Uttjänta hotellakan blir klimatsmarta bärkassar!

PUBLICERAD: 11 februari 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Reused Remades slitstarka tygpåsar tillverkas av hotellakan som annars skulle ha kasserats. (Bild Reused Remade)

Företaget Reused Remade, som grundades 2016 av skådespelerskan Josephine Alhanko och civilekonomen Pia Walter, vill minska användningen av plastkassar i samhället. Deras klimatsmarta tygpåsar tillverkade av gamla hotellakan finns nu på Systembolaget och ICA. 
Idén är enkel. Reused Remade tar vara på högkvalitativa hotellakan, som redan har tjänat sitt syfte och omvandlar dem till klimatsmarta tygpåsar. Volymerna är stora: lågt räknat kasseras mer än 200 ton hotellakan i Sverige årligen!

”Att vi i Sverige idag konsumerar närmare 1,3 miljarder plastpåsar varje år har en mycket negativ miljöpåverkan och vårt företag arbetar aktivt med att försöka vända den trenden genom att erbjuda ett alternativ till plastpåsen. Våra tygpåsar är miljövänliga, funktionella och snygga att bära. De är dessutom slitstarka och testade för att klara över 25.000 lyft, säger Josephine Alhanko, i ett pressmeddelande.
 
Den 1 juni förra året infördes en ny förordning, som innebär att butiker och klädkedjor i syfte att minska förbrukningen av plast måste upplysa kunderna om den negativa klimatpåverkan, som plastpåsar har. 
 
”Vad många inte känner till är att en nytillverkad tygpåse måste användas upp till 400 gånger för att hamna på samma miljöpåverkande nivå som en miljövänligare plastpåse. Det är här våra tygpåsar skiljer sig från andra – vi förlänger livslängden på redan producerad textil och sparar genom det på jordens resurser genom att nytt tyg inte behöver produceras”, säger Pia Walter.
 
I december 2017 var Systembolaget först med att sälja tygpåsarna och nu kommer tygpåsarna även på ICA. Tygpåsarna finns även till försäljning via en e-handelssida.
 

Carina Malm

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker