Den 10 september arrangerar Packbridge ett seminarium och workshop med fokus på framtidens livsmedelsproduktion och optimerade förpackningar! Arrangemanget sker hos AFRY i Malmö och riktar sig till Packbridge medlemmar.
Matsvinn är en av vår tids största utmaningar. Om matsvinn var ett land skulle landet vara den tredje största utsläpparen av växthusgaser i världen, efter Kina och USA – i Sverige slängs cirka 1,3 miljoner ton mat årligen, ofta på grund av bristande kommunikation och otillräcklig produktionsplanering, enligt Livsmedelsverket.
Hur kan du som aktör i förpackningsindustrin påverka kommande projekt och satsningar? Under denna interaktiva session samlar man intressenter från hela värdekedjan för att gemensamt identifiera och prioritera framtida utvecklingsprojekt inom livsmedelskedjan, med fokus på produktion och förpackning och med syfte att reducera och förebygga matsvinn.
I vår samtid och framför allt för vår framtid spelar hållbarhet en avgörande roll. Matsvinn är inte hållbart. Varken för människan, planeten eller plånboken. Förpackningar bidrar till att minska matsvinn och skydda våra resurser. Elna Hallgard, Utvecklingschef på Orkla Foods Sverige kommer berätta om hur Orkla Foods Sverige jobbar med att implementera effektiva förpackningslösningar för att minska matsvinn.
Att optimera förpackningslösningar spelar en stor roll inte bara för att minimera matsvinn utan också för att effektivisera hela försörjningskedjan och maximera lönsamheten. Genom att förlänga hållbarheten, skydda produkter effektivare och förbättra logistiken med skräddarsydda förpackningar kan vi minska svinn i hela värdekedjan, från produktion till konsument – eller från hage till mage. Som exempel kommer Magnus Christensen, Senior Packaging Consultant på AFRY dela med sig av ett extra lyckat optimeringsprojekt som involverar en välkänd och uppskattad bulle.
Sweden Food Arena har ett regeringsuppdrag att bidra till att genomföra Sveriges livsmedelsstrategi samt gemensamt med relevanta parter formulera behov av forskning och innovation. De har bland annat som mål att minska och förhindra matsvinn i alla led och har sedan tidigare en dialog och nära samarbete med Packbridge. Kerstin Eriksson, Innovationsledare & Marie Gidlund Verksamhetsledare @ Sweden Food Arena kommer bidra med sina insikter och ser detta seminarium och workshop som en fantastisk möjlighet för förpackningsindustrin och livsmedelskedjan att mötas. Målet är att bättre förstå och gemensamt identifiera och tydliggöra var gapen finns och var insatser måste till.
Mer info på https://hur-minskar-vi-matsvinnet-tillsammans.confetti.events/