Åsa Domeij vill panta mera

PUBLICERAD: 23 februari 2017
UPPDATERAD: 24 januari

 

Åsa Domeij, miljöchef på Axfood, vill se att producenterna tar ett större ansvar.
Foto: Stefan Nilsson

Från riksdagspolitiker till miljöchef på Axfood. Åsa Domeij vill se skarpare krav på näringslivet när det gäller materialåtervinning av förpackningar och plastflaskor.

Åsa Domeij lämnade politiken 2008 för att istället hoppa på tåget på en av förpacknings- och dagligvaruindustrins tungviktare, Axfood AB, som hållbarhetschef. I bagaget har hon en agronomutbildning, mångårig erfarenhet som riksdagspolitiker för Miljöpartiet, och inte minst ett stort engagemang för miljöfrågor som avspeglar sig i arbetet med att göra Axfoods varor mer hållbara. – Vi jobbar en hel del med förpackningar. Den stora utmaningen är att se till så att det är möjligt att materialåtervinna på riktigt. Inte minst att få bort plaster. En annan sak är att jobba för att få mer pant på er produkter, säger hon och poängterar att Jordbruksverket motsatt sig och gjort undantag för exempelvis juice- och mejeriprodukter i pantretursystemet.

– Där vill vi gå längre!

– Vi vill se skarpare krav på näringslivet med tydligare pant. Det är något som vi försökt påverka att ändra förordningen.

Åsa Domeij vill inkludera flaskor till mejeri- och juiceprodukter i pantretursystemet. Foto: Mats Lundqvist

Bioplaster är ett annat område där Axfood arbetar med att implementera det på er produkter. Men att helt drastiskt övergå till bioplaster på produkterna är ännu inte möjligt.

– Det beror på från fall till fall på våra varor. Men vi vill inte avskaffa en förpackning helt som inte går att få på något annat sätt.

Hon betonar dock att det är ett kontinuerligt arbete att hitta rätt förpackning till rätt produkt.

– Vi kommer fortsätta jobba i spåren med förpackningar som funkar i materialåtervinningssystem. Idéerna är många på frågan vad hon drömmer om i förpackningsväg. Vissa ligger bara några år framåt.

– Jag hoppas att de förpackningar som sätts på marknaden fungerar på riktigt i återvinningssystemen. Och på plastsidan, att floran av plastsorter och blandmaterial försvinner. Mer av bioplast, och bättre materialåtervinning i ett ännu mer långsiktigt perspektiv, säger hon och tillägger att hon också gärna skulle vilja se förenklingar för kunden. Exempelvis ett sorteringssystem – att alla produktförpackningar och varor är taggade så varorna sorteras automatiskt så det bara är att betala.

– Men det ligger en bra bit in i framtiden …

Åsa Domeij berättar att det sker en ständig kontroll i leverantörsleden. Det kan vara att ta prover på varor som skickas på analys, göra praktiska test och om det är en ny vara så får en smakpanel säga sitt. Även förpackningens funktion ska testas. – Det kan vara ett lim på en förpackning som inte håller där man kommunicerar med leverantören för att försöka åtgärda problemet. Det är mycket detaljer.

Kompetensuppbyggnaden löper genom hela Axfood – nordens största börsnoterade bolag inom dagligvaruhandeln. Från inköpare, förpackningsexperter och systemutvecklare till utvecklare av Axfoods egna varor i de egenägda matbutikskedjorna Hemköp och Willys.

– Generellt är det så många saker förpackningarna ska klara. Hela hanteringen med logistiken, att de är resurssnåla och praktiska för kunden. Och hur man skyddar varan länge, så man minskar matsvinnet. Det är en jätteutmaning i sig hur man ska uppfylla det här. Ur kundperspektivet har det förutom en ökad miljömedvetenhet blivit mer fokus på förpackningen som en del av varan, menar Domeij:

Förpackningen blir en allt viktigare del av varan enligt Åsa Domeij. Foto: Stefan Nilsson

– Idag är förpackningen en del av varan som erbjuds till kunden. Förpackningen är otroligt viktig. Den är något kunden ser och kan välja efter. Till exempel om kunden köpt en förpackning som hon inte är nöjd med. Då kan det vara att kunden köper en annan produkt nästa gång. Det finns mycket synpunkter på förpackningar.

Åsa Domeijs bakgrund och erfarenheter inom politik, departement och näringsliv ser hon som en fördel när det gäller att lyfta miljöfrågor och hur man jobbar för att påverka olika delar i samhället. Ett konkret exempel är i fjol när Axfood la fram en hållbar livsmedelsstrategi, Matkassen 2030, lagom till politikerveckan i Almedalen. 79 tydliga förslag på åtgärder men också en vision om vad som äts och produceras år 2030.

– Att få jobba med den bredd av hållbarhetsfrågor inom ett område som är så väsentligt som mat. Och att få vara så nära både affärer och kunder. Det gör att det blir på riktigt, säger Åsa Domeij.

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Gin i ståpåse sparar miljö och pengar enligt tillverkaren

Den brittiska ginproducenten 6 O`Clock Gin har lanserat en ståpåse för sitt varumärke London Dry. Bra för miljö och ekonomin säger man.
ginx

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx