100 miljoner växtbaserade förpackningar i år

PUBLICERAD: 1 mars 2016
UPPDATERAD: 24 januari

F Tetra PakFood Chain Nordic

Tetra Pak levererar fler än 100 miljoner av branschens första helt växtbaserade och förnybara förpackning under 2016.

Tetra Pak var först ut i branschen att leverera den första dryckeskartongen som helt och hållet tillverkas av växtbaserade förnybara förpackningsmaterial. Tetra Rex-förpackningen har ett plastskikt av biobaserat lågdensitetspolyeten (LDPE), skruvkork av biobaserat högdensitetspolyeten (HDPE) samt FSC-märkt kartong (Forest Stewardship Council) från ansvarsfullt skogsbruk. Allt polyeten i kartongen framställs från sockerrör.

– Vi måste få till en materialväxling från fossil till biobaserad råvara som till exempel i våra bioplastskruvkorkar. Wermlands Mejeri, Tine i Norge, Valio i Finland är några av föregångarna när de väljer vår helt förnybara förpackning till sina mjölkprodukter. Vi ser gärna att fler följer efter, säger Erik Lindroth, miljödirektör Tetra Pak Nordics.

Fossila material genererar ett nettotillskott av koldioxid till atmosfären. Det gör däremot inte förnybara material som är miljösmarta val.

De helt förnybara förpackningarna sorteras och återvinns som vanligt, d v s förpackningen i kärl för pappersförpackningar och den lösa skruvkorken som plast.

Tetra Rex tydliga biobaserad miljöprofil har gett en rad utmärkelser, bland annat första plats i kategorin hållbar innovation i Ethical Corporation Responsible Business Awards.

Tetra Pak ställer ut på mässan Food Chain Nordic i Malmö i april och finns även med i utställarförteckningen på höstens Empack i Stockholm.

Förpackningar från Tetra Pak

  • Görs av lätta och förnybara material. Detta innebär en minskad förbrukning av ändliga resurser och en klimatpåverkan som bara är en fjärdedel jämfört med material som glas.
  • Skapas med en förpackningsteknik vilket möjliggör en naturlig konservering. Detta minskar behovet av konserveringsmedel och kylning.
  • Utvecklas tillsammans med kunder och testgrupper för att vara lätta att öppna, återförsluta och tömma. Detta gör återvinning enklare och kan hjälpa till att minska matsvinn.

E:22

Läs vidare

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Tekniknörderi med Galli på Scanpacks scener

Hon är tekniknörd. Hon är expertrösten med massor av energi, och skrattet sitter aldrig långt inne. Det är förmodligen de bästa anledningarna till att inte missa Evelina Galli som årets moderator på Scanpacks scener.
Evelina Gallix

Norskt företag först med Liplids locklösning

Nu är den första kunden för Liplids nya, fiberbaserade lock för drycksmuggar offentlig. Det blev ett norskt företag som är först ut.
4D2B350Ex

Dags för PacTec i Helsingfors denna vecka

Den 13 mars öppnar mässan PacTec på Messekeskus, det vill säga Mässcentrum, i Helsingfors. PacTec har sällskap av mässorna FoodTec och PlastExpo Nordic samt även Sign, Print & Promotion som vänder sig till den grafiska industrin.
messukeskus-kylla-vastuullisia-tapahtumia-1

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}