Vax från arktiska bär kan bli förpackningsmaterial!

PUBLICERAD: 8 augusti 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Vilda bär som hjortron, lingon och blåbär har ett naturligt skyddande vaxlager. Nu ska forskarna undersöka om vaxet från bär i den arktiska regionen kan användas till produkter inom förpackningar, kosmetika, m. fl.|”Bärvaxet har unika egenskaper som kan användas för nya, nischade produkter” säger professor Roberts Joffe.

Runt bär som lingon, blåbär och hjortron finns ett naturligt skyddande vaxlager. Bären har en unik kemisk sammansättning, som nu ska studeras närmare, när forskare vid bland annat  Luleå tekniska universitet ska undersöka möjligheten att använda vax från arktiska bär till att skapa nya produkter inom bland annat förpackningsmaterial, kosmetik och tandvård.

”Det finns gott om vilda bär på Nordkalotten, men för närvarande tas mycket litet av vaxet tillvara. När juicer och andra produkter tillverkas, blir vaxet en restprodukt, som i nuläget går till spillo. Vi vill i stället ta tillvara på bärvaxet och öka värdet av råvaran för bärindustrin”, säger Roberts Joffe, professor i polymera konstruktionsmaterial vid Luleå tekniska universitet.

Forskningsprojektet, som är ett Interreg Nord-projektet, har fått namnet ”WAX – Natural Wax of Arctic Berries as Our Treasure” och där ingår forskare från Luleå tekniska universitet, finska Uleåborgs universitet och Oulu UAS samt norska forskningsinstitutet NIBIO. Det övergripande målet med projektet är att utveckla nya produkter och öka konkurrenskraften för företag i den arktiska regionen.

Projektet, som har en budget på en miljon euro, är tvärvetenskapligt och involverar expertis inom områdena biologi, kemi, nanoteknik, materialvetenskap och marknadsföring. Forskarna vid Luleå tekniska universitet ska bland annat karaktärisera hur material, som är baserat på bärvax, klarar olika belastningar och temperaturer.

”Vi vill visa på potentialen för bärvax. Dess unika egenskaper kan användas för nya nischade produkter. Bärvax kan till exempel ge kosmetiska produkter fördelar som skydd mot UV-strålning och antibakteriella egenskaper”, säger Roberts Joffe.

Vaxextrakt från blåbär, lingon och hjortron är främst tänkt att utvinnas från de restprodukter, som uppstår i bärindustrin. Forskarna ser möjligheter att använda bärvax i förpackningar och kosmetiska produkter, m.fl. samt för att utveckla och tillverka nya kompositmaterial.

”Vi vill kunna visa exempel på befintliga lokalt producerade produkter, som skulle bli bättre med hjälp av bärvax och visa att arktiska bär är en skatt, som vi bör ta tillvara. En produkt baserad på vilda bär som produceras i Skandinavien borde också ha bra förutsättningar att bli ett starkt varumärke”, säger Roberts Joffe.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432

Walki fortsätter investera i Centraleuropa

Walki har genomfört en investering på över 6 MEUR i en toppmodern produktionslinje vid sin fabrik i Steinfurt. Linjen är nu redo att börja producera åt kunder som går över till fiberbaserade material.
Walki

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024