Norra Europas största och mest energieffektiva fryslager invigt

PUBLICERAD: 18 juni 2015
UPPDATERAD: 24 januari

Findus Bjuv

I dag invigde landsbygdsministern Sven-Erik Bucht norra Europas största och mest energieffektiva fryslager samt en ny fabrik i Bjuv. Anläggningen, som initierades av Findus i augusti 2013, innebär en investering på 750 mkr – en av de största livsmedelssatsningarna som skett i Sverige. Den kommer att möjliggöra ökad konkurrenskraft för svensk livsmedelsindustri samt minskad klimatpåverkan. Fryslagret, som också är en viktig pusselbit i Findus vision Food Valley of Bjuv, är resultatet av ett samarbete med Peab och holländska Kloosterboer.

I sitt invigningstal poängterade landsbygdminister Sven-Erik Bucht att aktörernas gemensamma satsning i Bjuv symboliserar framtidstro för svensk livsmedelsindustri. Han kallade Skåne för Sveriges matskafferi och poängterade att han skulle följa utvecklingen av Food Valley of Bjuv noggrant.

Samtidigt med det nya fryslagret invigdes Findus toppmoderna fabrik för blandning och packning av grönsaker och färdigmat i Bjuv. Den nya fabriken integreras med Findus befintliga produktionsanläggningoch utökar produktionsmöjligheterna samt förbättrar produktkvaliteten.

– Anläggningen, som är en stor investering i effektivitet, innebär också stora miljövinster. Den kommer att vara den plattform som driver vår vision att utveckla svensk livsmedelsindustri. Findus får möjlighet att ytterligare stärka sin konkurrenskraft gentemot de stora europeiska livsmedelsbolagen som successivt ökat sin närvaro i Sverige, säger Henrik Hjalmarsson, VD Findus Sverige AB.

Det helautomatiserade fryslagret, som förbrukar 40 procent mindre energi än ett vanligt fryslager, kommer att drivas av det holländska logistikföretaget Kloosterboer. Dessutom innebär samlokaliseringen av fryslager och Findus fabrik att antalet lastbilstransporter kan minskas. Fler livsmedelsaktörer än Findus kommer att utnyttja lagret i Bjuv. Samordningen innebär att det finns möjlighet att effektivisera distributionen och därmed även minska antalet transporter till och från Bjuv. Fryslagret, som är norra Europas största, är 38 meter högt och rymmer ca 440 000 kubikmeter. Klosterboer räknar med att 550 000 pallar kommer att lastas in och ut från lagret under ett år.

I och med öppnandet faller också ytterligare en betydelsefull pusselbit på plats på väg mot etableringen av ”Food Valley of Bjuv” – Findus vision om att skapa en mötesplats där innovatörer och entreprenörer samlas för att utveckla framtidens matproduktion och livsmedelsföretag.

Vid invigningen närvarade bland annat:

  • Henrik Hjalmarsson, VD för Findus Sverige AB
  • Sven-Erik Bucht, Landsbygdsminister
  • Margareta Pålsson, Landshövding för Skåne län
  • Christer Landin, Vice ordförande Kommunstyrelsen Bjuvs kommun
  • Jesper Göransson, VD och koncernchef för Peab
  • Erik Selin, VD för Balder
  • Hans Kroes, VD och koncernchef för Kloosterboer

Findus Sverige AB är ett av landets ledande livsmedelsföretag med drygt 200 djupfrysta produkter och 50 kolonialprodukter i sortimentet. Dessutom marknadsförs drygt 350 produkter för restaurang- och storköksmarknaden. Kvalitet och matglädje är nyckelord för verksamheten. Findus Sverige AB har cirka 800 medarbetare och omsätter cirka 2,5 miljarder kronor. Findus introducerade djupfryst i Sverige på 1940-talet genom fryst spenat och bär.

Läs vidare

Ny pappersbaserad bottenfilmslösning från SEE

SEE har utvecklat en ny pappersbaserad bottenbana för att hjälpa livsmedelsproducenter och butikskedjor att minska plastanvändningen.
SEE Barrier_Formable_Paper_Kraft_Hot Smoked Salmon Fillets.png-Large-JPEGx

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

Investeringar i maskiner drivs av ökad konsumtion av förpackade livsmedel

Ökade efterfrågan på förpackade livsmedel ger ökade maskininvesteringar säger en prognos fram till år 2026.
glada påsar

Bio-PET i stället för fiber i äggförpackning

För ovanlighetens skull en nyhet som berättar om ett byte från fiber till plast.
quail-biopet-utvald

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x