Linx TT5, samt bläckpatroner typ TIJ från Weber i samband med etiketteringen.
– Logimark levererar förtryckta etiketter till de kunder som önskar det, fortsätter Filip Olsson.

Den tredje linjen av samma slag som levererades gällde etikettering av kemtekniska produkter i dunk. Här krävdes inte individuell märkning på varje dunk men väl märkning av varje batch så att felaktiga produkter skulle kunna återkallas.
Uppdraget var en mobil linje, automatiskt omställbar till olika dunkstorlekar samt val av en eller tvåsidig etikettering. Varje dunk, som rymmer omkring fem till tio liter, får etikett på två sidor. Dessa kan vara i en storlek som motsvarar en A4-sida. Även här levererade Logimark en fullständig linje, baserad på samma etiketteringsutrustning som de medicinska linjerna. Logimarks avdelning i Linköping byggde linjerna.

Anläggningarna rönte stor uppmärksamhet hos tyska Weber, som är tillverkare av etikettapplikatorn, Alpha Compact Plus, som applicerar etiketterna i hög hastighet och med extrem noggrannhet med så kallad wipe-on-teknik, tack vare servodrift. Vid en sammankomst med alla Webers underleverantörer belönades de nämnda anläggningarna med en utmärkelse för bästa lösning baserad på Webers maskiner under 2016.
– Ett trettiotal distributörer hade skickat in sina bidrag och våra konstruktioner erhöll alltså utmärkelsen, avslutar, Filip Olsson, som tog emot priset tillsammans med Carl-Axel Roth, marknadsdirektör på Logimark.

Läs vidare

Allt fler robotar automatiserar skärborden

På den nyligen avslutade Fespamässan i Amsterdam visade det schweiziska företaget Zünd både nuvarande och framtida skärbordslösningar där robotar spelar en viktig roll.
zund-fespa_01

Etikettmarknaden föll tjugofem procent förra året men växer igen

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x

Ljus prognos för globala marknaden för förpackningsmaskiner

Prognoserna ser ljusa ut för de globala marknaderna för förpackningsmaskiner de närmaste åren. Asien och Stillahavsregionen kommer att behålla den ledning som den har för närvarande. Det framgår av amerikanska PMMI Business Intelligences rapport "2023 World Packaging Machinery”.
pavel-neznanov-w95Fb7EEcjE-unsplashx

Senaste nytt

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx

Peter Jhaveri ny styrelseordförande för Returpack

Peter Jhaveri är ny styrelseordförande för Returpack som gjort en egen intervju med honom. Här är ett utdrag ur den.
jhaveri

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx