Årets förpackning för andra gången i rad

PUBLICERAD: 30 september 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Stora Ecma-pris parfym

Årets Pro Carton/ECMA Awards delades ut den 18 september på ECMA Pro Carton Congress i Sorrento, Italien. Stora Ensos kunder vann tre priser, fler än någon annan kartongleverantör. Årets förpackning 2014 är en fantastisk parfymförpackning tillverkad av Enscoat 2S för Fernando Brandao av Carl Edelmann GmbH. Vinnarna i kategorierna mest hållbar förpackning och matförpackning använde Stora Ensos CKB-kartong.

Juryn var imponerad av den utmärkta tryckkvaliteten och det holografiska trycket i Fernando Brandaos parfymförpackning samt dess innovativa asymmetriska form. Formen var något juryn aldrig sett förut och förpackningen fick även beröm för sina visuella egenskaper och känsla. Förpackningen är enligt juryn exceptionell och lyckas sticka ut i hyllan i ett segment med stenhård konkurrens.

– Tävlingen var återigen en stor succé för Stora Enso. Vi är mycket stolta över att vår kartong fanns i tre vinnande förpackningar, inklusive huvudkategorin Carton of the Year. Årets vinnare är ett visuellt mästerverk inom kosmetikaförpackning och Ensocoat 2S ger en perfekt yta för det enastående trycket. De övriga vinnarna, en adventskalender och en glassförpackning, är ett bevis på mångsidigheten i vårt produktutbud, som erbjuder optimala alternativ för olika slutanvändare och tillämpningar, säger Öystein Aksnes, General Packaging Segment Director, Stora Enso.

Chokladkalender av ett enda material
Hållbarhetspriset gick till Confiserie Reber för en julkalender med ett innovativt kartonginlägg. Idén var att ersätta polystyrenen som används i Rebers julkalendrar med kartong. Det var den mest sofistikerade julkalendern som juryn någonsin sett. Luckorna för chokladen består av spiralskuren kartong som håller godiset på plats. När man tagit ut chokladbiten skjuts kartongen utåt så att utseendet förblir oförändrat. Den nya kalendern tillverkas helt och hållet av kartong och är därför lätt att återvinna. Tillverkaren är Mayr-Melnhof Packaging Austria och materialet är Stora Enso CKB.

Stora Ecma pris Choklad _061-2_13064

Naturlig glassförpackning med CKB
Vinnaren i matkategorin är en box för glasspraliner med unikt utseende och känsla tillverkad av Stora Enso CKB. Formen och dekorationerna på båda sidorna ger kartongen en exklusiv naturlig känsla. Dekorationerna är gjorda med laserskärare. Det fiberbaserade materialet och den avancerade tekniken har lett till ett mer hållbart och förmånligt förpackningskoncept. Tillverkaren är Pringraf och produkten säljs lokalt av Cartularia.

Stora Ecma pris 2014_1111_food_12994

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Senaste nytt

Här är de nominerade i Packnorth Award 2023

mirko-fabian-htm4OxeJaC0-unsplash

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx