Årets Scanstar-tävling drar igång

PUBLICERAD: 25 mars 2021
UPPDATERAD: 24 januari

 

Nu kan förpackningsutvecklare anmäla sina förpackningslösningar till Scanpack. Foto: Pressbild/Faksimil

Den nordiska förpackningstävlingen har öppnat för att ta emot anmälningar. I årets upplaga kan tävlingsbidragen trilla in fram till 1 juni.

Sedan 1969 har paraplyorganisationen Scandinavian Packaging Association (SPA) arrangerat den nordiska förpackningstävlingen Scanstar. I år är det Sverige och Svenska förpackningsgillet som organiserar tävlingen. SPA:s nationella medlemsorganisationer i Sverige, Danmark, Norge och Finland turas om att att hålla i tävlingen år för år.

I tre kategorier

Scanstar-tävlingen täcker in de flesta typer av förpackningslösningar och avgörs och bedöms utifrån en rad olika kriterier i tre priskategorier – konsumentförpackningar, transport och distributionsförpackningar eller andra förpackningar. Ett krav som ställs är att förpackningarna ska vara tillverkade i Norden oavsett om det är designer , förpackningsutvecklare, köpare eller tillverkare som står bakom de anmälda tävlingsbidragen.

Får tävla globalt

Vinnarna av en Scanstar kvalificerar sig automatiskt till att tävla i i den globala tävlingen Worldstar, arrangerad av World Packaging Association (WPO).

Fjolårets Scanstar-vinnare blev bland annat DS Smith, Apak och Metsä Board. Mer information och anmälningsformulär till årets upplaga av tävlingen finns på Svenska förpackningsgillets sajt.

Prisceremonin är planerad att äga rum den 27 oktober i anslutning till Scanpack-mässan i Göteborg.

Läs vidare

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}

Fläskar på med färg, typografi och illustrationer för vegansk bacon

Det franska start-up företaget La Vie strävar efter att erbjuda den bästa växtbaserade baconen på marknaden. Med hjälp av typografi, färg och illustrationer har byrån Everland mejslat fram en identitet.
LaVie_case_overviewx

Sju designråd som kan öka plaståtervinningen

Det pratas mycket om behovet av ökad återvinning av plastprodukter, till exempel förpackningar, och om svårigheterna med det. Ett sätt att underlätta är att återvinningen är att designa rätt. IVL Svenska Miljöinstitutet listar nu sju åtgärder som kan sättas in i designstadiet.
amelie-mourichon-wusOJ-2uY6w-unsplashx

Martin Schmetzer – från graffiti till lettering

Vår systersite Cap&Design har träffat Martin Schmetzer, en grafiker som älskar att designa förpackningar och etiketter.
top-1x

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x