Bakterier omvandlar socker från matavfall till PHA-bioplast

PUBLICERAD: 28 oktober 2025
UPPDATERAD: 28 oktober
Med hjälp av bakterier framställer forskarna Edward Attenborough och Leonie van ’t Hag PHA-bioplaster i sitt laboratorium i Melbourne. (Bild Monash University)

Ett forskarteam vid australiensiska Monash University har med hjälp av jordlevande bakterier kunnat omvandla socker från matavfall till komposterbara bioplaster, lämpliga till bland annat livsmedelsförpackningar.

Studien har letts av forskarna Edward Attenborough och Leonie van ’t Hag från institutionen för kemi- och bioteknik vid Monash University i Melbourne. Universitetet skriver i ett pressmeddelande att deras forskning ger ett ramverk för att designa bioplaster för temperaturkänsliga förpackningar, medicinska filmer och andra produkter och samtidigt ta itu med den globala utmaningen kring avfall från fossilbaserad engångsplast.

I universitetets laboratorium har forskarna använt olika bakteriestammar, vilka har förmåga att producera biopolymerer i sina celler, när de matas med olika typer av avfallsprodukter. I det nu aktuella fallet använde man två jordlevande bakterier – Cupriavidus necator och Pseudomonas putida – som matades med en sockerrik ”kost” från matavfall. ”Bakteriekosten” bestod av en noggrant balanserad blandning av salter, näringsämnen och spårämnen.

Vid utfordringen med sockeravfallet började bakterierna producera och lagra naturliga polymerer inuti sina celler. Dessa naturliga bioplaster, som klassificeras som PHA (polyhydroxialkanoater), kunde sedan forskarna ”mjölka” ut ur mikroberna med hjälp av lösningsmedel. De frigjorda bioplasterna omvandlas därefter till ultratunna (20 mikron) filmer som uppvisade godkända egenskaper vad gällde töjbarhet, styrka och smältbeteende.

– Denna forskning visar hur matavfall kan omvandlas till hållbara, komposterbara ultratunna filmer med justerbara egenskaper. Mångsidigheten hos PHA innebär att vi kan omforma material vi förlitar oss på varje dag utan miljökostnaden för konventionella plaster, säger forskningsledaren Edward Attenborough.
I laboratoriet testar man bioplastfilmer med olika egenskaper vad gäller töjbarhet, styrka, smältpunkt, etc. (Bild Monash University)

Beroende på vilken jordlevande bakterie, som används, får forskarna fram bioplaster med olika egenskaper. Bakterien C. necator levererar till exempel en något styvare plast, medan plasten från bakterien P. putida blir mjukare och mer flexibel. Genom att kombinera de två bioplastformerna i olika blandningsförhållanden kan forskarna justera filmegenskaper som kristallinitet och smältpunkt, samtidigt som styrka och flexibilitet bibehålls.

– Genom att skräddarsy dessa naturliga plaster för olika användningsområden öppnar vi dörren för hållbara alternativ inom förpackningar, särskilt eftersom de kan komposteras tillsammans med mat- eller jordbruksavfall, påpekar Edward Attenborough.

Källa: Nordisk Bioplastförening/Jerry Pettersson

Senaste nytt

Lekfullt och kaxigt när Bubs rebrandar

Det virala godisvarumärket Bubs gör om sin identitet. Den nya grafiska profilen innefattar en helt omarbetad logga som ska stärka varumärket och dess igenkänning, samt nya färgskalor, typsnitt och en speciellt framtagen merch-kollektion. Identiteten är utvecklad i samarbete med byrån Super Tuesday, som fokuserat på att lyfta fram det som blivit synonymt med varumärket i en lekfull skepnad.
BUBS_37x
Lekfullt och kaxigt när Bubs rebrandar

PulPac och Future Materials inleder strategiskt samarbete

PulPac, som utvecklar teknik för torrformning av fiber, och Future Materials Sweden, ett svenskt innovationsbolag med lång erfarenhet från formsprutning och verktygstillverkning, inleder ett strategiskt samarbete. Målet är att tillsammans driva på omställningen från plast till fiberbaserade förpackningar i nya applikationer och marknadssegment.
Pulpac
PulPac och Future Materials inleder strategiskt samarbete

Misstänksamhet mot gurkan utan plast hos konsumenterna

Det har skrivits mycket om Saveggys teknik med att spraya gurkor med raps- och havreolja, en teknik som gör att man kan undvika plast på gurkor i syfte att förlänga hållbarheten. När nu de första gurkorna kommit ut på en testmarknad har det visat sig finnas en misstänksamhet hos konsumenterna.
Gurka-Saveggy-Odlarna_D
Misstänksamhet mot gurkan utan plast hos konsumenterna

Tetra Pak banar vägen för användning av AI i livsmedelsindustrin

Tetra Paks nya Factory OS ger livsmedels- och dryckesproducenter en samlad driftöversikt i realtid och omvandlar data till handlingsbara insikter för att öka effektiviteten, minska svinnet och utnyttja potentialen i AI.
Tetra-Pak-Factory-OS_foto1
Tetra Pak banar vägen för användning av AI i livsmedelsindustrin

Läs vidare

Misstänksamhet mot gurkan utan plast hos konsumenterna

Det har skrivits mycket om Saveggys teknik med att spraya gurkor med raps- och havreolja, en teknik som gör att man kan undvika plast på gurkor i syfte att förlänga hållbarheten. När nu de första gurkorna kommit ut på en testmarknad har det visat sig finnas en misstänksamhet hos konsumenterna.
Gurka-Saveggy-Odlarna_D
Misstänksamhet mot gurkan utan plast hos konsumenterna

Den europeiska papperssäckindustrin siktar mot nettonoll år 2050

Den europeiska industrin för papperssäckar och säckkraftpapper har påbörjat en resa för att utveckla en färdplan mot nettonoll till år 2050. Det nuvarande fokuset ligger på att identifiera de största bidragsgivarna till branschens koldioxidavtryck och nyckelområden för avkarbonisering.
EUROSAC_The Future-
Den europeiska papperssäckindustrin siktar mot nettonoll år 2050

Bobst, Brückner och Mitsui Chemicals på väg att lansera unik förpackningsteknik

Företagen Bobst, Brückner och Mitsui Chemicals kunde på K 2025 i Düsseldorf visa en lösning för livsmedelsförpackningar som tidigare ansetts vara omöjlig att nå. Än är man inte riktigt framme, men det är nära. 
1761649472958
Bobst, Brückner och Mitsui Chemicals på väg att lansera unik förpackningsteknik

Flowpack för Garants hela kycklingar

Axfood fortsätter att se över sina förpackningslösningar. Nu tar man bort tråget till hel kyckling under det egna varumärket Garant. Förändringen, som gäller både hel kyckling och hel majskyckling, innebär en årlig besparing på cirka 28 ton plast.
Garant majskyckling flowpackx
Flowpack för Garants hela kycklingar