Välkända Perrier testar med flaskor av återvunnen PET

PUBLICERAD: 17 augusti 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Nestlé testar nu en flaskprototyp till välkända Perriers bordsvatten, som är tillverkad till 100 procent i rPET, som återvunnits med en ny, unik och enzymbaserad teknik från franska Carbois. (Bild Nestlé)

Livsmedelskoncernen Nestlé har tagit fram och testar en prototyp till välkända Perriers vattenflaskor, som till 100 procent är tillverkad av återvunnen PET, så kallad rPET.

Nestlé skriver i ett pressmeddelande att bakom den nya plastflaskan finns en ny och banbrytande teknik, som utvecklats i samarbete med franska konsortiet Carbios och som innebär att PET-plast kan återvinnas i all oändlighet utan att plastens ursprungliga egenskaper märkbart försämras.

Med hjälp av den nya tekniken har Nestlé vid sitt speciella forsknings- och utvecklingscentrum i franska Vittel tillverkat en 50 centiliters prototypflaska, tillverkad av återvunnet färgat PET-material.

Prototyperna, som fått de välkända Perrier-glasflaskornas klassiska design och dess gröna färg, testas framgångsrikt vad gäller säkerhet, kvalitet och prestanda. Flaskorna har specialutvecklats för att klara trycket från kolsyrat vatten.

Plastflaskor av rPET finns visserligen redan på marknaden, men Nestlé hoppas att den nya tekniken – när den utvecklats för produktion i industriell skala – ska öka mängden PET–plast, som kan återvinnas.

”Det är mycket spännande att se att kvaliteten på våra prototypflaskor, tillverkade till 100 procent av färgat återvunnet PET-material, är praktiskt taget identisk med kvaliteten hos ofärgade flaskor i jungfrulig PET”, säger Jean-Francois Briois, avdelningschef vid Nestlé Waters globala FoU.

Den teknik, som utvecklats av Carbois, använder enzymer från naturligt förekommande mikroorganismer för att bryta ner PET-plast i dess beståndsdelar, vilka sedan kan omvandlas till ny, ”jungfrulig” plast.

Den banbrytande processen är också unik, eftersom den enligt uppgift möjliggör produktion av återvunnet PET från alla typer av PET-plast, oavsett färg eller komplexitet. Därmed möjliggörs återvinning av sådana typer av PET-plast, som annars skulle gå till spillo eller förbrännas, vilket skapar en oändlig, helt sluten slinga för plaståtervinning.

Nestlé skriver i ett pressmeddelande att företagets expertis och FoU-faciliteter även har använts av andra medlemmar i utvecklingskonsortiet Corbois för tillverkning av specialdesignade prototypflaskor i rPET. Bland Corbois-medlemmarna återfinns – förutom Nestlé – välkända och stora aktörer som L’Oréal, Suntory Beverage & Food Europe och PepsiCo.

Senaste nytt

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Blue Ocean Closures nominerat till innovationspris av Svenska institutet

Innovationspriset Pioneer Prize – Honouring the beauty of Swedish innovation uppmärksammar små och medelstora svenska företag som skapat banbrytande innovationer kopplade till den gröna omställningen. Bakom initiativet står Svenska institutet i samarbete med Business Sweden. Ett av de nominerade företagen är Blue Ocean Closures
no3_Lars_Sandberg_BlueOceanClosures_Combo

Konsumentförpackningar av plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer-1-1024x683x

Läs vidare

Nya livsmedelsförpackningar från Plus Pack med åttiofem procent återvunnet material

Danska Plus Pack lanserar nu Cubus, ett cirkulärt och återvinningsbart livsmedelsförpackningssortiment som erbjuder flexibla förslutningsalternativ. Den nya serien förpackningar är återvinningsbara och effektiva för kalla måltider och snacks som frukt, nötter, sallader, tapas och yoghurt.
Cubus fælles_edit2x

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor i ny färgsprakande design tagit plats ute i butikshyllorna. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya lekfulla designen.
ridder0

Optiska sorteringslösningar i ny agentur hos Mobergs Processkontroll

Mobergs Produktkontroll AB har ingått ett samarbetsavtal med italienska 3U Vision för att ytterligare vidga sitt utbud av avancerade optiska sorteringslösningar för livsmedels- och tillverkningsindustrin.
Mobergs

Så ska robotautomation optimera den svenska livsmedelsindustrin

Industrier som präglas av säsongsbetonad efterfrågan och hög konkurrens kan effektiviseras med robotautomation. SWIRA, Swedish Industrial Robot Association, arbetar för att främja automation och robotutveckling i den svenska industrin. I år närvarar SWIRA på Scanpack för att diskutera teknikens potential i förpackningsbranschen.
Ove_Leichsenring-SWIRA-1