Vätskekartongindustrin går samman för ökad återvinning

PUBLICERAD: 16 mars 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Alliansen ACE, som består av de största europeiska företagen inom vätskekartongförpackningar, vill ha ökad insamling och återvinning av sina kartongförpackningar.||”Branschen sätter höga och ambitiösa mål för de kommande tio åren”, säger Annick Carpentier. (Bild fr Twitter)

De fem största aktörerna inom europeisk vätskekartongindustri lanserar nu en ambitiös färdplan för ökad insamling och återvinning av vätskekartongförpackningar.

Färdplanen innehåller tio åtaganden, som till år 2030 ska öka insamlingen av vätskekartonger till 90 procent och öka återvinningen till minst 70 procent. Man ska också minska fossilberoendet i  hela värdekedjan i branschen i linje med 1,5-graders-målet.

Den gemensamma färdplanen lanseras inom ramen för alliansen ACE (Alliance for Beverage Cartons and the Environment) och dess medlemmar BillerudKorsnäs, Elopak, SIG, Stora Enso och Tetra Pak och den är en ambitiös vision för framtiden.

”Vi kommer att leverera den mest hållbara livsmedelsförpackningen som är förnybar, klimatpositiv och cirkulär”, skriver ACE och de fem medlemmarna i ett pressmeddelande.

Genom färdplanen förbinder ACE sig att agera i alla delar av branschens värdekedja – från hållbara inköp till klimatpåverkan och återvinning.

Visionen och målet för ACE-medlemmarna är att dryckeskartongförpackningar ska vara:
* tillverkade av endast förnyelsebart och/eller återvunnet material
* helt återvinningsbara
* tillverkade uteslutande av hållbara råvaror
* förpackningslösningarna med det lägsta koldioxidavtrycket

”Branschen sätter höga och ambitiösa mål för de kommande tio åren”, säger Annick Carpentier. (Bild fr Twitter)

”Branschen sätter nu höga och ambitiösa standarder för de kommande tio åren. Och vi ser fram emot att främja en dialog med EU: s beslutsfattare för att säkerställa att nödvändiga regleringsvillkor finns för att stödja branschens resa mot dryckeskartongförpackningar som det hållbara förpackningsvalet för idag och imorgon”, säger Annick Carpentier, generaldirektör för ACE.

ACE skriver i sin färdplan att vätskekartong ger återvinningsbara förpackningslösningar med låga koldioxidutsläpp som skyddar mat och dryck, vilket möjliggör säker användning och transport samtidigt som man förhindrar matsvinn. Med de åtaganden och mål som anges i färdplanen för år 2030 och bortom kommer branschen att sträva efter att förpackningarna fortsätter att aktivt bidra till ambitionerna i EU: s Green Deal, speciellt när det gäller klimatneutralitet, cirkularitet, biologisk mångfald och motståndskraftiga livsmedelssystem, utan att kompromissa med människors hälsa och konsumenternas säkerhet.

”Vätskekartongbranschen fortsätter att investera i innovation och teknik för att öka återvinningen av dryckeskartongförpackningar. Med branschen behöver också en möjliggörande politisk ram som stödjer våra investeringar och innovationer under det kommande decenniet”, säger Marcelle Peuckert, VD för ACE.

Här kan du läsa/ladda ner hela ACE:s ”Roadmap to 2030 and beyond” (pdf-fil)

—————————————————————-

Alliansen ACE (Alliance for Beverage Cartons and the Environment) är en europeisk plattform för tillverkare av dryckeskartongerförpackningar och deras kartongleverantörer. Alliansen ska marknadsföra och profilera dryckeskartongerförpackningar som en säker, cirkulär och hållbar förpackningslösning med låga kolfördelar.
ACE består av de tre stora förpackningsproducenterna Tetra Pak, SIG Combibloc och Elopak, vilka utvecklar, tillverkar och marknadsför vätskekartongförpackningar vid 20 fabriker runt om i Europa, samt de två stora vätskekartongproducenterna Stora Enso och BillerudKorsnäs, vilka svarar för cirka 98 procent av den vätskekartong, som används av Tetra Pak, SIG och Elopak för att tillverka dryckeskartongförpackningar på den europeiska marknaden.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x