Uttjänta returemballage mals ner och återuppstår

PUBLICERAD: 13 augusti 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Nu kan uttjänta returlådor från Svenska Retursystem malas ner och återuppstå som nya returlådor hos tillverkaren Schoeller Allibert.

Svenska Retursystem utvecklar emballagesystem som bygger på återanvändning istället för engångsanvändning. Med en ny återvinningsprocess för trasiga lådor tar Svenska Retursystem nu ett steg längre och lådorna får nu sitt eget kretslopp. 
Svenska Retursystem har sedan länge skickat trasiga returlådor för nedmalning och återvinning av plasten. Tidigare kunde dock inte förbrukade lådor återanvändas för tillverkning av nytt emballage för livsmedel eftersom den återvunna plasten inte var godkänd för direktkontakt med färska livsmedel. Genom en ny återvinningsprocess kan nu de nedmalda returlådorna bli nya returlådor och återföras in i retursystemet. Plasten kommer således tillbaka till det egna interna kretsloppet igen.

”Svenska Retursystems vision är en hållbar framtid och vi arbetar ständigt med att minska vår egen miljöpåverkan. Vi har tidigare skickat tillbaka våra kasserade returlådor för nedmalning och producering av nya sorters plastprodukter. Vi är nu stolta över att ha fått säkerställt att våra nedmalda returlådor kan bli till nya och återföras in i vårt retursystem”, säger Marie Winslow Andersson, hållbarhetschef, Svenska Retursystem.

Schoeller Allibert, Svenska Retursystems emballagetillverkare, är en av de första tillverkarna av returemballage, som fått Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndighetens (EFSA) godkännande att återanvända livsmedelsemballage av HDPE och PP för tillverkning av nya, livsmedelsgodkända returemballage.

”När livsmedelsemballage måste bytas ut på grund av ålder eller skada returneras de till oss, där de mals ner och återanvänds i tillverkningen av nya. Förutsättningen är dock att de har använts i slutna distributionssystem och under kontrollerade former med spårbarhet”, förklarar Ludo Gielen, Chief Marketing and Innovation Officer hos Schoeller Allibert.

Svenska Retursystem har hittills i år returnerat mer än 116.000 förbrukade plastlådor till Schoeller Allibert för återanvändning och produktion av nya livsmedelsgodkända lådor.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Stora Enso vill bygga vindpark norr om Gävle

Stora Enso har påbörjat tillståndsprocessen för en vindpark i Gävle kommun och har under hösten genomfört myndighetssamråd med Gävle kommun och Länsstyrelsen Gävleborg.
vindkraftx

Tack och farväl till Metsä Boards Tako bruk?

Det är lätt att tro att alla kartongbruk går som tåget, med tanke på att det finns en trend att omvandla alla plastförpackningar till pappersförpackningar. Så är inte fallet tydligen. Metsä Board meddelar nu att man planerar att stänga Tako, bruket som ligger mitt i Tammerfors, på grund av långvarig, dålig lönsamhet.
Tako mill

Ny förpackningsdesign för Ridderheims

Samtliga av Ridderheims produkter har fått ett nytt utseende som tagits fram av byrån Identity Works. I den nya designen har fokus legat på att förtydliga sortimentet för kunden genom bland annat färgkodning av produkterna. ”Fokus landade på att skapa en design som är högljudd och generös, med mycket färg, rörelse och med en skvätt av humor i tonaliteten”, säger Niklas Dahl på Identity Works till Cap&Design.
top

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se