”Vi ser stor potential att sälja fler etikettskrivare”

PUBLICERAD: 19 januari 2021
UPPDATERAD: 24 januari

Nya möjligheter för digital ettiketutskrift plus arkmaskiner, mjukvaror och efterbehandlingslösningar. Det blir den röda tråden när Konica Minolta laddar inför Sign&Print Connect:
– Vi kommer fortsätta med det vi gjorde på förra Sign&Print Scandinavia där vi slog på stora trumman – att vi är så mycket mer, säger affärsområdeschef Roy Spennare.

Konica Minolta tog beslutet kvickt att ställa ut på Sign&Print Connect.

– Jag kan inte tala för andra, men vi nappade väldigt snabbt på det här. Vi insåg att vi behöver fortsätta ha dialog och kontakt med kunderna, säger Roy Spennare och poängterar att det blir mer kraft och en annan magnitud med en mässa i ett digitalt format än att enbart arrangera egna seminarier i egen regi.

Han hoppas att det blir två dagar som alla i branschen kan sätta av, samtidigt som det blir en vinning för hela branschen.

– Vi kände blixtsnabbt att gör vi det tillsammans så har vi väldigt mycket större chans att få till ett bra event än om vi alla bara gör våra egna små seminarier.

Historia med arkmaskiner

Roy Spennare säger att Konica Minolta har en historia av att vara en leverantör av digitala arkmaskiner. Men de har så mycket mer i sitt utbud. Det var budskapet som matades ut till besökarna på Sign&Print Scandinavia-mässan, och det är ett tema som besökarna garanterat kommer att få se mer av på Sign&Print Connect.

Storformatslösningar med flatbäddsskrivare, etikettskrivare, digitala arkmatade maskiner, programvara och digital efterbehandlingsutrustning från partnern MGI blir dragplåster, intygar Spennare.

– Vi försöker göra exakt samma sak som vi gör under en fysisk mässa där vi visar det som är intressant för tillfället. Vi kommer inte visa gamla prylar utan vi har nya maskiner, mjukvaror och efterbehandlingslösningar.

AccurioLabel 230 riktar sig mot etikettproducenter som vill trycka digitalt. Foto:Pressbild
Etikettskrivare med vitt

För etikettmarknaden visar Konica Minolta etikettpressen AccurioLabel 230. Ett antal produktivitets- och kvalitetsförbättringar har gjorts i den senaste modellen. Hastigheten når upp till 23,4 meter per minut, och den har fått ett förbättrat rulle till rulle-system för en snabbare uppstart och med en noggrann bildregistrering. Maskinen stödjer både mediebredder på 250 och 330 millimeter med en rulldiameter upp till 620 millimeter. Roy Spennare säger att en nyhet är att etikettskrivaren kommer med vit färg. Konica Minolta levererar den som en komplett lösning, inklusive arbetsflödesprogram.

Skivor och rullmedia

För de som är på jakt efter att skriva ut stora format demonstrerar Konica Minolta en uv-flatbäddskrivare. Det är en hybridmaskin som kan printa på både skivor och media på rulle.

– Vårt mål är att kunna visa antingen AccurioWide 160 eller 200.

Den fullutrustade Jetvarnish 3D Evo som folierar och lackar. Foto: Pressbild

Inom digital efterbehandling och förädling av trycksaker och förpackningar lyfter de också fram MGI:s maskin för foliering och lack, Jetvarnish 3D Evo. Den visas antingen i formatet 50/70 eller 70/100, utlovar Spennare.

– Vi visar också den helt unika nya efterbehandlingsenheten TU-510 där du kan få allt från färdigskurna visitkort till trimmade banner och så vidare. Den är oerhört spännande. Varje gång vi visar den för kunden så är det en wow-upplevelse. Det är nog sällan vi har varit med om att kunderna så fort ser potentialen och effektiviteten med den efterbehandlaren.

Höjdpunkten i utbudet

På frågan vad Roy Spennare lyfter fram som den stora höjdpunkten i deras utbud på Connect blir det en arkmaskin som kommer på tal. Det handlar om Konica Minoltas flaggskepp C12000 och C14000, som visas med fler mjukvaror. Roy Spennare säger att 200 enheter har sålts globalt. På den europeiska marknaden är maskinen ganska ny, men fyra maskiner har redan sålts i Sverige.

– Det som känns allra roligast för tillfället är 12 och 14-pressen. Vi har varit i toner och arkmaskinsbranschen i ungefär 15 år. Men vi har inte varit uppe och slagits i de största volymerna. Den här maskinen uppfyller alla villkor för kvalitet och inte minst miljövänligheten med fullt återanvändningsbart och återvinningsbart.

Till Connect-scenen tar de också tillfället i akt att visa upp fler arkmatade maskiner, däribland inkjetpressen i 50/70-formatet, AccurioJet KM-1. Maskinen gör 3 000 B2-tryck i timmen.
Konica Minoltas maskiner kommer med enheten IQ-501 som syftar till att hjälpa operatörer att reducera det manuella arbetet. Kvalitetssäkring görs både på fram- och baksidespass och färgstabiliteten säkerställs i realtid.

– Den optimerar både produktiviteten och kvaliteten och gör det så jäkla påtagligt för kunderna hur effektivt de kan producera i det högre segmentet. Den är extremt rolig, och vi har fått väldigt bra gehör på det vi pratar om.

Konica Minoltas flaggskepp för arkmatade utskrifter C14000. Foto: Pressbild
Direktdialog och livekontakt

Produktdemonstrationerna blir på svenska, och bistår i samtalen med besökare gör både säljare, produktspecialister och affärsområdeschefer. Roy Spennare beskriver presentationerna som tv-program och den personliga livekontakten sköts i huvudsak av svenska representanter som kommer att sitta i en studio.

– Vi står för direktdialogen och livekänslan och så utnyttjar vi även våra internationella kollegor.

– Vi räknar med att vi bara kommer att kunna köra 10-12 minuters demonstrationer, då besökare antagligen inte har tid att stanna mer än max 20 minuter. Vi brukar inte heller få ha kunder mer än 10 till 15 minuter i montern på en mässa heller.

Roy Spennare ser stor potential för Konica Minoltas lösningar inom storformat och etiketter:

– För vår del kommer 2021 handla om att fortsätta slå oss in att fortsätta bli ett verkligt etablerat varumärke inom industrial printing. Vi har en jättestor potential med våra AccurioWide-printrar som vi inte har slagit oss in på marknaden med än. Men nu har vi definitivt det i fokus nästkommande år. Vi ser stor potential att sälja fler etikettskrivare för den marknaden tror jag inte kommer att minska över lång tid framåt. Jag tror den kommer att växa.

Den digitala mässan Sign&Print Connect pågår 9–11 februari. Besökare kan registrera sig gratis på mässajten.

Senaste nytt

Stora Enso genomför organisationsförändringar

Stora Enso planerar att implementera en ny organisation med sju affärsområden för P&L-ansvar, vilket återspeglar vikten av kärnverksamheten inom förnybara förpackningar i affärsportföljen. Den nya, plattare och effektiviserade organisationen kommer att öka kundfokus, driva den operativa effektiviteten med ökad integration, minska komplexiteten och förbättra koncernens prestationskultur.
wellpapp-Stora-Ensox

Nu testkörs Norges nya plaståtervinningsanläggning

Testkörningar pågår just nu och hösten 2025 öppnar Tomra och Plastretur officiellt den första och enda nationella finsorteringsanläggningen för plastförpackningar i Norge. Anläggningen, som ligger i Holtskogen Business Park i Inre Østfold, kommer att heta Områ.
default

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Läs vidare

Årets Konstcider med etikett som bygger på collageteknik

Kiviks Musteri presenterar nu årets Konst Cider 2025. Liksom de senaste åren, är denna cider framtagen i ett samarbete med Östra Skånes Konstnärsgrupp (ÖSKG) och i år med konstnären Sara Klein, som har skapat etiketten till drycken.
Carl och Sara 16-9

Nordvalls certifierade enligt FSSC 22000 i Sjöbo och Mölnlycke – Bjuv på gång

I januari 2025 blev Nordvalls enheter i Mölnlycke och Sjöbo FSSC 22000 certifierade. För Mölnlycke som redan hade ISO 22000 på plats gick processen något snabbare än för Sjöbo som i ett drygt halvår jobbat med förberedelser, utbildningar och att få nya rutiner på plats.
Nordvalls

Tyska Clever Etiketten blir en del av Ettiketto Group

Volati, som äger Ettiketto Group, har förvärvat samtliga aktier i Clever Etiketten GmbH (inklusive systerbolag) - en ledande leverantör av etikettlösningar i Tyskland. Förvärvet är ett tilläggsförvärv till Ettiketto Group som därmed tar steget in på den tyska marknaden och skapar en plattform för framtida tillväxt i Centraleuropa.
Rikard-Ahlin-1024x791-1x

Dubbla etiketter räddar ölen

Har du en eller par flaskor med julöl över efter helgerna kan du om de är från Eriksberg, omvandla dem till påsköl med ett enkelt handgrepp. Carlsberg och Eriksberg har tänkt till.
julpaskolen_pressbild-1x