Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

PUBLICERAD: 23 februari 2024
UPPDATERAD: 22 februari

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.

Lignin Industries skriver i ett pressmeddelande att nyemissionen på totalt 25 miljoner kronor är riktad mot både befintliga och nya ägare. Finansieringen innebär en viktig milstolpe för företagets patenterade teknologi att tillverka förnybar biobaserad plast av skogsmaterialet lignin.

– Jag är väldigt glad för det förtroende som visas oss och det vi håller på att åstadkomma som företag. Att få in det här kapitalet, där våra huvudägare deltog fullt ut, och att också få in nya ägare, kommer att vara avgörande för vårt arbete med den pågående kommersialiseringen, säger Fredrik Malmfors, VD på Lignin Industries.

Fredrik Malmfors.

Genom en patenterad teknologi omvandlas lignin – ett ämne som finns naturligt i t.ex. trä och som idag förbränns – till ett högkvalitativt och funktionellt biobaserat material som kan ersätta traditionella, fossila plaster.

Företagets produkter marknadsförs under varumärket Renol och visionen är att bidra till den gröna omställningen och till lägre koldioxidutsläpp genom att använda ett material, som redan finns tillgängligt och som dessutom är skalbart och resurseffektivt. Möjliga användningsområden är bl.a. produkter gjorda av polyetenfilm, polypropen eller ABS-plast, t.ex. förpackningar, elektronik och leksaker.

Lignin Industries, som för övrigt är nytillkommen medlem i Nordisk Bioplastförening, grundades i Sverige år 2018 av familjen Carrick, som har mångåriga rötter inom skogsindustrin.

Huvudkontor och den första tillverkningsanläggningen är belägen i Knivsta utanför Uppsala.

Läs vidare

Metsä Board moderniserar Simpele kartongbruk

Metsä Board har fattat ett investeringsbeslut att förnya falskartongmaskinen i Simpele i Finland, vilket kommer att förbättra kvaliteten på falskartong och öka produktionseffektiviteten.
Metsä Board Simpele_winterx

Här får plastförpackningar skulden igen

I de flesta fall blir vi glada när media skriver om oss och plaståtervinning. Men nu har det blivit väldigt fel skriver Svensk Plaståtervinning på LinkedIn. Det handlar om en artikel som blandar ihop plastförpackningar med övrigt plastavfall. Så här skriver Svensk Plaståtervinning.
Aftonx

Arvid Sundblad lämnar Fiskeby Board

Efter närmare sex år som vd för Fiskeby Board lämnar nu Arvid Sundblad företaget.
Fiskeby-4x-768x512felx

Snopet för Mondi, det blev IP som köper DS Smith

International Paper och DS Smith meddelade har nått en överenskommelse om villkoren för en affär där IP köper DS Smith.
alexander-grey-8lnbXtxFGZw-unsplashx

Senaste nytt

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1974

Tidningen Packnews (tidigare nord emballage) fyller i år 90 år. Kanske är det världens äldsta förpackningstidning. Redaktionen har sedan ett par år bläddrat i tidningar från åren som gått och publicerat lite smått och gott och vi kommer att publicera en del av detta här.
Lättx

Metsä Board moderniserar Simpele kartongbruk

Metsä Board har fattat ett investeringsbeslut att förnya falskartongmaskinen i Simpele i Finland, vilket kommer att förbättra kvaliteten på falskartong och öka produktionseffektiviteten.
Metsä Board Simpele_winterx

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Ny monofilm av PE för frysförpackningar

Bonduelle, ExxonMobil och Constantia Drukpol har tillsammans utvecklat en monofilm av polyeten som klarar de tuffa kraven på frysförpackningar.
Bonduelle-achieves-6-years-with-no-lost-time-incidents-with-Alchemy