Arla satsar miljoner på ny förpackningslösning

PUBLICERAD: 20 februari 2018
UPPDATERAD: 24 januari
Den nya förpackningslösningen kommer att omsluta skivad ost. Designen kommer dock likna tidigare befintliga förpackningar.

Arla investerar 100 miljoner för att stärka sin konkurrenskraft på ostmarknaden. Mer än hälften ska gå till Götene mejeri, bland annat för att ta fram en ny förpackningsdesign. 

Produktionen av ost har ökat i Europa de senaste månaderna, vilket för svenska osttillverkare innebär en allt mer prispressad situation. Arla satsar därför miljonbelopp för att kunna stå sig mot konkurrenternas importerade ost.

Jörgen Grauss, mejerichef på Götene mejeri.

– Ju större volymerna blir, desto mer värde får även förpackningen. Det pågår definitivt en utveckling inom förpackningslösningar just nu och vi pratar mycket om förpackningar med en mer praktisk återförslutningbarhet, säger Götenes mejerichef Jörgen Grauss.

Mer än hälften av Arlas totala investering, 60 miljoner kronor, kommer att tilldelas Götene mejeri. Den största delen av investeringen kommer att gå till att ta fram och utveckla en ny förpackningslösning för skivad ost. 

– Den största delen kommer läggas på en ny linje för skivad ost som vi kommer producera på Götene mejeri. Det finns en stor variation vad gäller storleken på förpackningar av skivad ost, allt från tre kilo till större förpackningar för restaurang och storkök, vilket kräver en hel del, säger Jörgen Grauss.

Läs vidare

Enkelt att uppskatta friktionskoefficienten med nytt verktyg

Ett nytt verktyg ger förpackningsmaskinoperatörer och andra ett snabbt sätt att uppskatta friktionskoefficienten (COF) hos förpackningsfilmer. Detta är användbart om en förpackningsmaskin kräver en folie med en specifik friktionskoefficient för att fungera optimalt.
COF_indicator_Tentoma

Besparingar på flera plan med automatisk packning av e-handelsförpackningar

Den finska logistiktjänsteleverantören Inex Partners Oy har samarbetat med SEE (tidigare Sealed Air) för att förbättra förpackningsautomatiseringen.
SEE I-Packx

Ny pappersbaserad bottenfilmslösning från SEE

SEE har utvecklat en ny pappersbaserad bottenbana för att hjälpa livsmedelsproducenter och butikskedjor att minska plastanvändningen.
SEE Barrier_Formable_Paper_Kraft_Hot Smoked Salmon Fillets.png-Large-JPEGx

Allt fler robotar automatiserar skärborden

På den nyligen avslutade Fespamässan i Amsterdam visade det schweiziska företaget Zünd både nuvarande och framtida skärbordslösningar där robotar spelar en viktig roll.
zund-fespa_01

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x