Amazon byter till papper i Sverige

PUBLICERAD: 24 augusti 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Amazon Sverige kommer att fortsätta satsa på mer hållbara förpackningar framåt, enligt Gulfem Toygar, Amazons landschef i Sverige. Foto: Pressbild

Amazon slutar att packa produkter i engångsplastpåsar i det svenska distributionsledet. E-handelsföretaget väljer istället att gå över till papperspåsar och pappkuvert.

Beslutet att gå över till papperspåsar och pappkuvert är ett led i ett pågående arbete mot mer hållbara förpackningar inom Amazon. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

Övergången från plast till papper avser det svenska distributionsledet för produkter som säljs via Amazon samt tredjepartssäljare som använder Fulfilment by Amazon.

Enklare att återvinna

Fördelarna, enligt Amazon är att papperspåsar och pappkuvert består av en högre andel återvunnet material, är enkla att återvinna och mer skrymmande i transporterna än traditionella pappkartonger.

Foto: Pressbild

– Vi har gjort förändringar som gjort det möjligt för oss att ta bort engångsplastpåsar i Sverige. Våra kunder märker redan av fler leveranser med återvinningsbara papperspåsar och pappkuvert, och vi kommer fortsätta att innovera och hitta sätt att använda mer hållbara förpackningar, säger Gulfem Toygar, Amazons landschef i Sverige.

Minskat med 36 procent

Enligt företaget har de sedan 2015 minskat den totala vikten på emballage per leverans med mer än 36 procent. Det handlar om en reducerad mängd använt förpackningsmaterial som uppgår till cirka en miljon ton och som motsvarar omkring två miljarder pappkartonger.

 

 

 

Läs vidare

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

Hon tar över vd-stolen

Malin Jennerholm som har lång erfarenhet på ledande positioner inom livsmedelsbranschen blir ny vd på Svenska Retursystem efter årsskiftet.
Malin-Jennerholm-scaled

DS Smith går över till palltopp i wellpapp

Förpackningsföretaget skiftar från sträckfilm i plast till att använda wellpappark på toppen av sina leveranspallar.
Pall_DSsmith

Mer återvunnen plast i stötdämpande produkter

Sealed Air implementerar mer återvunnen plast i sina förpackningslösningar. Tre nya uppblåsbara och stötdämpande filmer släpps för att skydda produkter vid förvaring och leveranser.
SealedAir_Fill-Air-RC

Senaste nytt

Fler smarta och intelligenta förpackningar

Del två av rapporten från  AIPIAs, Active & Intelligent Packaging Industry Association, konferens och utställning i Amsterdam.
AIPIA overzichtx

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

AIPIA etablerar One-stop shop för Smart Food Chain

Det fanns många nyheter på AIPIA, Active & Intelligent Packaging Industry Associations, tolfte konferens i Amsterdam nyligen. Packnews rapporterar.
AIPIA overzichtx

LEGO ersätter plastpåsar med papperspåsar

Hos LEGO pågår arbetet med att ersätta plastpåsar i förpackningar med pappersbaserade. Ett jobb som varit omfattande.
LEGOx