Växtbaserat bläck för digitaltryckt emballage

PUBLICERAD: 22 februari 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Ricoh lanserar ett biologiskt nedbrytbart bläck. Foto: Pressbild

Förbättrad lönsamhet i utskrifter av emballage och andra tryckta produkter. Det utlovar Ricoh med ett nytt växtbaserat bläck.

Det nya biologiskt nedbrytbara och snabbtorkande Ricoh-bläcket bidrar till både energi- och kostnadsbesparingar för användaren, enligt Ricoh. Det växtbaserade bläcket ska vara det första i sitt slag för att skriva ut trycksaker och förpackningar.

Bläcket är ett derivat av det oljebaserade bläcket som tillverkas för dekorbranschen i ett samarbete mellan Ricoh och Olbrich,  en tysk tillverkare av maskinutrustning. Ricoh skriver i ett pressmeddelande att bläcket är utvecklat för att ge utmärkt friktionsmotstånd och avsättningsprestanda på brun och vit wellpapp och kartong.

Luktfritt och snabbtorkande

En av bläckets utmärkande egenskaper är att det är snabbtorkande – ingen värme krävs för att fixera eller torka bläcket. Oljan tränger in i porösa substrat och lägger pigmentet på ytan. Detta eliminerar behovet av att behöva ett torksystem och minskar således även energiförbrukningen, enligt Ricoh. Andra egenskaper är att bläcket är biologiskt nedbrytbart och luktfritt. Inga monomerer används i tillverkningen vilket förbättrar kompatibiliteten med livsmedel. Eftersom bläcket inte  är vattenbaserat så innehåller det heller inga biocider.

Reducerad bläckförbrukning

Enligt tillverkaren ska bläcket även göra att skrivhuvudena blir lättare att rengöra men också att de blir mindre benägna att täppas till. Det leder till förbättrad tillförlitlighet, prestanda och livslängd på skrivhuvudena. En annan fördel som pekas ut är den låga bläckförbrukningen, samma optiska densitet ska kunna uppnås trots att 50 procent mindre bläck används.

Kan minska miljöpåverkan

Graham Kennedy, chef för affärsområdena industriellt tryck och grafisk kommunikation hos Ricoh Europe, säger att varumärkesägare och tryckproducenter allt mer fokuserar på att minska sin miljöpåverkan och tillämpa hållbara metoder där det är möjligt.

– Med våra nya växtbaserade bläck kan de sömlöst införa positiva förändringar som gör stor skillnad utan att påverka deras utskriftsresultat av hög kvalitet, avslutar han.

Bläcket finns redan tillgängligt i hela EMEA.

Läs vidare

Mark Andys nya digitalpress sätter ny industristandard

Mark Andy lanserar nu en digital etikettpress, Digital Series HD HighSpeed 1200. Den sätter en ny industristandard säger man och pekar på att den dubblar hastigheten jämfört med sina föregångare
MA-HD-Image-768x512x

Xerox och Taktiful pushar gränserna för digital förädling

Xerox Holdings Corporation och Taktiful Software Solutions meddelar att de har för avsikt att bilda ett nytt strategiskt partnerskap för att utöka bådas närvaro på marknaden för digital förädling.
xeroxx

Gallus lanserar ett forskningsgenombrott - matt UV-inkjet

Gallus Group som är ett dotterbolag till Heidelberger Druckmaschinen AG lanserar nu det man kallar ett forskningsgenombrott: Gallus MatteJet-teknologi.
MatteJet_01x

Kartongbolaget investerar i ny press från Fujifilm

Helsingborgsföretaget Kartongbolaget köper Fujifilms Jet Press 750S. Målet är både att förbättra möjligheterna inom förpackning, prioritera hållbarhet och kunna erbjuda lösningar som sticker ut på butikshyllan.
Jet-Press-750S-Drupax

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker