Vätskekartongindustrin går samman för ökad återvinning

PUBLICERAD: 16 mars 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Alliansen ACE, som består av de största europeiska företagen inom vätskekartongförpackningar, vill ha ökad insamling och återvinning av sina kartongförpackningar.||”Branschen sätter höga och ambitiösa mål för de kommande tio åren”, säger Annick Carpentier. (Bild fr Twitter)

De fem största aktörerna inom europeisk vätskekartongindustri lanserar nu en ambitiös färdplan för ökad insamling och återvinning av vätskekartongförpackningar.

Färdplanen innehåller tio åtaganden, som till år 2030 ska öka insamlingen av vätskekartonger till 90 procent och öka återvinningen till minst 70 procent. Man ska också minska fossilberoendet i  hela värdekedjan i branschen i linje med 1,5-graders-målet.

Den gemensamma färdplanen lanseras inom ramen för alliansen ACE (Alliance for Beverage Cartons and the Environment) och dess medlemmar BillerudKorsnäs, Elopak, SIG, Stora Enso och Tetra Pak och den är en ambitiös vision för framtiden.

”Vi kommer att leverera den mest hållbara livsmedelsförpackningen som är förnybar, klimatpositiv och cirkulär”, skriver ACE och de fem medlemmarna i ett pressmeddelande.

Genom färdplanen förbinder ACE sig att agera i alla delar av branschens värdekedja – från hållbara inköp till klimatpåverkan och återvinning.

Visionen och målet för ACE-medlemmarna är att dryckeskartongförpackningar ska vara:
* tillverkade av endast förnyelsebart och/eller återvunnet material
* helt återvinningsbara
* tillverkade uteslutande av hållbara råvaror
* förpackningslösningarna med det lägsta koldioxidavtrycket

”Branschen sätter höga och ambitiösa mål för de kommande tio åren”, säger Annick Carpentier. (Bild fr Twitter)

”Branschen sätter nu höga och ambitiösa standarder för de kommande tio åren. Och vi ser fram emot att främja en dialog med EU: s beslutsfattare för att säkerställa att nödvändiga regleringsvillkor finns för att stödja branschens resa mot dryckeskartongförpackningar som det hållbara förpackningsvalet för idag och imorgon”, säger Annick Carpentier, generaldirektör för ACE.

ACE skriver i sin färdplan att vätskekartong ger återvinningsbara förpackningslösningar med låga koldioxidutsläpp som skyddar mat och dryck, vilket möjliggör säker användning och transport samtidigt som man förhindrar matsvinn. Med de åtaganden och mål som anges i färdplanen för år 2030 och bortom kommer branschen att sträva efter att förpackningarna fortsätter att aktivt bidra till ambitionerna i EU: s Green Deal, speciellt när det gäller klimatneutralitet, cirkularitet, biologisk mångfald och motståndskraftiga livsmedelssystem, utan att kompromissa med människors hälsa och konsumenternas säkerhet.

”Vätskekartongbranschen fortsätter att investera i innovation och teknik för att öka återvinningen av dryckeskartongförpackningar. Med branschen behöver också en möjliggörande politisk ram som stödjer våra investeringar och innovationer under det kommande decenniet”, säger Marcelle Peuckert, VD för ACE.

Här kan du läsa/ladda ner hela ACE:s ”Roadmap to 2030 and beyond” (pdf-fil)

—————————————————————-

Alliansen ACE (Alliance for Beverage Cartons and the Environment) är en europeisk plattform för tillverkare av dryckeskartongerförpackningar och deras kartongleverantörer. Alliansen ska marknadsföra och profilera dryckeskartongerförpackningar som en säker, cirkulär och hållbar förpackningslösning med låga kolfördelar.
ACE består av de tre stora förpackningsproducenterna Tetra Pak, SIG Combibloc och Elopak, vilka utvecklar, tillverkar och marknadsför vätskekartongförpackningar vid 20 fabriker runt om i Europa, samt de två stora vätskekartongproducenterna Stora Enso och BillerudKorsnäs, vilka svarar för cirka 98 procent av den vätskekartong, som används av Tetra Pak, SIG och Elopak för att tillverka dryckeskartongförpackningar på den europeiska marknaden.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Optiska sorteringslösningar i ny agentur hos Mobergs Processkontroll

Mobergs Produktkontroll AB har ingått ett samarbetsavtal med italienska 3U Vision för att ytterligare vidga sitt utbud av avancerade optiska sorteringslösningar för livsmedels- och tillverkningsindustrin.
Mobergs

Soma bjuder in till öppet hus

Flexopresstillverkaren Soma följer upp sin Drupa-framgång med ett öppet hus den 20 november 2024. Här ligger fokus på automation, aniloxhantering och tryck på tubfolier.
Screenshot

Trots krig och elände håller ukrainska Sirius Extrusion igång leveranserna

Packnews fick besök i montern på Scanpack av Nataliia Saievych. Hon är chef för utrikeshandel hos det ukrainska företaget Sirius Extrusion och ville i stort sett bara berätta att de lever och kämpar på med produktionen av sträckfilm, barriärfilm, film för sträckhuvar samt tryck.
Ukrainax

Etiketter är en mardröm för Arla

Uttalandet i rubriken gjordes på Emballagedagen 2024 i Danmark för några dagar sedan, där bland annat Arla Foods var representerad för att berätta om deras utmaningar med att följa trender och lagkrav inom förpackningar. Packnews danska redaktör Søren Winsløw var på plats.
EM_01