Banbrytande miljövänligt material

PUBLICERAD: 22 september 2015
UPPDATERAD: 24 januari

Sädra DurapulpDen 22 september invigdes den första industriella maskinen för att kunna tillverka produkter ur det banbrytande materialet DuraPulp. Med DuraPulp levererar Södra en lösning på hur fossila produkter kan ersättas i framtiden.

DuraPulp är ett nedbrytbart och förnyelsebart material som är formbart. Det kan användas för hela skalan av produkter från bruksmaterial till sofistikerad design. Materialet är beständigt, vattenavvisande och mycket hållbart. DuraPulp har utvecklats av Södra och produktionssätts nu i en pilotmaskin med ny teknik för första gången.

Invigningen är ett första steg mot en industriell tillverkning av DuraPulp, för att kunna tillverka produkter enligt kundens önskemål. Såväl materialet som tillverkningen av produkter från det skiljer sig mycket från det traditionella. Det krävs både teknisk spetskompetens för tillverkningen och teknisk support för kunder som ska använda materialet. Nu läggs grunden till en anläggning som kan användas som teknikpresentation. När anläggningen är klar kommer nya kunder också kunna använda den för att skapa sin produkt.

Tekniken Södra nu presenterar är fullständigt ny och finns inte på marknaden.

Vi presenterar inte en färdig hyllvara, utan en lösning på hur fossila produkter kan ersättas. Med DuraPulp kan vi erbjuda ett oerhört miljövänligt alternativ med stora möjligheter inom design, användarvänlighet och hållbarhet, säger företaget i ett pressmeddelande.

Södra har under lång tid arbetat med utveckling av nya material som ska kunna ersätta de fossila produkterna. Ingångskomponenterna i materialet DuraPulp är enkla. Processen med att forma själva materialet är betydligt mer komplex. Med rätt teknik smälts polymeren och integrerar med cellulosan, samtidigt som det fungerar som en slags armering av cellulosafibrerna.

Bland de demoprodukter hittills tagits fram finns barnstolen Parupu, exklusiva förpackningar och industrikomponenter.

På bilden: Södras vd Lars Idermark inviger den första industriella maskinen för att kunna tillverka produkter ur det banbrytande materialet DuraPulp.

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx