100 000 elever har deltagit i Pantresan

PUBLICERAD: 3 december 2015
UPPDATERAD: 24 januari

Pantamera Katarina Lundell

Med tävlingen och utbildningspaketet ”Pantresan” har Pantamera utbildat och inspirerat låg- och mellanstadieelever kring miljö- och återvinningsfrågor sedan 2006. Sammanlagt har omkring 100 000 elever deltagit genom åren och intresset ökar för varje år.

Nu genomförs Pantresan för tionde året och redan några veckor efter att Pantamera öppnat årets upplaga har anmälningarna börjat strömma in från hela landet.

– Pantresan är en av de absolut viktigaste aktiviteter vi gör under året. Syftet är att i tidig ålder väcka barns miljöintresse och öka kunskapen kring återvinning. Att ändra attityder och beteenden är ett långsiktig arbete och då gäller det att ”vaccinera” de unga i tid. Det är fascinerande att tänka att de elever som deltog i Pantresan första året redan hunnit bli 17 år, säger Katarina Lundell, marknadschef på Pantamera/Returpack.

I den senaste undersökningen som WWF låtit genomföra på temat ”unga och klimatfrågan” framgår det tydligt att klimatfrågan blivit allt viktigare för de unga.

– Bland annat visar undersökningen att det som de unga främst har gjort för att minska sin egen klimatpåverkan är att källsortera mer. Och många säger också att de har påverkat sina föräldrar för att införa klimatsmarta vanor hemma. Det just det som Pantresan handlar om – både att förstå att ens eget beteende gör skillnad och att påverka andra, säger Katarina Lundell.

Pantresan är ett mycket uppskattat utbildningspaket, både bland lärare och elever och flera lärare har deltagit många gånger. En av dem är Johan Samuelsson, lågstadielärare på Kulparksskolan i Lund som också lyckats vinna Pantresan två gånger.

– Barnens intresse för miljöfrågor märks tidigare idag än det gjorde för några år sedan. Pantresan har varit ett bra komplement till den vanliga undervisningen som gjort att eleverna blivit medvetna om återvinningens positiva effekter. Barnen samlar burkar och flaskor överallt, de hjälper mer än gärna sina släktingar att panta, säger Johan Samuelsson.

Pantamera drivs av Returpack AB för att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Vi arbetar för att säkra ett effektivt, hållbart och tillgängligt pantsystem. Målet är att 90 procent av alla burkar och PET-flaskor ska återvinnas. Huvudkontoret, liksom fabriken ligger i Norrköping. Här tar vi varje år emot över 1,6 miljarder burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna.

 

Läs vidare

Naturvårdsverket ska anpassa och komplettera regelverket för förpackningar

Regeringen ger Naturvårdsverket i uppdrag att lämna förslag på hur det svenska regelverket ska anpassas och kompletteras med anledning av EU:s förordning om förpackningar och förpackningsavfall, PPWR.
romina-pourmokhtari-1-1-1920x1280x

Esbjerg blir nav för dansk plastsortering

ReSource Denmark har efter omfattande förhandlingar ingått ett centralt avtal med VANA, Danmarks största kollektiva system för förpackningsproducentansvar. Avtalet innebär att ReSource kommer att hantera stora mängder plastavfall från de danska hushållen.
ressource-denmark---1600x900x

Hundra procent återvunnen plast i burkarna

Berry Global har i ett samarbete med Mars lyckats ta fram en burk för M&M's, Skittles och Starburst bestående av till 100 procent återvunnen plast, exklusive locket.
Berry

Det finns plats för mer plast i återvinningssystemet

Sverige har all infrastruktur som behövs för att återvinna betydligt fler plastförpackningar - men majoriteten hamnar fortfarande i hushållssoporna och förbränns. Det håller inte enligt Svensk Plaståtervinning.
Foto: Peter Holgersson AB

Senaste nytt

Metsä får investeringsstöd från EU om de bygger nytt bruk

Muoto är namnet på en serie nya, fiberbaserade, förpackningar från Metsä Group. Koncernen funderar nu på att investera i ett eget bruk i Raumo, Finland, för produktionen och om det blir av har man förhandlats till sig upp till 85,5 miljoner euro via EU:s innovationsfond. Ett avtal om delfinansiering har undertecknats.
Muoto

Återvinnings- och värmeförseglingsbart papper nyhet från Billerud

Billerud har utvecklat ett återvinningsbart, värmeförseglingsbart papper designat för att ersätta plast i förpackningsapplikationer med höga krav på förseglingsprestanda och återvinningsbarhet.
Billerudx

PINC investerar i startupen Glenntex för att driva mer hållbar förpackningsinnovation

Pauligs riskkapitalgren, PINC, investerar i det göteborgsbaserade företaget Glenntex som med grafenförstärkta kompositer kan minska behovet av plast i nyproducerade förpackningar med upp till trettio procent.
Glenntex

Borealis har lanserat en ny LLDPE-film med åttiofem procent återvunnen PCR

Borealis har lanserat en återvunnen linjär LD-polyetenkvalitet, rLLDPE, som innehåller 85 procent PCR-material och 15 procent LLDPE-booster och är avsedd för flexibla förpackningsapplikationer som inte används för förpackning av livsmedel.
TeamBorealis_Werk_Linz_100225_008x