Banbrytande miljövänligt material

PUBLICERAD: 22 september 2015
UPPDATERAD: 24 januari

Sädra DurapulpDen 22 september invigdes den första industriella maskinen för att kunna tillverka produkter ur det banbrytande materialet DuraPulp. Med DuraPulp levererar Södra en lösning på hur fossila produkter kan ersättas i framtiden.

DuraPulp är ett nedbrytbart och förnyelsebart material som är formbart. Det kan användas för hela skalan av produkter från bruksmaterial till sofistikerad design. Materialet är beständigt, vattenavvisande och mycket hållbart. DuraPulp har utvecklats av Södra och produktionssätts nu i en pilotmaskin med ny teknik för första gången.

Invigningen är ett första steg mot en industriell tillverkning av DuraPulp, för att kunna tillverka produkter enligt kundens önskemål. Såväl materialet som tillverkningen av produkter från det skiljer sig mycket från det traditionella. Det krävs både teknisk spetskompetens för tillverkningen och teknisk support för kunder som ska använda materialet. Nu läggs grunden till en anläggning som kan användas som teknikpresentation. När anläggningen är klar kommer nya kunder också kunna använda den för att skapa sin produkt.

Tekniken Södra nu presenterar är fullständigt ny och finns inte på marknaden.

Vi presenterar inte en färdig hyllvara, utan en lösning på hur fossila produkter kan ersättas. Med DuraPulp kan vi erbjuda ett oerhört miljövänligt alternativ med stora möjligheter inom design, användarvänlighet och hållbarhet, säger företaget i ett pressmeddelande.

Södra har under lång tid arbetat med utveckling av nya material som ska kunna ersätta de fossila produkterna. Ingångskomponenterna i materialet DuraPulp är enkla. Processen med att forma själva materialet är betydligt mer komplex. Med rätt teknik smälts polymeren och integrerar med cellulosan, samtidigt som det fungerar som en slags armering av cellulosafibrerna.

Bland de demoprodukter hittills tagits fram finns barnstolen Parupu, exklusiva förpackningar och industrikomponenter.

På bilden: Södras vd Lars Idermark inviger den första industriella maskinen för att kunna tillverka produkter ur det banbrytande materialet DuraPulp.

Läs vidare

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

Bioplastproduktionen väntas växa med sjutton procent kommande fem år

En aktuell marknadsstudie förutspår en årlig tillväxt på 17 procent för biobaserade polymerer mellan år 2023 och år 2028.
csr

Senaste nytt

Snart dags för Drupa – här är de sex största trenderna att hålla ögonen på

Efter åtta års uppehåll kan vi återigen åka till Drupa för att se vad leverantörerna tror att vi behöver. Här hittar du sex tydliga trender att ha koll på i mässhallarna.
dmitry-ratushny-xsGApcVbojU-unsplash

Arvid Sundblad lämnar Fiskeby Board

Efter närmare sex år som vd för Fiskeby Board lämnar nu Arvid Sundblad företaget.
Fiskeby-4x-768x512felx

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy