Aseptisk teknik i alla fyllningsmaskiner

PUBLICERAD: 18 april 2017
UPPDATERAD: 24 januari

Tetra Paks fyllningsmaskiner i serien E3 finns nu alla tillgängliga med teknik som steriliserar förpackningsmaterialet inline innan fyllning.

Tetra Paks nya fyllningsmaskin E3 Speed Hyper är världens snabbaste.

Tetra Pak har som första företag utvecklat tekniken Ebeam för vätskekartong som steriliserar förpackningsmaterialet strax före fyllning. Ebeam står för elektronstråle och företaget kan nu tillhandahålla tekniken på alla deras fyllningsmaskiner i serien E3, vilket möjliggör produktion av såväl aseptiska förpackningar som förpackningar för kylda drycker. Allt från små portionsförpackningar på on-the-go-marknaden till större förpackningar.

– Användningen av eBeam i steriliseringsprocessen för förpackningsmaterialet är banbrytande inom kartongförpackningsindustrin. Detta hjälper kunden att minska driftskostnaderna med så mycket som 20 procent, säger Charles Brand, vice vd för produkthantering och kommersiella operationer på Tetra Pak, och tillägger att tekniken också leder till minskad miljöpåverkan i processen genom att vattenåtervinningen underlättas och energiförbrukningen sänks.

Den senaste i raden av företagets fyllningsmaskiner, Tetra Pak E3/Speed Hyper, är världens snabbaste aseptiska kartongfyllningsmaskin enligt Tetra Pak. Kapaciteten uppgår till 40 000 portionsförpackningar i i timmen.

I samband med att Ebeam nu finns tillgänglig i hela fyllningsmaskinsportföljen så lanseras även en ny familjeförpackning – Tetra Brik 900 Ultra Edge med en form som är högre och smalare än många familjeförpackningar på marknaden.

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Gin i ståpåse sparar miljö och pengar enligt tillverkaren

Den brittiska ginproducenten 6 O`Clock Gin har lanserat en ståpåse för sitt varumärke London Dry. Bra för miljö och ekonomin säger man.
ginx

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx