Vädjan i coronakrisen – efterlyser plastföretag som kan hjälpa till

PUBLICERAD: 31 mars 2020
UPPDATERAD: 24 januari
Svensk Plastindustriförening uppmanar medlemmarna att hjälpa till under coronakrisen.

Svensk Plastindustriförening kraftsamlar under coronapandemin och uppmanar sina medlemsföretag att bidra med olika materiel till sjukvården. Ett 20-tal företag har redan visat sitt intresse.

Enligt plastorganisationen SPIF står svensk plastindustri stark och har en högkvalificerad arbetsstyrka och kapacitet för produktion av diverse plastprodukter. Något som kommer till pass i det bristläge som sjukvården just nu står inför till följd av coronavirusets spridning. SPIF har därför tagit initiativet till ett upprop bland sina medlemmar kring vilka som kan bistå under krisen.

Uppmanar sina medlemsföretag

Syftet är att sammanställa medlemmarnas kapacitet och koppla ihop dem med inköpsorganisationer inom sjukvården för att se hur branschen kan bidra krisläget. Uppmaningen som gått ut till de cirka 140 medlemsföretagen har redan gett resultat:

– Intresset har varit oerhört stort, och många företag vill hjälpa till. Det finns dock utmaningar i att hitta en matchning med inköpsorganisationerna, det är där vi försöker hjälpa till, säger Lennart Johansson, branschansvarig för SPIF.

Olika typer av materiel

Enligt SPIF producerar medlemsföretagen allt från material som kan användas till att göra visir till filtermaterial eller material till skyddskläder.

– Svensk plastindustri har en stark kompetens och innovationskraft. Vi är vana att jobba med hög precision, resurseffektivt, miljömedvetet och som underleverantörer till stora företag är vi också vana att ställa om snabbt, säger Amit Paul, suppleant och långvarig styrelsemedlem i SPIF och fortsätter:

– Som så många sagt: Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det är det här vi kan göra.

Redan drygt 20 företag

Ett 20-tal företag har redan skrivit upp sig som intressenter att ställa om sina produktioner. Företagen har kapacitet att producera till exempel kärl, slangar, rör, specialdesignade plastmaterial och additivt tillverkade produkter.

 

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x