100 000 elever har deltagit i Pantresan

PUBLICERAD: 3 december 2015
UPPDATERAD: 24 januari

Pantamera Katarina Lundell

Med tävlingen och utbildningspaketet ”Pantresan” har Pantamera utbildat och inspirerat låg- och mellanstadieelever kring miljö- och återvinningsfrågor sedan 2006. Sammanlagt har omkring 100 000 elever deltagit genom åren och intresset ökar för varje år.

Nu genomförs Pantresan för tionde året och redan några veckor efter att Pantamera öppnat årets upplaga har anmälningarna börjat strömma in från hela landet.

– Pantresan är en av de absolut viktigaste aktiviteter vi gör under året. Syftet är att i tidig ålder väcka barns miljöintresse och öka kunskapen kring återvinning. Att ändra attityder och beteenden är ett långsiktig arbete och då gäller det att ”vaccinera” de unga i tid. Det är fascinerande att tänka att de elever som deltog i Pantresan första året redan hunnit bli 17 år, säger Katarina Lundell, marknadschef på Pantamera/Returpack.

I den senaste undersökningen som WWF låtit genomföra på temat ”unga och klimatfrågan” framgår det tydligt att klimatfrågan blivit allt viktigare för de unga.

– Bland annat visar undersökningen att det som de unga främst har gjort för att minska sin egen klimatpåverkan är att källsortera mer. Och många säger också att de har påverkat sina föräldrar för att införa klimatsmarta vanor hemma. Det just det som Pantresan handlar om – både att förstå att ens eget beteende gör skillnad och att påverka andra, säger Katarina Lundell.

Pantresan är ett mycket uppskattat utbildningspaket, både bland lärare och elever och flera lärare har deltagit många gånger. En av dem är Johan Samuelsson, lågstadielärare på Kulparksskolan i Lund som också lyckats vinna Pantresan två gånger.

– Barnens intresse för miljöfrågor märks tidigare idag än det gjorde för några år sedan. Pantresan har varit ett bra komplement till den vanliga undervisningen som gjort att eleverna blivit medvetna om återvinningens positiva effekter. Barnen samlar burkar och flaskor överallt, de hjälper mer än gärna sina släktingar att panta, säger Johan Samuelsson.

Pantamera drivs av Returpack AB för att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Vi arbetar för att säkra ett effektivt, hållbart och tillgängligt pantsystem. Målet är att 90 procent av alla burkar och PET-flaskor ska återvinnas. Huvudkontoret, liksom fabriken ligger i Norrköping. Här tar vi varje år emot över 1,6 miljarder burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna.

 

Läs vidare

Gin i ståpåse sparar miljö och pengar enligt tillverkaren

Den brittiska ginproducenten 6 O`Clock Gin har lanserat en ståpåse för sitt varumärke London Dry. Bra för miljö och ekonomin säger man.
ginx

Svensk Plaståtervinning växlar upp klimatarbetet

Svensk Plaståtervinning har anställt Linnea Granström som ny klimat- och miljöstrateg.
Linnea

Svensk Plaståtervinning skapar paradigmskifte med PCR-material

Svensk Plaståtervinning och Ica lanserar en plastförpackning för tvättmedel med 95 procent återvunnen konsumentplast.
skonaxxc

ABB och Pace i samarbete om koldioxidavskiljning

ABB ingår ett partnerskapsavtal med Pace CCS för att utveckla tekniken för infångning av CO2.
ABB1x

Senaste nytt

Releaf ser Sverige som en intressant marknad

Tidigare i år berättade vi om det ukrainska företaget Releaf som tillverkar pappersmaterial baserat på fallna löv i städer i Europa. Nu är de på plats på Empack.
Releafx

Mycket händer på Empacks två dagar

I dag slog årets nordiska förpackningsmässa, Empack, upp dörrarna. Under två dagar kommer ett sjuttiotal utställare att visad bredden i förpackningsindustrin.
Empack-header

PacsOn Syd förvärvar PACia

PacsOns satsning i Sydsverige  fortsätter genom att man förvärvar PACia AB i Ystad.
pacson-syd-pacia-2700x1200x

Danone tar bort etiketterna på sina småflaskor

Danone satsar på präglade plastflaskor i Actimelsortimentet.
Danonex