Bättre mat från storkök och take away-butiker

PUBLICERAD: 15 december 2016
UPPDATERAD: 24 januari

Att skyddande atmosfär, även kallad MAP-förslutning, förlänger hållbarheten är känt sedan länge i livsmedelsbranschen. Duni gör det möjligt för såväl storkök som små take away-butiker att använda tekniken.

I allmänhet förknippas nog namnet Duni med servetter, pappersdukar och engångsmaterial, men många känner också till att företaget levererar förpackningsmaterial och maskiner till storhushåll och butiker. Det är till och med möjligt att förpacka råvarorna med naturliga livsmedelsgaser, så kallad MAP (Modified Atmosphere Packaging).

Bättre mat från storkök och take away-butiker

– Modifierad atmosfär är helt naturligt. I huvudsak minskar man de gaser som får maten att försämras. På så sätt bromsas åldringsprocessen upp, säger Tomasz Doweyko, kategorichef Duniform.

Han påpekar att skyddande atmosfär förlänger matens hållbarhet men förtydligar att det inte går att backa processen. Det är viktigt att maten är så färsk som möjligt redan från start när förpackningen försluts. Om maten behandlas rätt så kan den hållas färsk i upp till tre veckor.

Madeleine Olsson och Tomasz Doweyko berättar att hållbarheten
kan förlängas till närmare tre veckor med rätt atmosfär i förpackninge
n

Duniform, som förpackningsserien kallas, består som nämnts av formar, film och maskiner. De enklaste maskinerna är helt manuella och har en kammare för tråg, medan de största är automatiska förpackningslinjer med flera tråg i bredd. En del av Dunis trågsortiment följer standardmåtten för Gastronomisk Norm – en standard anpassad för storkök. Formarna kan fås i PET, PP, kartong eller biobaserad plast.

– Duniform firar faktiskt 40-årsjubileum nästa år och vi har haft möjlighet till skyddande atmosfär i snart ett par decennier, berättar Tomasz Doweyko.

Maträtterna kan förpackas i tråg med tre olika fack

Den skyddande atmosfären åstadkoms genom att först suga ut luften ur förpackningen och därefter sätta till luftblandningen med rätt halt av respektive gas. Den exakta sammansättningen av luft är beroende av vilket livsmedel som finns i förpackningen.

– Gasleverantörerna har mycket god kunskap om vilka halter som krävs. Vanligtvis handlar det om kvävgas, koldioxid och en reducerad mängd syrgas, alltså gaser som finns i vanlig luft. Det är också viktigt att gasen som tillsätts är livsmedelsklassad, vanlig industrigas får inte användas.

Take Away efterfrågas av folk i farten

Med förpackningsserien Duniform riktar sig konceptet till storkök och stormarknader som förpackar färdiga maträtter men även till små butiker som säljer färdigmat att ta med hem.

– Take away efterfrågas allt mer av folk i farten och många köper gärna färska färdigrätter till lunchen eller för att ta med sig hem. Maten tillagas i butikens egna kök och säljs i deras egna kylar, berättar Madeleine Olsson, marknadsansvarig på Duni.

– Mat tillagas ofta även i storkök och distribueras ut till enskilda hushåll och olika matsalar där maten serveras. Med rätt gastillsats klarar sig maten längre, den kan lagras och även transporteras över längre sträckor.

Till sist kan nämnas att såväl runda tråg som formar med upp till fem fack finns i sortimentet och alltid med ett miljöanpassat alternativ. På så sätt kan exempelvis grönsaker och potatis hållas isär från huvudrätten. Om en livsmedelsgas tillsätts får alla fack samma gassammansättning.

Läs vidare

Ny pappersbaserad bottenfilmslösning från SEE

SEE har utvecklat en ny pappersbaserad bottenbana för att hjälpa livsmedelsproducenter och butikskedjor att minska plastanvändningen.
SEE Barrier_Formable_Paper_Kraft_Hot Smoked Salmon Fillets.png-Large-JPEGx

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

Investeringar i maskiner drivs av ökad konsumtion av förpackade livsmedel

Ökade efterfrågan på förpackade livsmedel ger ökade maskininvesteringar säger en prognos fram till år 2026.
glada påsar

Bio-PET i stället för fiber i äggförpackning

För ovanlighetens skull en nyhet som berättar om ett byte från fiber till plast.
quail-biopet-utvald

Senaste nytt

Snart dags för Drupa – här är de sex största trenderna att hålla ögonen på

Efter åtta års uppehåll kan vi återigen åka till Drupa för att se vad leverantörerna tror att vi behöver. Här hittar du sex tydliga trender att ha koll på i mässhallarna.
dmitry-ratushny-xsGApcVbojU-unsplash

Arvid Sundblad lämnar Fiskeby Board

Efter närmare sex år som vd för Fiskeby Board lämnar nu Arvid Sundblad företaget.
Fiskeby-4x-768x512felx

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy