Tidigare i år spreds nyheten att larver av fjärilsarten större vaxmott (Galleria mellonella) kan ”äta” plast och på så sätt bidra till att lösa det snabbt växande miljöproblemet med mikroplaster i naturen!
Men nu ifrågasätter tyska forskare vid Johannes Gutenberg universitetet i Mainz om det över huvud taget är sant…
Det tyska forskarteamet under ledning av Carina Weber säger att det finns anledning att betvivla både forskarna och den uppseendeväckande rapporten om de plastätande larverna, som den spanska biokemisten och tillika biodlaren Federica Bertocchini och hennes team publicerade i april i år.
De tyska forskarna har gjort egna kontrollstudier och de fann inga bevis eller resultat, som stödde de spanska forskarnas rapporter att fjärilslarverna ”äter upp” och helt bryter ner plasten i en polyetenpåse. Den ”nedbrytning”, som noteras, skulle istället enbart vara en nedbrytning till mikroplaster, vilka anses vara det verkliga miljöproblemet, när det gäller de globala problemen kring plastavfall.
Enligt forskarna vid Johannes Gutenberg universitetet kan den plastnedbrytning, som de spanska forskarna säger sig ha noterat, i själva verket kunna ha orsakats av föroreningar.
Tyskarna publicerade sina resultat i augustiutgåvan av tidskriften Current Biology, som också var den tidskrift där den spanska rapporten först publicerades, och Federica Bertocchini och hennes forskningsmedhjälpare genmälde artikeln i samma utgåva med att bestrida de tyska forskarnas arbete.
Federica Bertocchini medgav dock att ytterligare forskning är nödvändig, för att ta reda på vad som händer metaboliskt, när fjärilslarverna ”mumsar” på polytenplast…
Enligt de tyska forskarna kan ett sätt att lösa tvisten vara, att man sätter ett slags kemiskt märke på kolatomerna i polyetenen och därefter studerar om larvens matsmältningssystem bryter ner materialet. En sådan märkning kan göras genom att kol 13-atomer införes i plasten, varefter man kan följa larvens metabolism för att se om kol-kol-bindningarna plasten bryts i larvens matsmältningssystem.
N.B. Packnews skrev om den plastätande fjärilslarven tidigare i år. Läs den artikeln HÄR..