Uttjänta hotellakan blir klimatsmarta bärkassar!

PUBLICERAD: 11 februari 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Reused Remades slitstarka tygpåsar tillverkas av hotellakan som annars skulle ha kasserats. (Bild Reused Remade)

Företaget Reused Remade, som grundades 2016 av skådespelerskan Josephine Alhanko och civilekonomen Pia Walter, vill minska användningen av plastkassar i samhället. Deras klimatsmarta tygpåsar tillverkade av gamla hotellakan finns nu på Systembolaget och ICA. 
Idén är enkel. Reused Remade tar vara på högkvalitativa hotellakan, som redan har tjänat sitt syfte och omvandlar dem till klimatsmarta tygpåsar. Volymerna är stora: lågt räknat kasseras mer än 200 ton hotellakan i Sverige årligen!

”Att vi i Sverige idag konsumerar närmare 1,3 miljarder plastpåsar varje år har en mycket negativ miljöpåverkan och vårt företag arbetar aktivt med att försöka vända den trenden genom att erbjuda ett alternativ till plastpåsen. Våra tygpåsar är miljövänliga, funktionella och snygga att bära. De är dessutom slitstarka och testade för att klara över 25.000 lyft, säger Josephine Alhanko, i ett pressmeddelande.
 
Den 1 juni förra året infördes en ny förordning, som innebär att butiker och klädkedjor i syfte att minska förbrukningen av plast måste upplysa kunderna om den negativa klimatpåverkan, som plastpåsar har. 
 
”Vad många inte känner till är att en nytillverkad tygpåse måste användas upp till 400 gånger för att hamna på samma miljöpåverkande nivå som en miljövänligare plastpåse. Det är här våra tygpåsar skiljer sig från andra – vi förlänger livslängden på redan producerad textil och sparar genom det på jordens resurser genom att nytt tyg inte behöver produceras”, säger Pia Walter.
 
I december 2017 var Systembolaget först med att sälja tygpåsarna och nu kommer tygpåsarna även på ICA. Tygpåsarna finns även till försäljning via en e-handelssida.
 

Carina Malm

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax