Vax från arktiska bär kan bli förpackningsmaterial!

PUBLICERAD: 8 augusti 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Vilda bär som hjortron, lingon och blåbär har ett naturligt skyddande vaxlager. Nu ska forskarna undersöka om vaxet från bär i den arktiska regionen kan användas till produkter inom förpackningar, kosmetika, m. fl.|”Bärvaxet har unika egenskaper som kan användas för nya, nischade produkter” säger professor Roberts Joffe.

Runt bär som lingon, blåbär och hjortron finns ett naturligt skyddande vaxlager. Bären har en unik kemisk sammansättning, som nu ska studeras närmare, när forskare vid bland annat  Luleå tekniska universitet ska undersöka möjligheten att använda vax från arktiska bär till att skapa nya produkter inom bland annat förpackningsmaterial, kosmetik och tandvård.

”Det finns gott om vilda bär på Nordkalotten, men för närvarande tas mycket litet av vaxet tillvara. När juicer och andra produkter tillverkas, blir vaxet en restprodukt, som i nuläget går till spillo. Vi vill i stället ta tillvara på bärvaxet och öka värdet av råvaran för bärindustrin”, säger Roberts Joffe, professor i polymera konstruktionsmaterial vid Luleå tekniska universitet.

Forskningsprojektet, som är ett Interreg Nord-projektet, har fått namnet ”WAX – Natural Wax of Arctic Berries as Our Treasure” och där ingår forskare från Luleå tekniska universitet, finska Uleåborgs universitet och Oulu UAS samt norska forskningsinstitutet NIBIO. Det övergripande målet med projektet är att utveckla nya produkter och öka konkurrenskraften för företag i den arktiska regionen.

Projektet, som har en budget på en miljon euro, är tvärvetenskapligt och involverar expertis inom områdena biologi, kemi, nanoteknik, materialvetenskap och marknadsföring. Forskarna vid Luleå tekniska universitet ska bland annat karaktärisera hur material, som är baserat på bärvax, klarar olika belastningar och temperaturer.

”Vi vill visa på potentialen för bärvax. Dess unika egenskaper kan användas för nya nischade produkter. Bärvax kan till exempel ge kosmetiska produkter fördelar som skydd mot UV-strålning och antibakteriella egenskaper”, säger Roberts Joffe.

Vaxextrakt från blåbär, lingon och hjortron är främst tänkt att utvinnas från de restprodukter, som uppstår i bärindustrin. Forskarna ser möjligheter att använda bärvax i förpackningar och kosmetiska produkter, m.fl. samt för att utveckla och tillverka nya kompositmaterial.

”Vi vill kunna visa exempel på befintliga lokalt producerade produkter, som skulle bli bättre med hjälp av bärvax och visa att arktiska bär är en skatt, som vi bör ta tillvara. En produkt baserad på vilda bär som produceras i Skandinavien borde också ha bra förutsättningar att bli ett starkt varumärke”, säger Roberts Joffe.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Pack-IT fokuserade på förpackningar som verktyg för att vinna kunder

Medan butikshyllorna tävlar om din uppmärksamhet utkämpas en intensiv innovationsstrid bakom kulisserna. Den 11 mars samlade Canon förpackningsindustrin för ett seminarium där framtiden för förpackningar, butiksdisplayer och hållbara lösningar stod i fokus.
Canonx

Sverige pantade över 2,8 miljarder burkar och flaskor 2024

Antalet pantade förpackningar i Sverige har ökat med nära 6 procent under 2024, till över 2,8 miljarder flaskor och burkar, eller 271 per person. Det visar nysläppta siffror från Returpack/Pantamera.
Pantamera Express - Returpack, Norrköping. Fotograf Ristenstrand 2024

Stora Ensos nya megaanläggning för falskartong har startat produktionen

Stora Ensos nya linje för konsumentförpackningskartong vid Uleåborganläggningen i Finland har påbörjat produktionsupptrappningen. De första kundleveranserna väntas under andra kvartalet 2025.
Stora Ensox

Gaia Biomaterials hoppas på sambatakter i Brasilien via nya agent

Gaia Biomaterials som tillverkar ett kalkbaserat alternativ till plast, har utsett MFI Polymers till agent i Brasilien. Företaget leds av Mercia Fernandes som är doktor polymerteknik och är specialiserad på hållbara polymerlösningar.
Gaiax