Utredare varnar för plast som marknadsförs som nedbrytbar

PUBLICERAD: 22 mars 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Regeringens plastutredare Åsa Stenmarck varnar för plast som marknadsförs som nedbrytbar. (Bild fr TV4 Play)|”Rapporten förstärker bilden av att vi måste minska vår användning av plast”, säger miljöminister Karolina Skog. (Bild Regeringen)

Regeringens plastutredare, Åsa Stenmarck från IVL Svenska Miljöinstitutet, konstaterar i en delrapport till miljöminister Karolina Skog, att de plaster, som kallas nedbrytbara, orsakar samma skador på marin miljö som konventionella plaster.

Regeringen tillsatte i höstas en utredning, som ska se över möjligheten att minska plastens negativa miljöeffekter. Utredningen redovisar nu en del av uppdraget, som bland annat berör frågan om nedbrytbarheten av plast i miljön. Utredaren Åsa Stenmarck konstaterar att de plaster, som omnämns som nedbrytbara, inte är det i naturlig miljö utan kräver specifika förhållanden för att brytas ned, främst industriell kompostering. De orsakar därmed samma skador på marin miljö som konventionell plast.

Åsa Stenmarck konstaterar att olika begrepp, som används i marknadsföringen av plast, riskerar att felaktigt leda till att konsumenter tror att plasten är nedbrytbar i miljön. Det handlar främst om begreppen ”bioplast” och ”bionedbrytbar”. Detta befaras kunna leda till ökad oaktsamhet och ökad nedskräpning.

I delrapporten redovisar Åsa Stenmarck även en lista på vanligt förekommande föremål, som dessutom utgör risk för skador på det marina djurlivet. Exempel på skräpföremål i listan är cigarettfimpar, engångsförpackningar, ballonger, sugrör, förlorade fiskeredskap samt plastskräp från industriell verksamhet.

”Utredaren bekräftar den föraning jag haft, om att det än så länge inte finns några plaster, som är nedbrytbara på riktigt i naturen. Det förstärker bilden av att vi måste minska vår användning av plast och förhindra att den hamnar i miljön”, säger miljöminister Karolina Skog i en kommentar.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x