Världspremiär för HP Indigos Pack Ready

PUBLICERAD: 29 mars 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Manuell test av laminatets styrka…|…och för säkerhets skull även en test i testriggen.|Mach Machikawa framför den nya lamineringsmaskinen.

När HP Indigo strax före påsk samlade världspressen för en genomgång av vilka nyheter man kommer att ha med sig på drupa 2016, fanns det många godsaker att välja bland. En sådan var Pack Ready, som inte är en tryckmetod utan en unik lamineringsteknik för produktion av filmer med barriär för tillverkning av förpackningar.

Inträngd i ett ganska litet rum i HP Indigos jättelika anläggning i Kiryat Gat i södra Israel stod den, en laminator som HP Indigo själva menar är en ”game changer” inom flexibla förpackningar.

Att laminera en tryckt film mot ett barriärmaterial, till exempel aluminium, är en process som många företag erbjuder. Lamineringen kan ske antingen med hjälp av lösningsmedel eller utan. När limmet applicerats på filmen krävs en härdningstid, som kan variera från ett par dagar ända upp till kanske tio, beroende på tjocklek. En begränsande faktor, inte minst när man talar om ”time-to-market” och möjligheterna med digitaltryck. 

”Kan man undvika härdningstiden och gå direkt till förpackning är mycket vunnet”, konstaterade Mach Machikawa, som är chef för det flexibla förpackningssegmentet inom HP Indigo. 
”Inte minst är det viktigt för de som jobbar med digitaltryck. Ska man vänta på materialet blir det en utspädning av tekniken”

Det ligger flera års arbete bakom utvecklingen av den speciella plastkvalitet, som används för att binda laminatet. I demonstrationen laminerades en tryck plastfilm mot en aluminiumbarriär. Lamineringen sker mellan två valsar, där materialet värms upp till 130 grader C. 

”Pack Ready är både en material- och maskinteknik. Vi använder inga limmer, lösningsmedel, värmeugnar eller mixers för att blanda kemikalier och du behöver egentligen ingen kunskap om laminering som operatör. Maskinen ser alltid till att laminatet blir optimalt”

Mach Machikawa demonstrerade hållbarheten i ett laminat baserat på OPP-film och aluminium genom att köra en provbit i testutrustningen. Styrkan hamnade på 9 newton vilket normalt sett är mycket mer än man behöver, ofta kan det räcka med 2 newton för torra livsmedel, men som han sa ”man får extra säkerhet på köpet som varumärkesägare, om man använder det här laminatet”.

Hastigheten är max 100 löpmeter per minut, vilket räcker mer än väl, om man ser till att digitalpressarna ligger runt 30 meter per minut, men å andra sidan klarar HP Indigos nya 8000-maskin för etikettbranschen 80 meter per minut, så marginalen kan behövas. 

Maskinen, som demonstrerades, kan förses med in-line stans för att möjliggöra direkt tillverkning av påsar. Den var vid tillfället kopplad till en FFS-maskin, som fylldes påsarna med godis. Laminatet klarar temperaturer på upp till 120 grader C under längre perioder för att kunna steriliseras. 

Maskinen, som kommer på marknaden under år 2017, kommer att tillverkas av en amerikansk maskintillverkare och just nu pågår arbetet med att bygga ett avtal med en filmtillverkare.

”Vi ser konverterare som jobbar med smalbanemaskiner som en typisk målgrupp”, sade Mach Machikawa. ”De vet hur man trycker, men inte hur man konverterar materialet till förpackningar. Det här ger dem en genväg till marknaden för flexibla förpackningar”.

Pack Ready kommer att demonstreras på drupa 2016.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Stora Enso vill bygga vindpark norr om Gävle

Stora Enso har påbörjat tillståndsprocessen för en vindpark i Gävle kommun och har under hösten genomfört myndighetssamråd med Gävle kommun och Länsstyrelsen Gävleborg.
vindkraftx

Tack och farväl till Metsä Boards Tako bruk?

Det är lätt att tro att alla kartongbruk går som tåget, med tanke på att det finns en trend att omvandla alla plastförpackningar till pappersförpackningar. Så är inte fallet tydligen. Metsä Board meddelar nu att man planerar att stänga Tako, bruket som ligger mitt i Tammerfors, på grund av långvarig, dålig lönsamhet.
Tako mill

Ny förpackningsdesign för Ridderheims

Samtliga av Ridderheims produkter har fått ett nytt utseende som tagits fram av byrån Identity Works. I den nya designen har fokus legat på att förtydliga sortimentet för kunden genom bland annat färgkodning av produkterna. ”Fokus landade på att skapa en design som är högljudd och generös, med mycket färg, rörelse och med en skvätt av humor i tonaliteten”, säger Niklas Dahl på Identity Works till Cap&Design.
top

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se