Vill bidra till minskad plast i haven

PUBLICERAD: 11 mars 2015
UPPDATERAD: 24 januari

Billerud Tara

BillerudKorsnäs, leverantör av fiberbaserade förpackningsmaterial och -lösningar, inleder ett samarbete med den franska forskningsplattformen Tara Expeditions gällande konsekvenser av plast i haven.

Åtta miljoner ton plastskräp sköljs ner i havet varje år. Det motsvarar 16 plastpåsar per meter av världens totala kustlinjer och framgår av forskning som nyligen publicerades i tidskriften Science. Däremot saknas det tillförlitlig forskning som visar vad som händer med all plast och hur den påverkar haven, djur och människor. För att fylla denna kunskapslucka har Tara Expeditions genomfört flera forskningsexpeditioner vars huvudsyfte har varit att samla och förstå plastens effekt på det marina ekosystemet.

─ Genom resultaten från dessa forskningsexpeditioner vill vi upplysa allmänheten om att en beteendeändring är nödvändig samtidigt som vi vill påverka beslutsfattare att begränsa plastnedskräpningen. Ett annat viktigt mål för oss är att uppmuntra näringslivet att utveckla innovativa alternativ till plast. På så vis är BillerudKorsnäs, med sitt nyfiberbaserade produktutbud en relevant och lämplig samarbetspartner till oss, säger Romain Troublé, generalsekreterare Tara Expeditions.

BillerudKorsnäs vill utmana konventionella förpackningar för en hållbar framtid. Företagets utgångspunkt är att smarta förpackningslösningar av papper eller kartong minskar miljöpåverkan och bidrar till en ökad hållbarhet. För att kunna ta del av värdefull kunskap och nya insikter har BillerudKorsnäs ett nära samarbete med varumärkesägare, förpackningstillverkare och partners världen över.

BillerudKorsnäs har mycket att lära av Tara, lärdom som kan användas i vår produktutveckling. Vi och Tara har det gemensamt att vi ständigt söker nya svar på stora hållbarhetsutmaningar och vill vara med och driva utvecklingen mot ett mer hållbart samhälle. Vi har båda en vision om en framtid där utmaningarna med plast i haven är ett minne blott, säger Henrik Essén, kommunikations- och hållbarhetsdirektör på BillerudKorsnäs.

Samarbetet inleds genom att BillerudKorsnäs deltar som partner på “Beyond Plastics Med”, en internationell miljökonferens i Monaco som Tara arrangerar tillsammans med andra organisationer. BillerudKorsnäs kommer att tala kring temat ”Innovation: a solution that works for ecological transition?”

─ Vi vill föra fram hur vårt innovationsarbete och våra produkter kan vara ett bidrag till att lösa utmaningen med plast i haven. Förpackningar av papper och kartong är naturligtvis inte lösningen på allt, men rätt använt kan det lösa en del av de problem vi ser idag. Konferensen, som tar fasta på innovation som en av lösningarna, är därför ett utmärkt forum för oss säger, Henrik Essén.

Miljökonferensen kommer att äga rum i Monaco den 10 och 11 mars 2015.

BillerudKorsnäs är en världsledande leverantör av nyfiberbaserat förpackningsmaterial. Vi skapar smarta förpackningslösningar som utmanar konventionella förpackningar för en hållbar framtid. Företaget har åtta produktionsanläggningar i Sverige, Finland och Storbritannien och cirka 4 300 anställda i över 13 länder och omsätter ca SEK 20 miljarder.

Läs vidare

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x