2014 blir ett bra år

PUBLICERAD: 14 november 2013
UPPDATERAD: 24 januari

 

Sinf Anders Ekdahl

Anders Ekdahl

Svensk Industriförening Sinf, har i veckan presenterat sin senaste Underleverantörsbarometer på Elmia Subcontractor. Sifforna ger en synnerligen positiv bild av framtiden.

– Det här är nog den mest glädjande förändringen jag har upplevt. 71 procent av företagen budgeterar för en omsättningssökning för 2014. Motsvarande siffra för ett år sedan var 40 procent. Äntligen delar allt fler samma uppfattning att vi är på väg mot bättre tider, säger Anders Ekdahl, vd Sinf.

Redan under andra halvan av 2013 flaggades det för positiva signaler. Andelen företag som bedömer att man är på väg in i en bättre konjunktur ökar stadigt och när Anders Ekdahl presenterade Underleverantörsbarometern på Elmia Subcontractor idag var han själv förvånad; 63 procent anger att svenska underleverantörer går mot ett starkt 2014. Cirka 11 procentenheter fler än vid mätningen i augusti tidigare i år.

– Det vore skönt om årets Elmia Subcontractor kan bli det avstamp mot en starkare konjunktur som Underleverantörsbarometern indikerar. Marknadsmöjligheterna finns, men den mindre och medelstora industrin behöver en bra marknad för att kunna hantera de närmaste årens stora utmaningar i form av: export, generationsväxling och att locka ungdomar till industrin, säger Anders Ekdahl, vd för Sinf.

Sinfs Underleverantörsbarometer görs kvartalsvis bland mindre och medelstora underleverantörer. Barometern för det tredje kvartalet som avslutades den 8 november visar bland annat på följande resultat:

* 44 procent av underleverantörerna har ökat omsättningen sedan föregående kvartal. Det andra kvartalet i rad där mer än 40 procent av företagen anger en omsättningsökning.

* 45 procent bedömer att orderingången ökar i kvartal 4 jämfört med det tredje kvartalet 2013, vilket innebär att det är tredje kvartalet i rad där andelen företaget som förväntar en ökning är cirka 45 procent.

* Fler än åtta av tio av företag kommer att behålla sin personalstyrka, ett av tio kommer att anställa.

* Både lönsamheten och produktiviteten har ökat i tredje kvartalet. Det anger fyra av tio företag.

I Underleverantörsbarometern mäter Sinf kontinuerligt stämningen bland de mindre och medelstora underleverantörerna till storföretag. Sinf har cirka 1300 medlemsföretag.

Läs vidare

Nu öppnar Drupa - här är arton tips på vad du kan se på mässan

För första gången sedan år 2016 är det dags för Drupa i Düsseldorf igen. Jättemässan kommer efter så många år att ha mängder av nyheter att presentera, inte minst nyheter med intresse för förpackningsindustrin. Det är inte för inte som mässan allt oftare kalla för Drupack. Här finna lite tips på vad du som besökare kan se på mässan. Packnews kommer naturligtvis att finnas på plats på mässan.
DRUPA24_01x

Tekniknörderi med Galli på Scanpacks scener

Hon är tekniknörd. Hon är expertrösten med massor av energi, och skrattet sitter aldrig långt inne. Det är förmodligen de bästa anledningarna till att inte missa Evelina Galli som årets moderator på Scanpacks scener.
Evelina Gallix

Dags för PacTec i Helsingfors denna vecka

Den 13 mars öppnar mässan PacTec på Messekeskus, det vill säga Mässcentrum, i Helsingfors. PacTec har sällskap av mässorna FoodTec och PlastExpo Nordic samt även Sign, Print & Promotion som vänder sig till den grafiska industrin.
messukeskus-kylla-vastuullisia-tapahtumia-1

Scanpack firar 60 år med extra allt

Nästa år är Scanpack-år, men det är inte vilket Scanpack-år som helst. Mässan fyller 60 år.
Monika Ölund och Anna Lena Friberg, Scanpackx

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432