Årets förpackning för andra gången i rad

PUBLICERAD: 30 september 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Stora Ecma-pris parfym

Årets Pro Carton/ECMA Awards delades ut den 18 september på ECMA Pro Carton Congress i Sorrento, Italien. Stora Ensos kunder vann tre priser, fler än någon annan kartongleverantör. Årets förpackning 2014 är en fantastisk parfymförpackning tillverkad av Enscoat 2S för Fernando Brandao av Carl Edelmann GmbH. Vinnarna i kategorierna mest hållbar förpackning och matförpackning använde Stora Ensos CKB-kartong.

Juryn var imponerad av den utmärkta tryckkvaliteten och det holografiska trycket i Fernando Brandaos parfymförpackning samt dess innovativa asymmetriska form. Formen var något juryn aldrig sett förut och förpackningen fick även beröm för sina visuella egenskaper och känsla. Förpackningen är enligt juryn exceptionell och lyckas sticka ut i hyllan i ett segment med stenhård konkurrens.

– Tävlingen var återigen en stor succé för Stora Enso. Vi är mycket stolta över att vår kartong fanns i tre vinnande förpackningar, inklusive huvudkategorin Carton of the Year. Årets vinnare är ett visuellt mästerverk inom kosmetikaförpackning och Ensocoat 2S ger en perfekt yta för det enastående trycket. De övriga vinnarna, en adventskalender och en glassförpackning, är ett bevis på mångsidigheten i vårt produktutbud, som erbjuder optimala alternativ för olika slutanvändare och tillämpningar, säger Öystein Aksnes, General Packaging Segment Director, Stora Enso.

Chokladkalender av ett enda material
Hållbarhetspriset gick till Confiserie Reber för en julkalender med ett innovativt kartonginlägg. Idén var att ersätta polystyrenen som används i Rebers julkalendrar med kartong. Det var den mest sofistikerade julkalendern som juryn någonsin sett. Luckorna för chokladen består av spiralskuren kartong som håller godiset på plats. När man tagit ut chokladbiten skjuts kartongen utåt så att utseendet förblir oförändrat. Den nya kalendern tillverkas helt och hållet av kartong och är därför lätt att återvinna. Tillverkaren är Mayr-Melnhof Packaging Austria och materialet är Stora Enso CKB.

Stora Ecma pris Choklad _061-2_13064

Naturlig glassförpackning med CKB
Vinnaren i matkategorin är en box för glasspraliner med unikt utseende och känsla tillverkad av Stora Enso CKB. Formen och dekorationerna på båda sidorna ger kartongen en exklusiv naturlig känsla. Dekorationerna är gjorda med laserskärare. Det fiberbaserade materialet och den avancerade tekniken har lett till ett mer hållbart och förmånligt förpackningskoncept. Tillverkaren är Pringraf och produkten säljs lokalt av Cartularia.

Stora Ecma pris 2014_1111_food_12994

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x