Belönades för tre märkmaskiner

PUBLICERAD: 31 januari 2017
UPPDATERAD: 24 januari
Filip Olsson på företaget Logimark stoltserar med utmärkelsen från tyska Weber.

Logimark levererade sammanlagt tre fullständiga märkmaskiner förra året. Anläggningarna är uppbyggda kring en servostyrd höghastighetsdispenser Alpha Compact Plus, från den internationella koncernen Weber som gav företaget en utmärkelse för bästa konstruktion 2016.

Logimark, med huvudkontor i Malmö har dryga 20 anställda och har agenturer för att kunna leverera fullständiga märksystem av alla slag. Under föregående vinter fick man uppdraget att leverera utrustning för att märka medicinska produkter. Uppdraget var att sätta etikett på förpackningar med ampuller.
– I den ena linjen innehåller förpackningarna en ampull och i den andra ligger de två och två. I princip är det två likadana linjer, berättar Filip Olsson, försäljningschef på Logimark.

Linjerna byggdes kring en etiketteringsutrustning, så kallad Print & Apply, från den globala koncernen Weber. Kravet var också att varje förpackning skulle ha egen identitet, serialisering.
De färdigfyllda transporteras in i etiketteringsenheten. Även transportören ingick i uppdraget. Förpackningarna läggs i rätt position och etiketteras med stora krav på noggrannhet. Därefter läser maskinen av etiketten och förpackningen kontrollvägs innan den skickas vidare till slutförpackning. Allt dokumenteras med fullständig spårbarhet.

Logimark i Linköping byggde anläggningarna med applikatorn Alpha compact plus från tyska Weber

Etiketterna som används är förtryckta och den ytterligare information som behövs skrivs på etiketten med en termotransferskrivare, Linx TT5, samt bläckpatroner typ TIJ från Weber i samband med etiketteringen.
– Logimark levererar förtryckta etiketter till de kunder som önskar det, fortsätter Filip Olsson.

Den tredje linjen av samma slag som levererades gällde etikettering av kemtekniska produkter i dunk. Här krävdes inte individuell märkning på varje dunk men väl märkning av varje batch så att felaktiga produkter skulle kunna återkallas.
Uppdraget var en mobil linje, automatiskt omställbar till olika dunkstorlekar samt val av en eller tvåsidig etikettering. Varje dunk, som rymmer omkring fem till tio liter, får etikett på två sidor. Dessa kan vara i en storlek som motsvarar en A4-sida. Även här levererade Logimark en fullständig linje, baserad på samma etiketteringsutrustning som de medicinska linjerna. Logimarks avdelning i Linköping byggde linjerna.

Anläggningarna rönte stor uppmärksamhet hos tyska Weber, som är tillverkare av etikettapplikatorn, Alpha Compact Plus, som applicerar etiketterna i hög hastighet och med extrem noggrannhet med så kallad wipe-on-teknik, tack vare servodrift. Vid en sammankomst med alla Webers underleverantörer belönades de nämnda anläggningarna med en utmärkelse för bästa lösning baserad på Webers maskiner under 2016.
– Ett trettiotal distributörer hade skickat in sina bidrag och våra konstruktioner erhöll alltså utmärkelsen, avslutar, Filip Olsson, som tog emot priset tillsammans med Carl-Axel Roth, marknadsdirektör på Logimark.

Läs vidare

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620

Scribos och HP Indigo säkrar produkter mot piratkopiering

Scribos har etablerat ett samarbete med HP Indigo Division för med syftet att stoppa piratkopiering av produkter.
SCRIBOS_02_Wine_Spiritsx

Smart och stark robotserie minskar koldioxidavtrycket

KR Fortec ultra-serien är en nyhet från KUKA, robotar med dubbla länkarmar, som klarar höga vikter utan att själv blir tunga.
FORTECKUKA

Uppköp: Nordvalls förvärvar Lexit Groups etikettverksamhet

Affären innebär ett övertagande av Lexit Groups verksamheter i Sverige och Norge. Enligt Nordvalls gör förvärvet dem till Skandinaviens ledande leverantör av etiketter.
FotoJet (2)

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620