Automatiserat flöde och förarlösa truckar

PUBLICERAD: 12 mars 2019
UPPDATERAD: 24 januari
AD Plasts ägare och vd Michael Jonsson gillar ny teknik, automation och digitalisering.

AD Plast i Anderstorp har skapat ett helt automatiserat flöde. Häng med in i produktionen där det finns förarlösa AGV-truckar, pallbanor samt automatisk sträckfilmsmaskin och etikettering.

– Det är maskinstyrt. Hela flödet fram till utleverans är automatiserat. Jag tror inte att det finns en motsvarande anläggning i Europa, säger vd:n Michael Jonsson.

Småländska AD Plast har ett helt automatiserat produktionsflöde med förarlösa AGV-truckar, den helautomatiska sträckfilmsmaskinen PallPack 4000, pallbanor och automatisk etikettering.

AD Plast tillverkar plastprodukter i små och stora volymer. De producerar till fordonsindustrin, en stor svensk möbeltillverkare men även för branscher som  elektronik, hushåll, VVS och byggsektorn. Det småländska företaget i Anderstorp med drygt 40 anställda omsätter cirka 130 miljoner kronor. Företaget har satsat på ett helt automatiserat produktionsflöde med förarlösa AGV-truckar, den helautomatiska sträckfilmsmaskinen PallPack 4000, pallbanor och automatisk etikettering.

– Det är maskinstyrt. Hela flödet fram till utleverans är automatiserat. Jag tror inte att det finns en motsvarande anläggning i Europa, säger AD Plasts ägare och vd Michael Jonsson, i ett pressmeddelande.

Förarlösa truckar kör runt i lagret.

När plastprodukterna har tillverkats så faller de ner i lådor eller en pall beroende på storlek och räknas automatiskt. Stickprover görs av personalen stickprover för att kvalitetssäkra produkterna. När emballaget har fyllts upp sänder de en signal till de förarlösa AGV-truckarna att godset kan hämtas upp. Sedan körs pallarna till sträckfilmningen och därefter sätts etiketterna på godset. Sedan hämtar hämtas de upp av truckarna igen för att placera dem i hyllor på lagret i väntan på utleverans. Sträckfilmsmaskinen och AD Plasts system kommunicerar med varandra.
Michael Jonsson säger att han brinner för automation, digitalisering och teknik och hur långt man kan gå för att effektivisera och använda tekniken fullt ut på ett bra sätt för att få en bra arbetsmiljö.

– Vi har tagit bort de tunga, besvärliga jobben, det som vi kallar icke-värdeskapande jobb: till exempel att flytta en pall från punkt A till B och till C – det är ingen kund som vill betala för det. Vi har skolat om och utbildat dem som körde truck tidigare till operatörer och förändrat deras arbetsuppgifter. Målet är att öka vår omsättning och då behöver vi ha med de som har kunskaper om vår verksamhet,

Sträckfilmsmaskinen PallPack 4000.

Han förklarar vidare hur AGV-truckarna och sträckfilmsmaskinen som har levererats från ITO Pallpack har effektiviserat produktionen.

– Det sparade ungefär 15 timmars arbetstid per dygn bara på personal som inte längre går runt med pallar. Och när vi installerade sträckfilmsmaskinen från Pallpack i höstas försvann hela arbetet med att plasta in pallarna manuellt. Nu är det ingen som rör pallen. Vi sparar ungefär 35–40 timmars arbetstid per dygn genom automatiseringen, det motsvarar fyra tjänster som kan göra något som är värdeskapande istället.

Investeringen av sträckfilmsmaskinen uppskattar han kommer att räknas hem om tre år.
– Sträckfilmsmaskinen ska vi nog kunna använda i 10–12 år. Även om tekniken går framåt är det svårt att se hur det ska kunna bli så mycket effektivare. Det är så få rörliga delar i den så vi kommer kunna köra den i väldigt många år. Däremot kan det bli aktuellt att köpa en produktionslinje till med ytterligare en sträckfilmsmaskin om det uppstår flaskhalsar i framtiden.

 

Läs vidare

Ishidas Europes nyckelroll i Maple Leafs jättelika kycklingfabrik

I samarbete med Maple Leaf Foods, en av Kanadas ledande kött- och fjäderfäproducenter, har Ishida Europe spelat en nyckelroll i etableringen av Maple Leaf Foods nyligen öppnade fabrik för kyckling i London, Ontario. Det är en stors satsning värd C$772 miljoner.
Ishida - Maple Leaf 3x

AI-programmerade robotar förenklar och påskyndar processer

Artificiell intelligens (AI) kanske inte är ett universalmedel för de nuvarande kraven inom förpackningsindustrin, men när den används på ett klokt sätt kan den avsevärt förenkla och påskynda processer. Som en drivkraft för innovation har förpackningsmaskintillverkaren Schubert undersökt potentialen hos AI i flera år och har utvecklat nya teknologier för robotassisterade förpackningslösningar.
Schubert Marketing

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Undercamfunktion på fler av Zünds skärbord

Zünd lanserar ett nytt system för lastning av material som inkluderar både det integrerade registreringssystemet Undercam och en bordsförlängare.
BLE_UNDERCAM_Pressebild-1536x1024x

Senaste nytt

Pack-IT fokuserade på förpackningar som verktyg för att vinna kunder

Medan butikshyllorna tävlar om din uppmärksamhet utkämpas en intensiv innovationsstrid bakom kulisserna. Den 11 mars samlade Canon förpackningsindustrin för ett seminarium där framtiden för förpackningar, butiksdisplayer och hållbara lösningar stod i fokus.
Canonx

Sverige pantade över 2,8 miljarder burkar och flaskor 2024

Antalet pantade förpackningar i Sverige har ökat med nära 6 procent under 2024, till över 2,8 miljarder flaskor och burkar, eller 271 per person. Det visar nysläppta siffror från Returpack/Pantamera.
Pantamera Express - Returpack, Norrköping. Fotograf Ristenstrand 2024

Stora Ensos nya megaanläggning för falskartong har startat produktionen

Stora Ensos nya linje för konsumentförpackningskartong vid Uleåborganläggningen i Finland har påbörjat produktionsupptrappningen. De första kundleveranserna väntas under andra kvartalet 2025.
Stora Ensox

Gaia Biomaterials hoppas på sambatakter i Brasilien via nya agent

Gaia Biomaterials som tillverkar ett kalkbaserat alternativ till plast, har utsett MFI Polymers till agent i Brasilien. Företaget leds av Mercia Fernandes som är doktor polymerteknik och är specialiserad på hållbara polymerlösningar.
Gaiax