Antalis byter vd – strategin ligger fast

PUBLICERAD: 24 april 2018
UPPDATERAD: 24 januari
Håkan Askenberger tar över som vd för Antalis Sverige.

Antalis är inte kända för vd-byten, men nu är det dags. Efter lång och trogen tjänst lämnar Lars Löfgren över till den internationellt erfarne logistikchefen Håkan Askenberger, 51 år. Redan i första intervjun är han tydlig med att strategin ligger fast.

Bevara och stärka positionen inom papper och expandera på förpackning och inom visuell kommunikation är Antalis framtidsrecept. På de två senare områdena dessutom med både hårdvara, förbrukningsmaterial och service. Det är dock inte aktuellt att själva börja trycka förpackningar.
– Nej vi har vi inga planer på att trycka primärförpackningar själva. Vårt mål är att erbjuda smarta förpackningslösningar för transport. Vi har ett etablerat designcentrum i Danmark för hela Skandinavien. Där skräddarsyr vi förpackningslösningar för specifika kundbehov. Dessutom har förvärvet av Alos gett oss ett ännu bredare utbud inom förpackningar och goda möjligheter att skapa optimala lösningar för exempelvis den snabbt växande e-handeln, säger Håkan Askenberger.

– Och det är inte bara inom visual communication som vi även levererar hårdvara. På förpackningssidan förser vi kunden med all utrustning som behövs för att packa. Och där räknar vi med att kunna presentera ytterligare produkter inom kort.

Logistiker

Håkan Askenberger började med att vid Linköpings universitet läsa till civilingenjör med inriktning på industriell ekonomi. I arbetslivet hamnade han snart i grossistverksamhet och där har han hållit sig tills nu.

– Jag har hunnit med många olika branscher både el, stål och tele innan jag kom till Antalis.

Hos Antalis har han ansvarat för logistik. Det gjorde han så bra så att det svenska ansvaret växte till Norden, sedan hela norra Europa och till slut satt rapporterade han till ledningen i Paris med ansvar för logistik i hela världen.

Men nu är det Sverige som gäller. Bara Sverige och fullt fokus som vd för Sverige. Hur känns det att krympa sin värld?

– Jag har jobbat säljnära tidigare och längtade efter att få göra det igen. Jonas Palmgren går samtidigt in i en mer aktiv roll med att utveckla försäljningen och vi har tillsammans ett klart mål att expandera försäljningen i Sverige.
– Jag ser också fram emot att vara ute och träffa kunder, även om min roll framför allt är att sköta och styra företaget. Så jag kommer inte att synas i alla sammanhang ute. Det är Jonas roll.

Skandinavien

Håkan Askenberger uppskattar samarbetet inom Antalis. Han ser fram emot att arbeta närmre med resten av Norden. När jag intervjuar honom sitter han också i Estland, som är en del av det kluster som definieras som norra Europa. Där är Skandinavien en region, medan Finland, Baltikum och Ryssland är en annan. Men båda regioner har en del gemensamma funktioner och samverkan blir allt större.

– Det är självklart att vi ska dra nytta av den kompetens som finns inom hela koncernen. Där har ju jag också haft privilegiet att kunna hämta inspiration från andra ställen i världen. Till exempel har Danmark en väldigt väl utvecklad e-handel inom förpackningar som vi drar lärdomar av och Sydamerika ligger i framkant med ERP för printindustrin.

Stor utmaning

Det är kanske ingen tillfällighet att en logistiker nu utsetts till vd. Det är nämligen inom logistik som mycket av framtidens utmaningar ligger, när företagen inte själva ligger på lager utan lutar sig mot sina leverantörer.

– E-handelsföretagen har ofta svårt att säga hur mycket de kan tänkas behöva av en viss förpackning. Där måste vi vara skickliga på att kalkylera och bedöma, så att vi snabbt kan leverera, samtidigt som vi ju inte kan bygga upp oändliga buffertlager. Det är ett exempel på hur service och tjänster är en allt viktigare del av vårt erbjudande, och så vi adderar värde till våra kunder.

– Nyckeln är att hela tiden vara kundnära. Att lyssna på kunden och att följa kunden. Det är detta DNA som finns i Antalis och det är vår styrka. En platt organisation som hela tiden följer sina kunder. Dessutom en partner som investerar i att hänga med i utveckling och innovation vad gäller logistik, liksom service och produktutveckling. Vi vill utmana och utveckla våra kunder vilket också behövs i vår bransch.

– Och det är också detta som är den gemensamma nämnaren, även om vi arbetar i de tre segmenten papper, förpackning och visual communication om:

– Vi vill ses på samma sätt oavsett vad – en seriös partner som du kan lita på och som sätter kundens affär främst.

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x