Var nyheten om plastätande larver sanning eller skröna?

PUBLICERAD: 3 oktober 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Så här ser det ut när en larv av fjärilsarten större vaxmott äter och bryter ner polyeten|enligt de spanska forskarna ((Bild Unican – University of Cantabria)
|Spanska biokemisten Federica Bertocchinis påstående av fjärilslarver kan äta och bryta ner polyetenplast ifrågasätts nu av tyska forskarna.

Tidigare i år spreds nyheten att larver av fjärilsarten större vaxmott (Galleria mellonella) kan ”äta” plast och på så sätt bidra till att lösa det snabbt växande miljöproblemet med mikroplaster i naturen!
Men nu ifrågasätter tyska forskare vid Johannes Gutenberg universitetet i Mainz om det över huvud taget är sant…

Det tyska forskarteamet under ledning av Carina Weber säger att det finns anledning att betvivla både forskarna och den uppseendeväckande rapporten om de plastätande larverna, som den spanska biokemisten och tillika biodlaren Federica Bertocchini och hennes team publicerade i april i år. 

De tyska forskarna har gjort egna kontrollstudier och de fann inga bevis eller resultat, som stödde de spanska forskarnas rapporter att fjärilslarverna ”äter upp” och helt bryter ner plasten i en polyetenpåse. Den ”nedbrytning”, som noteras, skulle istället enbart vara en nedbrytning till mikroplaster, vilka anses vara det verkliga miljöproblemet, när det gäller de globala problemen kring plastavfall.

Enligt forskarna vid Johannes Gutenberg universitetet kan den plastnedbrytning, som de spanska forskarna säger sig ha noterat, i själva verket kunna ha orsakats av föroreningar.

Tyskarna publicerade sina resultat i augustiutgåvan av tidskriften Current Biology, som också var den tidskrift där den spanska rapporten först publicerades, och Federica Bertocchini och hennes forskningsmedhjälpare genmälde artikeln i samma utgåva med att bestrida de tyska forskarnas arbete.
Federica Bertocchini medgav dock att ytterligare forskning är nödvändig, för att ta reda på vad som händer metaboliskt, när fjärilslarverna ”mumsar” på polytenplast…

Enligt de tyska forskarna kan ett sätt att lösa tvisten vara, att man sätter ett slags kemiskt märke på kolatomerna i polyetenen och därefter studerar om larvens matsmältningssystem bryter ner materialet. En sådan märkning kan göras genom att kol 13-atomer införes i plasten, varefter man kan följa larvens metabolism för att se om kol-kol-bindningarna plasten bryts i larvens matsmältningssystem.

N.B. Packnews skrev om den plastätande fjärilslarven tidigare i år. Läs den artikeln HÄR..

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Fler smarta och intelligenta förpackningar

Del två av rapporten från  AIPIAs, Active & Intelligent Packaging Industry Association, konferens och utställning i Amsterdam.
AIPIA overzichtx

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

AIPIA etablerar One-stop shop för Smart Food Chain

Det fanns många nyheter på AIPIA, Active & Intelligent Packaging Industry Associations, tolfte konferens i Amsterdam nyligen. Packnews rapporterar.
AIPIA overzichtx

LEGO ersätter plastpåsar med papperspåsar

Hos LEGO pågår arbetet med att ersätta plastpåsar i förpackningar med pappersbaserade. Ett jobb som varit omfattande.
LEGOx