I mitten på maj samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game-changer. Man introducerade då en dryckesförpackningslösning helt av HDPE som man säger är en direkt konkurrent till de traditionella vätskekartongförpackningarna. Packnews var självfallet på plats.
Zotefoams är en ledande tillverkare av cellulära material. Företaget, som är brittiskt, har funnits i etthundra år och ligger bakom många patent. Nu samlade man pressen till en introduktion av ReZorce, ett projekt man utvecklar i samarbete med Refresco. ReZorce är ett förpackningsmaterial som initialt kommer att användas i aseptiska dryckeskartonger. Det är ett monomaterial och därmed är fullt återvinningsbart. Enligt Zotefoams kan man nu tillverka dryckesförpackningar av plast som har samma barriäregenskaper som de laminat som präglar de kartongbaserade materialen.
Tekniken bygger på ”bubblor” i plastmaterialet vid extruderingen. Vid tillverkningen tillförs en atmosfärisk gas, kväve eller koldioxid. Den tillförs under mycket högt tryck varvid de mikroskopiska bubblorna skapas. Genom bubblorna minskar vikten på materialet med mellan tio och femton procent.
– Bubblorna ger flera fördelar, bland annat skapar de en barriär som är minst lika bra, om inte bättre, än vad man uppnår i traditionella vätskekartongförpackningar bestående av laminat med plast, aluminium och vätskekartong, berättar David Stirling som är Group CEO for Zotefoams.
– Filmen med bubblor gör också att man får en deadfold i plastmaterial vilket gör det möjligt att biga plasten utan att den går tillbaka till ursprungsläget.
Bubblor ger barriär
Enkelt uttryckt kan man säga att bubblorna skapar en barriär genom att det till exempel vätska inte går igenom dem utan måste ta sig runt dem. Det blir en mycket längre väg att gå.
– Vi har jobbat länge med det här projektet och hade kunnat visa upp en handgjord förpackning för rätt många år sedan, men nu kan vi visa att de kan produceras i traditionella maskiner för resning och fyllning av drycker.
– Maskinerna behöver bara en lätt modifiering där man gör det möjligt att svetsa botten med ultraljud. Induktion som annars är vanligt, fungerar inte eftersom förpackningen inte innehåller någon metall. Att modifiera en traditionell fyllningsmaskin tar två dagar och sedan kan den köra både våra förpackningar och alternativa.
I dagsläget kan man tillverka laminat av HD-polyeten i upp till nio lager och i en tjocklek som motsvarar tjockleken på en chipspåse. Det är en teknik från företaget MuCell, en division inom Zotefoams som man köpte år 2011. Just nu är det HD-polyeten men man kommer även att kunna erbjuda tekniken för polypropen och PET.
– De olika lagren i laminatet har naturligtvis olika funktion, det handlar om punkteringsstyrka, styrka om förpackningen tappas, tryckbarhet på det yttre lagret och en yta som är tillåten för livsmedelskontakt längst in till exempel.
Just detta att man har ett lager med ny råvara längst in gör att man kan använda stora mängder återvunnet material i förpackningarna. Material som är mekaniskt återvunnet kan utgöra sjuttio procent av förpackningen, vid kemisk återvinning kan det vara etthundra procent.
Varför dryckesförpackningar?
reZorce materialet kan användas även för att tillverka andra förpackningar, till exempel ståpåsar andra flexibla förpackningar eller till tråg, och det kan tyckas att det borde vara lättare att satsa på något sådant område än på dryckesförpackningar.
– Vid har haft mycket samtal om detta internt och kommit fram till att vi vill gå ut hårt. Vår första aseptiska förpackning, som kommer under Q3, kommer att vara en dryckesförpackning på 1,5 liter, sade Neil Court-Johnston, President på MuCell Extrusion, på presskonferensen.
– En bidragande orsak är marknadens storlek, här talar vi om cirka trehundra miljarder aseptiska förpackningar om året. Dessutom vill vi gärna komma in som ett högintressant alternativ till Tetra Pak, Elopak och SIG, som har cirka nittio procent av marknaden.
– Ytterligare en orsak är marknadens ”beteende”. Det är ett marknadssegment där det inte pratas mycket om återvinning och cirkularitet. Den traditionella vätskekartongförpackningen med plast, aluminium och fiber är en engångsförpackning.
– Vi ska också ha klart för oss att det inte hänt väldigt mycket med laminatet till vätskekartongförpackningar sedan introduktionen på marknaden i början av 1950-talet. Det är på tiden att något händer.
– Med vår lösning finns ett cirkulärt alternativ som har en femtiofem procent lägre potential mot global uppvärmning. Vi förbrukar betydligt mindre energi och vatten för tillverkningen.
I och med att den nya förpackningen är ett monomaterial är den enkel att återvinna. En strategisk partner i projektet är Biffa Recycling i Storbritannien, den största återvinnaren av de traditionella brittiska mjölkförpackningarna av HD-polyeten. De har testat förpackningen både ur återvinningssynpunkt och via labbundersökningar och det har gått utmärkt.
Refresco en aktiv samarbetspartner
Världens största, oberoende producent och packare av juicer är Refresco. ReZorce har ett samarbete med dem. De har tillgång till en produktionsenhet för testkörningar. De förpackningar man visade upp på presskonferensen är tillverkade i en av Refrescos traditionella vätskekartonglinjer.
– Det här projektet är helt i linje med den väg vi måste gå för att kunna visa våra kunder, som till större delen är stora, välkända varumärken, att vi jobbar med frågorna kring cirkularitet. Det är något de kräver av oss, de vill ha valmöjligheter med konkurrenskraftiga priser och hög kvalitet. Vi menar att det är vad vi kan erbjuda med ReZorce förpackning, sade Coert Michielsen, CPO på Refresco.
Materialmässigt samarbetar ReZorce med olika råvaruleverantörer i olika världsdelar. Det återvunna materialet kommer så här långt från Biffa. I samband med presskonferensen tillkännagav man också ett samarbetsavtal med tyska Südpack Verpackungen, som är experter på extrudering av plast. Samarbetet ger dem en kapacitet i dagsläget på etthundra miljoner förpackningar årligen. Detta gäller de första tre åren men kan uppdateras om det skulle visa sig behövas.
Unilevers tidigare chef positiv
På presskonferensen deltog även Paul Polman som under tio år, mellan år 2009 och 2019, var CEO för Unilever på global nivå. I dag är han en aktiv debattör inom miljöfrågor och delaktig i många projekt och organisationer.
Paul Polman, tidigare CEO för Unilever, uttryckte ett stort intresse för den här förpackningslösningen.
– Vi här i västvärlden har skapat mycket av de miljöproblem vi har i dag och det är vårt ansvar att göra något åt det, sade han. Vi har väntat så länge på att göra något att det faktiskt är dyrare att inte göra något än att agera, och han tillade att det innebär många intressanta affärsmöjligheter.
– Vi gör mycket för att minska miljöpåverkan i dag, men samtidigt ökar påverkan hela tiden, det måste ändras.
– Om vi ser på ReZorce så är det en typ av innovation som lever upp till många aspekter på cirkularitet, det hjälper till att ställa om till en cirkulär modell. Traditionella vätskekartongförpackningar är mycket enkla att få ut till konsumenten men svåra att ta hand om när de gjort sitt jobb. I de länder som är bäst på att återvinna dem, ett av dem är Sverige, handlar det om att cirka trettio procent återvinns.
– Här har vi en lösning som kan gå direkt in i befintlig infrastruktur och det händer inte så ofta. Hade jag fortfarande varit ledare för Unilever hade jag utan tvekan sett till att vi tog hand om denna möjlighet.
ReZorce förpackning är intressant och ska bli spännande att följa. Man ska ha klart för sig att de kommer att ”slåss” mot jätteföretag och för att lyckas krävs kapital. Därför söker man nu partners som kan vara med och driva utvecklingen framåt. Man har bildat en ”koalition för bättre dryckesförpackningar” med företag inom extrudering, tryck, konvertering, fyllning, packning och återvinning.