Världsnyheten HP Indigo V12 trycker etiketter i 120 m/min

PUBLICERAD: 10 mars 2020
UPPDATERAD: 25 januari

HP har presenterat världsnyheten HP V12 – en digital etikettpress som kan trycka med hastigheten 120 meter i minuten. Presentationen gjordes av HP Indigos VD Alon Bar-Shani (infällda bilden) vid en nätsänd presskonferens inför drupa 2020. (Bild HP Indigo)

HP Indigo presenterar världsnyheten HP Indigo V12 – en digital etikettpress som trycker i ”analog” hastighet med 120 meter per minut. Presentationen skedde i samband med att HP Indigo höll presskonferens inför årets drupa-mässa i tyska Düsseldorf.

Som en följd av coronavirusets härjningar hölls pressmötet på nätet och under en dryg timme berättade HP Indigos VD Alon Bar-Shani vad besökarna kan förvänta sig i företagets monter.

Nyheterna från HP Indigo var i vanlig ordning många och som avslutning släppte Alon Bar-Shani en riktig ”bomb”, när han presenterade HP Indigo V12!

HP Indigo V12 är en digitalpress för etiketter, som trycker i analog hastighet. Det är den första pressen i Indigo Serie 6-teknologin. Maxhastigheten är 120 meter per minut i sex färger, men maskinen klarar upp till 12 färger. Vid maxhastighet innebär det 130.000 meter per dag.

”Våra kunder har länge frågat efter en digital press från oss ,som kan producera i samma hastighet som en analog tryckpress, det är en dröm för många. Det är riktigt spännande att kunna konstatera vi kan nu erbjuda en sådan digitalpress”, sade Alon Bar-Shani vid den nätsända presskonferensen.

HP Indigo V12 är försedd med ett nytt HD Imaging System, som möjliggör upplösning upp till 1600 dpi. Färgerna kan bytas under drift och till vilka kombinationer som helst. Det kan vara CMYK plus en rad specialfärger. Pressen klarar att trycka på substrat mellan 12 mikron film till 450 mikron kartong. Hela produktionen sker i en process med efterbearbetning i hög hastighet via utrustning från AB Graphic International.

”Det här är starten för en helt ny teknologi från oss, LEP× och Series 6. Det är en press med inriktning på etikettindustrin. Den kommer att hjälpa till att öka den totala andelen digitaltryckta etiketter på marknaden. Den upplösning, som vi jobbar med nu, är klart bättre än flexo och den passar perfekt även för säkerhetstryck. Formatet är det vanliga HP Indigo-formatet. Den här pressen kommer enligt vår analys att klara de flesta jobb hos medelstora och stora producenter”, säger Alon Bar-Shani.

HP Indigo V12-pressen är baserad på existerande Indigo-teknik, det är samma färger, samma kemi med mera.
HP Indigo har byggt om arkitekturen i maskinen och gått från en central bildtrumma till en inline-konstruktion med sex stationer. Varje station kan bygga sin egen bild.

”Vi har lagt mycket jobb på effektiv färgstyrning, det räcker inte med att bara kunna köra snabbt, du måste ha ett effektivt arbetsflöde också. Vi tror att den här pressen kommer att förändra sättet att räkna på vid etikettproduktion och kommer att bli mycket intressant i jämförelse med flexopressar”, säger Alon Bar-Shani.

Fyra stycken HP Indigo V12 är byggda så här långt, och den som besöker drupa 2020 i juni i år kommer att kunna se en av dem live. Pressen beräknas vara kommersiellt tillgänglig år 2022.

Bo Wallteg & JP Press

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker