Vädjan i coronakrisen – efterlyser plastföretag som kan hjälpa till

PUBLICERAD: 31 mars 2020
UPPDATERAD: 24 januari
Svensk Plastindustriförening uppmanar medlemmarna att hjälpa till under coronakrisen.

Svensk Plastindustriförening kraftsamlar under coronapandemin och uppmanar sina medlemsföretag att bidra med olika materiel till sjukvården. Ett 20-tal företag har redan visat sitt intresse.

Enligt plastorganisationen SPIF står svensk plastindustri stark och har en högkvalificerad arbetsstyrka och kapacitet för produktion av diverse plastprodukter. Något som kommer till pass i det bristläge som sjukvården just nu står inför till följd av coronavirusets spridning. SPIF har därför tagit initiativet till ett upprop bland sina medlemmar kring vilka som kan bistå under krisen.

Uppmanar sina medlemsföretag

Syftet är att sammanställa medlemmarnas kapacitet och koppla ihop dem med inköpsorganisationer inom sjukvården för att se hur branschen kan bidra krisläget. Uppmaningen som gått ut till de cirka 140 medlemsföretagen har redan gett resultat:

– Intresset har varit oerhört stort, och många företag vill hjälpa till. Det finns dock utmaningar i att hitta en matchning med inköpsorganisationerna, det är där vi försöker hjälpa till, säger Lennart Johansson, branschansvarig för SPIF.

Olika typer av materiel

Enligt SPIF producerar medlemsföretagen allt från material som kan användas till att göra visir till filtermaterial eller material till skyddskläder.

– Svensk plastindustri har en stark kompetens och innovationskraft. Vi är vana att jobba med hög precision, resurseffektivt, miljömedvetet och som underleverantörer till stora företag är vi också vana att ställa om snabbt, säger Amit Paul, suppleant och långvarig styrelsemedlem i SPIF och fortsätter:

– Som så många sagt: Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det är det här vi kan göra.

Redan drygt 20 företag

Ett 20-tal företag har redan skrivit upp sig som intressenter att ställa om sina produktioner. Företagen har kapacitet att producera till exempel kärl, slangar, rör, specialdesignade plastmaterial och additivt tillverkade produkter.

 

Senaste nytt

Stora Enso genomför organisationsförändringar

Stora Enso planerar att implementera en ny organisation med sju affärsområden för P&L-ansvar, vilket återspeglar vikten av kärnverksamheten inom förnybara förpackningar i affärsportföljen. Den nya, plattare och effektiviserade organisationen kommer att öka kundfokus, driva den operativa effektiviteten med ökad integration, minska komplexiteten och förbättra koncernens prestationskultur.
wellpapp-Stora-Ensox

Nu testkörs Norges nya plaståtervinningsanläggning

Testkörningar pågår just nu och hösten 2025 öppnar Tomra och Plastretur officiellt den första och enda nationella finsorteringsanläggningen för plastförpackningar i Norge. Anläggningen, som ligger i Holtskogen Business Park i Inre Østfold, kommer att heta Områ.
default

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Läs vidare

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Konsumentförpackningar av plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer-1-1024x683x

Limmet öppnar ögonen på återvinningssystemet

Ett passande lim gör att plastpåsarna till färdigförpackad potatis från Garant, Axfoodkoncernens eget varumärke, nu kan materialåtervinnas fullt ut. Det leder till att materialet kan bli ett nytt högkvalitativt material. Totalt handlar det om drygt 50 ton plast per år.
Garant potatis plastförpackningx

Återvinnings- och värmeförseglingsbart papper nyhet från Billerud

Billerud har utvecklat ett återvinningsbart, värmeförseglingsbart papper designat för att ersätta plast i förpackningsapplikationer med höga krav på förseglingsprestanda och återvinningsbarhet.
Billerudx