Antalis lanserar smarta förpackningslösningar

PUBLICERAD: 4 februari 2019
UPPDATERAD: 24 januari
Chenette Mortensen visar en liten del av de förpackningslösningar som Antalis tagit fram. På Sign&Print Scandinavia, 5-7 februari står Antalis redo att prata om sitt nya sortiment.

Antalis introducerar ett helt nytt sätt att prata förpackningar. Det nya konceptet heter Smart Packaging Solutions.

– Smart betyder att vi använder våra expertkunskaper, tjänster och produkter för att skapa smarta lösningar så att våra kunder kan effektivisera och bli lönsammare. Det är därför vi kallar det smarta förpackningslösningar, säger Håkan Askenberger, vd för Antalis AB.

–Packaging är sedan många år en stor och växande del av Antalis verksamhet. Packaging finns i 28 länder och har över 56 000 kunder och drygt 5 miljarder kronor i omsättning. Så vi startar inte från scratch. Det nya är nu att vi har ett samlande namn och en samlad strategi för det vi inom Antalis gör inom förpackning, säger Håkan Askenberger.

Paketera produkter

Fredrik Carlsson som är svensk försäljningschef för Packaging säger att förpackningslösningar handlar om tjänster.

– En del ser förpackningar som kartong, plast och papper. För oss handlar det om att paketera våra produkter och tjänster för att öka din transportsäkerhet, minimera pakethantering, minska fraktkostnader. Vi optimerar hela förpackningsbehovet, inte bara produkter, material och maskiner utan den totala lösningen för bästa lönsamhet. Med andra ord hur vi paketerar alla våra produkter som tjänster.

Linda Ternstedt, Marketing Manager Print, Antalis och Fredrik Carlsson, som är svensk försäljningschef för Packaging.

– Vi kan optimera ett företags behov av förpackningar oavsett vilken utmaning du har. Det kan gälla att lyfta varumärket i din webbshop och skapa wow-effekt, anpassa till produktionen, optimera logistikflödet och spara kostnader, samt kompletta emballagelösningar från förpackningar till maskiner, kommenterar Fredrik Carlsson.

Maskiner och produkter

Produkter har företaget redan tidigare erbjudit sina kunder men med skillnaden att det nu heter Master In och sortimentet kompletteras nu med maskiner och produkter.
Om den optimala förpackningen inte finns, så kan Antalis också hjälpa till med att konstruera den med hjälp av egna konstruktörer på sex olika tech design centers runt om i Europa. Kunden presenterar sina utmaningar och vi jobbar ihop med kunden, produktionsfolk, logistik, utvecklare, säljare och kreatörer för att hitta en lösning.

På Scanpack mässan, där konceptet lanserades först i Europa, visade Antalis att de redan hunnit specialkonstruera en lång rad produkter för kunders speciella behov. Men givetvis finns också alla standardförpackningarna.
– Ut till kund erbjuder vi tryck på allt från silkespapper till kartonger. På e-handelskartongen vill du kanske ha tryck på insidan och på silkespapperet som ligger runt de beställda kläderna vill du ha din logga. Allt för att ge rätt totalupplevelse av kvalitet, säger Fredrik Carlsson.

Tre nivåer för olika behov
I det nya Master In konceptet ingår produkter på tre olika nivåer – Access, Performance och Expert. Access är basprodukten som uppfyller de grundläggande kraven. Performance är standardprodukten, som de flesta kunder väljer. Expert är den mer exklusiva varianten.
– Men om du exempelvis ska packa en tung glasvas, så kanske du väljer Expert för att få en kraftigare och mer stryktålig förpackning, förklarar Fredrik Carlsson.

Experter på olika branscher
– Fyrkanten illustrerar boxen. Men den är inte stängd, för vi tänker out of the box och vi lägger in något i boxen, vårt plus, för vi har extra värden, säger Chenette Mortensen, Marketing Manager Packaging, Antalis när hon kommenterar logotypen för det nya förpackningsprogrammet.

Med sitt nya erbjudande följer också att Antalis har experter inom olika branscher. Det gör att de kan rådge inom vitt skilda kompetensområden och både beskriva lagar och regel verk samt delge kunskap kring speciella varor och deras behov. Antalis har definierat sex olika kundgrupper med behov av olika lösningar:

• Effektiv e-handel
• Komplett emballagelösning
• Optimerad logistik
• Produktionsanpassad förpackning
• Förpackningar med wow-effekt
• Säkerhetsbestämmelser och krav

 

Ska växa mer

Antalis har redan en lång rad kunder och köpet av Alos i våras förstärkte givetvis deras närvaro ytterligare och planen är att växa ytterligare. Vi frågar Fredrik Carlsson om hur det ska gå till att växa i en bransch med så mördande konkurrens.

– Alla leverantörer har starka och svaga sidor, även om de säger sig leverera allt. I slutänden finns det alltid något som gör att du väljer oss eller någon annan. Därför jobbar vi väldigt hårt på att utveckla samarbetet med kunden. Vi ska hela tiden följa, analysera och komma med förslag på förbättringar. Vår styrka är att eftersom vi inte har någon egen produktion kan vi ge oberoende rådgivning kring vad som passar kunden bäst utifrån behov och utmaningar framåt.

– När det gäller nya kunder, så får vi dem på flera olika sätt. Bäst är många gånger ringar på vattnet, där en granne berättat att de använder oss och är glada för samarbetet. Vi kan också få nya prospekt på en mässa. Sedan besöker vi och erbjuder en viss lösning.
– Att sätta pris på en produkt, klarar vem som helst. Vi ser hur papper, papp och plast kan användas för att optimera. Det är servicedelen som gör att vi är annorlunda. Smart logistik. Vi frågar oss vilka djupare behov kunden har och hur vi kan tillfredsställa dem. Vi arbetar med Customer Needs som navet i det vi gör. Så det finns många vägar in till Antalis förpackningsdel, avslutar Fredrik Carlsson.

John Rasmussen är konstruktör hos Antalis. Här visar han en del av de förpackningslösningar han tagit fram.

Detta är Antalis Master In förpackningssortiment:

• Papper och kartong
• Skydd och stötdämpning
• Lådor och pallar
• Tejp och förslutning
• Postemballage
• Sträckfilm och plast
• Bandning och klammer
• Maskiner och verktyg
• Påsar och säckar
• Antirostskydd
• Hygien och städmaterial
• Specialemballage
• Service och tjänster

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x