Det israeliska startupföretaget Silo har utvecklat en vakuumförseglad behållare som innehåller en inbyggd Alexa-funktion (Amazons molnbaserade rösttjänst). Den håller inte bara maten fräschare längre, den påminner också konsumenter om att använda saker som redan finns i deras kylskåp.
De smarta behållarna håller maten fräschare längre (genom att suga ut luften) och inkluderar även inbyggda taggar som ansluter till Alexa-enheterna och spårar vad de inn håller. De skickar meddelanden om när innehållet kan förstöras, och talar om för ägarna när de ska äta maten innan den förstörs. Den har till och med en mobilapp för att hantera kylskåpet medan folk är on-the-go.
Genom att helt enkelt säga till exempel ”jordgubbar” kan plastförpackningen automatiskt berätta hur många dagar den kan ta hand om jordgubbarna innan de blir dåliga.
Håller upp till fem gånger längre
Det patenterade vakuumsystemet saktar ner nedbrytningen orsakad av oxidation och bakterier, enligt företaget. Maten läggs i behållaren som sedan placeras i en utrustning som försiktigt trycks ner innehållet. Detta aktiverar vakuumprocessen som sker ”nedifrån och upp” genom luftvägssystemet som gör att luften sugs från botten och upp genom luftvägarna på sidan av behållaren och sedan ut ovanpå. Systemet tål både diskmaskin och mikrovågsugn och kan se till att mat- och middagsrester håller två till fem gånger längre än den genomsnittliga Tupperware-behållaren enligt företaget.
Alexa kommer att fråga vilken matprodukt som finns i den. Denna information loggas sedan så att Silos Smartphone-app kan kommunicera hur mycket av produkten som finns kvar och även hur länge den förblir färsk nog att äta. Appen kommer också att påminna konsumenter när en viss produkt börjar ta slut och behöver fyllas på, eller om de köper för mycket av en viss vara.
– Låt oss inse att ingen kommer ihåg vad de stoppade i kylen för två veckor sedan, säger Silo-grundaren och vd Tal Lapidot.
Första i världen
– Vi vet att det enda sanna sättet att göra det möjligt för dig att njuta av din mat längre är om Silo kommer ihåg och hanterar det du sparat åt dig. Han tillägger att vakuumsystemet är det ”första i världen” som tätar med en enda åtgärd. Han menar att det har potential att minska matsvinnet med 20 till 40 procent, beroende på produkt, och systemet kan logga vilka besparingar som gjorts, inklusive ett minskat koldioxidavtryck.
Silo grundades 2016 och finansierades av OurCrowds AI-fokuserade fond Cognitiv Ventures. För närvarande är man fokuserade på den amerikanska marknaden, men hoppas kunna rulla ut systemet i Europa när marknaden i USA har etablerats.
Ett smart förpackningssystem onekligen, men det låter dyrt. Hur många behållare ska man ha och hur mycket är man beredd att betala? Det är dock ett sätt att visa hur smarta och intelligenta lösningar kan bidra till minskat livsmedelsspill.