100 miljoner växtbaserade förpackningar i år

PUBLICERAD: 1 mars 2016
UPPDATERAD: 24 januari

F Tetra PakFood Chain Nordic

Tetra Pak levererar fler än 100 miljoner av branschens första helt växtbaserade och förnybara förpackning under 2016.

Tetra Pak var först ut i branschen att leverera den första dryckeskartongen som helt och hållet tillverkas av växtbaserade förnybara förpackningsmaterial. Tetra Rex-förpackningen har ett plastskikt av biobaserat lågdensitetspolyeten (LDPE), skruvkork av biobaserat högdensitetspolyeten (HDPE) samt FSC-märkt kartong (Forest Stewardship Council) från ansvarsfullt skogsbruk. Allt polyeten i kartongen framställs från sockerrör.

– Vi måste få till en materialväxling från fossil till biobaserad råvara som till exempel i våra bioplastskruvkorkar. Wermlands Mejeri, Tine i Norge, Valio i Finland är några av föregångarna när de väljer vår helt förnybara förpackning till sina mjölkprodukter. Vi ser gärna att fler följer efter, säger Erik Lindroth, miljödirektör Tetra Pak Nordics.

Fossila material genererar ett nettotillskott av koldioxid till atmosfären. Det gör däremot inte förnybara material som är miljösmarta val.

De helt förnybara förpackningarna sorteras och återvinns som vanligt, d v s förpackningen i kärl för pappersförpackningar och den lösa skruvkorken som plast.

Tetra Rex tydliga biobaserad miljöprofil har gett en rad utmärkelser, bland annat första plats i kategorin hållbar innovation i Ethical Corporation Responsible Business Awards.

Tetra Pak ställer ut på mässan Food Chain Nordic i Malmö i april och finns även med i utställarförteckningen på höstens Empack i Stockholm.

Förpackningar från Tetra Pak

  • Görs av lätta och förnybara material. Detta innebär en minskad förbrukning av ändliga resurser och en klimatpåverkan som bara är en fjärdedel jämfört med material som glas.
  • Skapas med en förpackningsteknik vilket möjliggör en naturlig konservering. Detta minskar behovet av konserveringsmedel och kylning.
  • Utvecklas tillsammans med kunder och testgrupper för att vara lätta att öppna, återförsluta och tömma. Detta gör återvinning enklare och kan hjälpa till att minska matsvinn.

E:22

Läs vidare

Gin i ståpåse sparar miljö och pengar enligt tillverkaren

Den brittiska ginproducenten 6 O`Clock Gin har lanserat en ståpåse för sitt varumärke London Dry. Bra för miljö och ekonomin säger man.
ginx

H-trycks satsning bär frukt: ”Ännu fler storlekar och olika varianter”

Tryckeriet i Markaryd har investerat stort för att utveckla maskinparken för att bredda produktsegmentet inom muggar och bägare med lock. I år ska satsningen visas upp för de stora massorna på mässor i Skandinavien.
H-tryck

Snaps i grönare kostym

Den klassiska snapsen O.P. Anderson Aquavit får förpackningar i lättviktsglas och återvinningsbar pet.
New_OP_70cl_Lightweight_glass_2..

Forskningsprojekt startar inför övergången till återanvändbara förpackningar

Med start 2024 krävs en omställning från engångsförpackningar till återanvändbara förpackningar. Nu inleds ett forskningsprojekt som ska titta närmare på hur det ska gå till i praktiken.
LarsWitell

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx