Växtbaserat bläck för digitaltryckt emballage

PUBLICERAD: 22 februari 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Ricoh lanserar ett biologiskt nedbrytbart bläck. Foto: Pressbild

Förbättrad lönsamhet i utskrifter av emballage och andra tryckta produkter. Det utlovar Ricoh med ett nytt växtbaserat bläck.

Det nya biologiskt nedbrytbara och snabbtorkande Ricoh-bläcket bidrar till både energi- och kostnadsbesparingar för användaren, enligt Ricoh. Det växtbaserade bläcket ska vara det första i sitt slag för att skriva ut trycksaker och förpackningar.

Bläcket är ett derivat av det oljebaserade bläcket som tillverkas för dekorbranschen i ett samarbete mellan Ricoh och Olbrich,  en tysk tillverkare av maskinutrustning. Ricoh skriver i ett pressmeddelande att bläcket är utvecklat för att ge utmärkt friktionsmotstånd och avsättningsprestanda på brun och vit wellpapp och kartong.

Luktfritt och snabbtorkande

En av bläckets utmärkande egenskaper är att det är snabbtorkande – ingen värme krävs för att fixera eller torka bläcket. Oljan tränger in i porösa substrat och lägger pigmentet på ytan. Detta eliminerar behovet av att behöva ett torksystem och minskar således även energiförbrukningen, enligt Ricoh. Andra egenskaper är att bläcket är biologiskt nedbrytbart och luktfritt. Inga monomerer används i tillverkningen vilket förbättrar kompatibiliteten med livsmedel. Eftersom bläcket inte  är vattenbaserat så innehåller det heller inga biocider.

Reducerad bläckförbrukning

Enligt tillverkaren ska bläcket även göra att skrivhuvudena blir lättare att rengöra men också att de blir mindre benägna att täppas till. Det leder till förbättrad tillförlitlighet, prestanda och livslängd på skrivhuvudena. En annan fördel som pekas ut är den låga bläckförbrukningen, samma optiska densitet ska kunna uppnås trots att 50 procent mindre bläck används.

Kan minska miljöpåverkan

Graham Kennedy, chef för affärsområdena industriellt tryck och grafisk kommunikation hos Ricoh Europe, säger att varumärkesägare och tryckproducenter allt mer fokuserar på att minska sin miljöpåverkan och tillämpa hållbara metoder där det är möjligt.

– Med våra nya växtbaserade bläck kan de sömlöst införa positiva förändringar som gör stor skillnad utan att påverka deras utskriftsresultat av hög kvalitet, avslutar han.

Bläcket finns redan tillgängligt i hela EMEA.

Läs vidare

Xeikons Lion tar digitaltrycket framåt

Xeikon har lanserat Lion LX3000, en ny digital etikettpress med ett nytt styrsystem som ger hög produktivitet och etikettkvalitet med fina prestanda.
Xeikon

Nordvalls Etikett först i Norden med HP Indigo V12

Som första tryckeri i Skandinavien har Nordvalls Etikett investerat i HP Indigos flaggskepp, HP Indigo V12.
HP 12x

Konica Minolta ser bra möjligheter för digital etikettproduktion 2024

Sacha-Vittori Paolucci på Konica Minolta, ser både problem och möjligheter för digital produktion av etiketter under år 2024. När vi kan notera en global nedgång i tryckproduktion, ser det bättre ut för digital etikettproduktion.
konica 2

Förpackningsindustrin målet för världens snabbaste digitala B1-press enligt Agfa

Vid ett exklusivt evenemang för förpackningskonverterare och tryckare, presenterade Agfa sin nya SpeedSet 1060 bläckstråleskrivare för förpackningsmarknaden. Man säger att det är den snabbaste digitala B1-pressen på marknaden.
Print-Bars-1_1200x600

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x