Världspremiär för HP Indigos Pack Ready

PUBLICERAD: 29 mars 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Manuell test av laminatets styrka…|…och för säkerhets skull även en test i testriggen.|Mach Machikawa framför den nya lamineringsmaskinen.

När HP Indigo strax före påsk samlade världspressen för en genomgång av vilka nyheter man kommer att ha med sig på drupa 2016, fanns det många godsaker att välja bland. En sådan var Pack Ready, som inte är en tryckmetod utan en unik lamineringsteknik för produktion av filmer med barriär för tillverkning av förpackningar.

Inträngd i ett ganska litet rum i HP Indigos jättelika anläggning i Kiryat Gat i södra Israel stod den, en laminator som HP Indigo själva menar är en ”game changer” inom flexibla förpackningar.

Att laminera en tryckt film mot ett barriärmaterial, till exempel aluminium, är en process som många företag erbjuder. Lamineringen kan ske antingen med hjälp av lösningsmedel eller utan. När limmet applicerats på filmen krävs en härdningstid, som kan variera från ett par dagar ända upp till kanske tio, beroende på tjocklek. En begränsande faktor, inte minst när man talar om ”time-to-market” och möjligheterna med digitaltryck. 

”Kan man undvika härdningstiden och gå direkt till förpackning är mycket vunnet”, konstaterade Mach Machikawa, som är chef för det flexibla förpackningssegmentet inom HP Indigo. 
”Inte minst är det viktigt för de som jobbar med digitaltryck. Ska man vänta på materialet blir det en utspädning av tekniken”

Det ligger flera års arbete bakom utvecklingen av den speciella plastkvalitet, som används för att binda laminatet. I demonstrationen laminerades en tryck plastfilm mot en aluminiumbarriär. Lamineringen sker mellan två valsar, där materialet värms upp till 130 grader C. 

”Pack Ready är både en material- och maskinteknik. Vi använder inga limmer, lösningsmedel, värmeugnar eller mixers för att blanda kemikalier och du behöver egentligen ingen kunskap om laminering som operatör. Maskinen ser alltid till att laminatet blir optimalt”

Mach Machikawa demonstrerade hållbarheten i ett laminat baserat på OPP-film och aluminium genom att köra en provbit i testutrustningen. Styrkan hamnade på 9 newton vilket normalt sett är mycket mer än man behöver, ofta kan det räcka med 2 newton för torra livsmedel, men som han sa ”man får extra säkerhet på köpet som varumärkesägare, om man använder det här laminatet”.

Hastigheten är max 100 löpmeter per minut, vilket räcker mer än väl, om man ser till att digitalpressarna ligger runt 30 meter per minut, men å andra sidan klarar HP Indigos nya 8000-maskin för etikettbranschen 80 meter per minut, så marginalen kan behövas. 

Maskinen, som demonstrerades, kan förses med in-line stans för att möjliggöra direkt tillverkning av påsar. Den var vid tillfället kopplad till en FFS-maskin, som fylldes påsarna med godis. Laminatet klarar temperaturer på upp till 120 grader C under längre perioder för att kunna steriliseras. 

Maskinen, som kommer på marknaden under år 2017, kommer att tillverkas av en amerikansk maskintillverkare och just nu pågår arbetet med att bygga ett avtal med en filmtillverkare.

”Vi ser konverterare som jobbar med smalbanemaskiner som en typisk målgrupp”, sade Mach Machikawa. ”De vet hur man trycker, men inte hur man konverterar materialet till förpackningar. Det här ger dem en genväg till marknaden för flexibla förpackningar”.

Pack Ready kommer att demonstreras på drupa 2016.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x