Agfa på väg att sälja offsetdelen

PUBLICERAD: 31 augusti 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Agfa satsar framåt på inkjet och digitaltrycksmaskiner för bland annat skylt-, display-, och förpackningsmarknaden. Foto: Arkivbild

Agfas transformation fortsätter. Företagets grafiska verksamhet går mot att bli helt digital och nu står det klart att offsetdivisionen står nära en försäljning.

Agfa-Gevaert-koncernen har undertecknat ett avtal med Aurelius-koncernen om aktieköp av divisionen Offset Solutions. Agfa har genom åren varit en global leverantör till offsettryckeribranschen med sina tryck- och prepresslösningar. Bland kunderna finns allt från civiltryckerier och tidningstryckerier till förpackningsföretag. Nu ser det alltså ut som en försäljning är nära förestående.

Satsar på digitaltryck

Packnorth har tidigare rapporterat om Agfas satsning inom inkjet och förvärvet av Inca Digital Printers. Pascal Juéry, vd för Agfa-Gevaert-koncernen, säger i ett pressmeddelande att den förväntade försäljningen av affärsverksamheten Offset Solutions är ett viktigt steg i Agfas pågående omvandlingsprocess.

– Det kommer att göra det möjligt för oss att öka vårt fokus på våra tillväxtverksamheter, vilket är avgörande för vår framtida framgång på våra marknader. Efter att ha undersökt alla alternativ anser vi att den föreslagna transaktionen är den bästa möjliga lösningen för alla intressenter: de anställda som arbetar inom divisionen, kunderna inom offsetindustrin och våra aktieägare.

I början av 2023

Enligt villkoren i avtalet skulle Aurelius-koncernen förvärva Offset Solutions-divisionen till ett företagsvärde på 92 miljoner euro (drygt 980 miljoner svenska kronor), med förbehåll för sedvanliga justeringar av rörelsekapital och finansiell nettoskuld samt avdrag för minoritetsandelar och nettopensionsskulder.

Båda parter strävar efter att slutföra transaktionen under det första kvartalet 2023.

Läs vidare

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Världspremiär på drupa för Xeikons nya etikettpress

Xeikon kommer att ha en världspremiär på drupa 2024. Det är en etikettpress som trycker med en, ny, egenutvecklad bläckserie.
Untitled Design - 1

Xeikon visar innovationer inom nyckelsegment på Drupa

Xeikon, som är en del av Flint Group, erbjuder digitala lösningar för såväl den grafiska industrin som förpackningsbranschen. På Drupa visas de senaste innovationerna inom dessa segment.
SV-kollage-1536x1024x

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Senaste nytt

Drupa 2024 - Många vill ha en bit av kakan inom etikettproduktion

Packnews danska redaktör, Søren Winsløw, sammanfattar här sina intryck från Drupa ur ett etikettperspektiv. Digitalisering är ett gångbart ord i detta sammanhang.
canon_drupa_01xx

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish