Bättre kartong

PUBLICERAD: 11 november 2014
UPPDATERAD: 24 januari

 

Stora CKB - Low

 

Stora Ensos CKB-kartong har fått en förbättring som möjliggör lägre ytvikter. CKB används främst i multipacks och falskartong för mat och dryck där styrka, hållfasthet och livsmedelssäkerhet är de viktigaste kraven. Trots den lägre ytvikten erbjuder CKB samma höga prestanda som förr eftersom alla andra tekniska egenskaper är oförändrade. Samtidigt är produkten nu mer hållbar i och med att den kräver mindre råmaterial.

Stora Ensos investeringar i kartongmaskinerna på Skoghalls Bruk möjliggör lägre ytvikter för alla CKB-kvaliteter. CKB levereras nu i ytvikter från 175 till 380 g/m2, vilket innebär att de högsta ytvikterna minskar med 10 g/m2. Antalet träd som krävs för att producera CKB är idag 135 000 mindre än år 2010, vilket motsvarar 600 färre lastbilar till bruket.

-CKB är en kvalitetsledare inom kategorin oblekt homogen kartong och blir nu än mer miljöeffektiv. Det gör CKB till ett attraktivt och konkurrenskraftigt alternativ för många olika applikationer där styrka, styvhet, renhet och körbarhet är viktiga egenskaper, säger Fredrik Werner, Segment Development Manager för mat-, öl- och dryckesförpackningar på Stora Enso.

CKB är en flerskiktig kraftkartong. Förutom dess styrka och goda tryckegenskaper ger kartongens naturligt bruna baksida designers möjligheter att skapa unika förpackningar. Ett bra exempel på en förpackning som drar nytta av kartongens egenskaper är Confiserie Rebers chokladkalender, en av vinnarna på årets Pro Carton ECMA Awards. Stora Enso erbjuder ett flertal olika barriärbeläggningar och laminat som förbättrar förpackningens egenskaper.

-En av de viktigaste orsakerna att välja CKB är den beprövade livsmedelssäkerheten som bygger på ren nyfiber, noggrant övervakad produktion och eliminering av alla risker för kontaminering, efterlevnad av all EU-lagstiftning som gäller material med livsmedelskontakt samt certifierade ledningssystem för förpackningshygien på våra produktionsanläggningar, säger Fredrik Werner.

CKB är även känd för sin utmärkta körbarhet i konverterings- och förpackningsprocesser. Kartongen används även i andra tillämpningar som kräver exceptionell styrka eller specialbeläggningar.

– Att minska vikten är ett kontinuerligt mål för vårt utvecklingsarbete och vi planerar redan vårt nästa steg. Inom 20 år kommer det att finnas över åtta miljarder människor i världen som kommer att behöva 35 procent mer mat. Förpackningar har en viktig roll i att hindra matsvinn, men vi måste även utveckla mer resurseffektiva sätt att producera förpackningsmaterial, avslutar Fredrik Werner.

Läs vidare

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

Ny pappersbaserad bottenfilmslösning från SEE

SEE har utvecklat en ny pappersbaserad bottenbana för att hjälpa livsmedelsproducenter och butikskedjor att minska plastanvändningen.
SEE Barrier_Formable_Paper_Kraft_Hot Smoked Salmon Fillets.png-Large-JPEGx

Senaste nytt

Snart dags för Drupa – här är de sex största trenderna att hålla ögonen på

Efter åtta års uppehåll kan vi återigen åka till Drupa för att se vad leverantörerna tror att vi behöver. Här hittar du sex tydliga trender att ha koll på i mässhallarna.
dmitry-ratushny-xsGApcVbojU-unsplash

Arvid Sundblad lämnar Fiskeby Board

Efter närmare sex år som vd för Fiskeby Board lämnar nu Arvid Sundblad företaget.
Fiskeby-4x-768x512felx

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy