Årets förpackning för andra gången i rad

PUBLICERAD: 30 september 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Stora Ecma-pris parfym

Årets Pro Carton/ECMA Awards delades ut den 18 september på ECMA Pro Carton Congress i Sorrento, Italien. Stora Ensos kunder vann tre priser, fler än någon annan kartongleverantör. Årets förpackning 2014 är en fantastisk parfymförpackning tillverkad av Enscoat 2S för Fernando Brandao av Carl Edelmann GmbH. Vinnarna i kategorierna mest hållbar förpackning och matförpackning använde Stora Ensos CKB-kartong.

Juryn var imponerad av den utmärkta tryckkvaliteten och det holografiska trycket i Fernando Brandaos parfymförpackning samt dess innovativa asymmetriska form. Formen var något juryn aldrig sett förut och förpackningen fick även beröm för sina visuella egenskaper och känsla. Förpackningen är enligt juryn exceptionell och lyckas sticka ut i hyllan i ett segment med stenhård konkurrens.

– Tävlingen var återigen en stor succé för Stora Enso. Vi är mycket stolta över att vår kartong fanns i tre vinnande förpackningar, inklusive huvudkategorin Carton of the Year. Årets vinnare är ett visuellt mästerverk inom kosmetikaförpackning och Ensocoat 2S ger en perfekt yta för det enastående trycket. De övriga vinnarna, en adventskalender och en glassförpackning, är ett bevis på mångsidigheten i vårt produktutbud, som erbjuder optimala alternativ för olika slutanvändare och tillämpningar, säger Öystein Aksnes, General Packaging Segment Director, Stora Enso.

Chokladkalender av ett enda material
Hållbarhetspriset gick till Confiserie Reber för en julkalender med ett innovativt kartonginlägg. Idén var att ersätta polystyrenen som används i Rebers julkalendrar med kartong. Det var den mest sofistikerade julkalendern som juryn någonsin sett. Luckorna för chokladen består av spiralskuren kartong som håller godiset på plats. När man tagit ut chokladbiten skjuts kartongen utåt så att utseendet förblir oförändrat. Den nya kalendern tillverkas helt och hållet av kartong och är därför lätt att återvinna. Tillverkaren är Mayr-Melnhof Packaging Austria och materialet är Stora Enso CKB.

Stora Ecma pris Choklad _061-2_13064

Naturlig glassförpackning med CKB
Vinnaren i matkategorin är en box för glasspraliner med unikt utseende och känsla tillverkad av Stora Enso CKB. Formen och dekorationerna på båda sidorna ger kartongen en exklusiv naturlig känsla. Dekorationerna är gjorda med laserskärare. Det fiberbaserade materialet och den avancerade tekniken har lett till ett mer hållbart och förmånligt förpackningskoncept. Tillverkaren är Pringraf och produkten säljs lokalt av Cartularia.

Stora Ecma pris 2014_1111_food_12994

Läs vidare

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

Bioplastproduktionen väntas växa med sjutton procent kommande fem år

En aktuell marknadsstudie förutspår en årlig tillväxt på 17 procent för biobaserade polymerer mellan år 2023 och år 2028.
csr

Notpla och Duni Group lanserar sjögräsbelagda livsmedelsförpackningar

Grundat i ett gemensamt fokus på hållbarhet och innovation, ingår Duni Group och det brittiska företaget Notpla ett nytt samarbete. Som ett första steg av samarbetet lanserar Duni Group en ny plastfri matförpackning med en unik sjögräsbeläggning
alga 1x

Mikroalger kan användas för tillverkning av bioplast

En forskare i Umeå visar att nordiska mikroalger som odlas i avloppsvatten kan användas för att producera PHB, en nedbrytbar bioplast.
20200131_115251

Senaste nytt

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx

Peter Jhaveri ny styrelseordförande för Returpack

Peter Jhaveri är ny styrelseordförande för Returpack som gjort en egen intervju med honom. Här är ett utdrag ur den.
jhaveri

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx