Banbrytande miljövänligt material

PUBLICERAD: 22 september 2015
UPPDATERAD: 24 januari

Sädra DurapulpDen 22 september invigdes den första industriella maskinen för att kunna tillverka produkter ur det banbrytande materialet DuraPulp. Med DuraPulp levererar Södra en lösning på hur fossila produkter kan ersättas i framtiden.

DuraPulp är ett nedbrytbart och förnyelsebart material som är formbart. Det kan användas för hela skalan av produkter från bruksmaterial till sofistikerad design. Materialet är beständigt, vattenavvisande och mycket hållbart. DuraPulp har utvecklats av Södra och produktionssätts nu i en pilotmaskin med ny teknik för första gången.

Invigningen är ett första steg mot en industriell tillverkning av DuraPulp, för att kunna tillverka produkter enligt kundens önskemål. Såväl materialet som tillverkningen av produkter från det skiljer sig mycket från det traditionella. Det krävs både teknisk spetskompetens för tillverkningen och teknisk support för kunder som ska använda materialet. Nu läggs grunden till en anläggning som kan användas som teknikpresentation. När anläggningen är klar kommer nya kunder också kunna använda den för att skapa sin produkt.

Tekniken Södra nu presenterar är fullständigt ny och finns inte på marknaden.

Vi presenterar inte en färdig hyllvara, utan en lösning på hur fossila produkter kan ersättas. Med DuraPulp kan vi erbjuda ett oerhört miljövänligt alternativ med stora möjligheter inom design, användarvänlighet och hållbarhet, säger företaget i ett pressmeddelande.

Södra har under lång tid arbetat med utveckling av nya material som ska kunna ersätta de fossila produkterna. Ingångskomponenterna i materialet DuraPulp är enkla. Processen med att forma själva materialet är betydligt mer komplex. Med rätt teknik smälts polymeren och integrerar med cellulosan, samtidigt som det fungerar som en slags armering av cellulosafibrerna.

Bland de demoprodukter hittills tagits fram finns barnstolen Parupu, exklusiva förpackningar och industrikomponenter.

På bilden: Södras vd Lars Idermark inviger den första industriella maskinen för att kunna tillverka produkter ur det banbrytande materialet DuraPulp.

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x