Alexa, är min mat fortfarande färsk?

PUBLICERAD: 20 april 2023
UPPDATERAD: 26 april
Bild: Pressbild

Det israeliska startupföretaget Silo har utvecklat en vakuumförseglad behållare som innehåller en inbyggd Alexa-funktion (Amazons molnbaserade rösttjänst). Den håller inte bara maten fräschare längre, den påminner också konsumenter om att använda saker som redan finns i deras kylskåp.

De smarta behållarna håller maten fräschare längre (genom att suga ut luften) och inkluderar även inbyggda taggar som ansluter till Alexa-enheterna och spårar vad de inn håller. De skickar meddelanden om när innehållet kan förstöras, och talar om för ägarna när de ska äta maten innan den förstörs. Den har till och med en mobilapp för att hantera kylskåpet medan folk är on-the-go.

Genom att helt enkelt säga till exempel ”jordgubbar” kan plastförpackningen automatiskt berätta hur många dagar den kan ta hand om jordgubbarna innan de blir dåliga.

Håller upp till fem gånger längre

Det patenterade vakuumsystemet saktar ner nedbrytningen orsakad av oxidation och bakterier, enligt företaget. Maten läggs i behållaren som sedan placeras i en utrustning som försiktigt trycks ner innehållet. Detta aktiverar vakuumprocessen som sker ”nedifrån och upp” genom luftvägssystemet som gör att luften sugs från botten och upp genom luftvägarna på sidan av behållaren och sedan ut ovanpå. Systemet tål både diskmaskin och mikrovågsugn och kan se till att mat- och middagsrester håller två till fem gånger längre än den genomsnittliga Tupperware-behållaren enligt företaget.

Alexa kommer att fråga vilken matprodukt som finns i den. Denna information loggas sedan så att Silos Smartphone-app kan kommunicera hur mycket av produkten som finns kvar och även hur länge den förblir färsk nog att äta. Appen kommer också att påminna konsumenter när en viss produkt börjar ta slut och behöver fyllas på, eller om de köper för mycket av en viss vara.

– Låt oss inse att ingen kommer ihåg vad de stoppade i kylen för två veckor sedan, säger Silo-grundaren och vd Tal Lapidot.

Första i världen

– Vi vet att det enda sanna sättet att göra det möjligt för dig att njuta av din mat längre är om Silo kommer ihåg och hanterar det du sparat åt dig. Han tillägger att vakuumsystemet är det ”första i världen” som tätar med en enda åtgärd. Han menar att det har potential att minska matsvinnet med 20 till 40 procent, beroende på produkt, och systemet kan logga vilka besparingar som gjorts, inklusive ett minskat koldioxidavtryck.

Silo grundades 2016 och finansierades av OurCrowds AI-fokuserade fond Cognitiv Ventures. För närvarande är man fokuserade på den amerikanska marknaden, men hoppas kunna rulla ut systemet i Europa när marknaden i USA har etablerats.

Ett smart förpackningssystem onekligen, men det låter dyrt. Hur många behållare ska man ha och hur mycket är man beredd att betala? Det är dock ett sätt att visa hur smarta och intelligenta lösningar kan bidra till minskat livsmedelsspill.

Läs vidare

Billerud stoppar konverteringen av pappersbruket i Escanaba i Michigan

Billeruds styrelse har beslutat att avbryta planerna på att konvertera bruket i Escanaba till produktion av förpackningskartong. Bolaget kommer istället fokusera på att stegvis skifta produktmixen i Nordamerika mot förpackningsmaterial med en måttlig investeringsnivå.
Escax

PulPac och Optipack i samarbete för att sätta färg på produkter av torrformad fiber

PulPac och OptiPack i Sunne, leverantör av förpackningstryck och barriärlösningar har inlett ett samarbete. Partnerskapet syftar till att öppna upp nya möjligheter för skräddarsydda Dry Moulded Fiber-förpackningar.
PulPac_Optipack_samplex

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Oro i den grafiska industrin när för få utbildas

Att för få utbildas pekas ut som ett stort orosmoln för den grafiska industrin. Det gör att antalet som rekryteras utan formell utbildning för branschen ökar. Det framgår av en ny rekryteringsrapport från Grafiska Företagen.
evax

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}