Utbildning i återvinning släpps i betaversion

PUBLICERAD: 4 maj 2015
UPPDATERAD: 4 maj

I tisdags, lagom till att våren sjungs in på Valborg, var det dags. Då släpptes betaversionen av ”Återvinneriet”, vilket innebär att du för första gången kan få ett intyg på att du är en kunnig återvinnare som sätter miljön i främsta rummet.

91 % av invånare i Sverige säger att de sorterar sitt avfall i en undersökning Förpacknings- och Tidningsinsamlingen gjort, tillsammans med Naturvårdsverket och Avfall Sverige. Bäst är man på återvinning av förpackningar och tidningar.

Men samtidigt är många osäkra på om de gör rätt och om det arbete man gör är bra för miljön. En ny digital utbildning kommer att ge unika kunskaper i hur återvinning av förpackningar och tidningar sker och dessutom få ett intyg som bevisar användarens kunskaper. Ett intyg som dessutom kan vara av värde när man söker arbete.

Utbildningen lanseras i slutet av maj av Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, via deras hemsida. Men redan nu är det möjligt att vara med i slututvecklingen genom att delta som betatestare. Under betaperioden kommer fler användare att släppas på löpande, och responsen från användarna styr det avslutande utvecklingsarbetet.

– Det är första gången som vi på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen släpper en webbfunktion i betaversion, och jag skulle ljuga om jag sa att det inte är lite nervöst, säger Annica Dahlberg, informationschef på FTI.

– Återvinneriet är inte färdig, inte perfekt än. Men det är helt i linje med vår strategi att hela tiden arbeta med att utveckla vår verksamhet tillsammans med dem som drar nytta av våra tjänster.

FTI siktar på att plocka bort betastämpeln före sommaren, men allt beror förstås på vilken responsen blir. Betaversionen är gratis, liksom den slutliga utbildningen är tänkt att vara. Utbildningen är i första hand utvecklad för idrottsföreningar och ideella föreningar som arbetar i samverkan med FTI, men suget efter kunskapen är så stort att FTI beslutat att öppna utbildningen för alla som vill bli bättre på att värna miljön.

– Det ska bli väldigt roligt att höra vad användarna tycker om Återvinneriet, avslutar Annica Dahlberg.

– Vi vill veta vad som funkar bra och vad som funkar sämre, vad man absolut vill ha kvar och vad man saknar. Detta är första steget på en toppenutbildning.

Elever på Nackademin är redan i full gång att, som betatestare, testa utbildningen. Den som vill delta som betatestare kan  göra det genom att gå in på www.ftiab.se/atervinneriet.

 

Läs vidare

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Nu går det att panta God Morgons juicekartonger

God Morgon inleder ett samarbete med Bower och erbjuder nu pant på sina juicekartonger. Målet är att öka antalet återvunna förpackningar genom att erbjuda olika typer av förmåner när panten har registrerats.
God-Morgon-juicekartonger-pantas-via-Bower

BEWI ökar sin återvinningskapacitet genom att öppna en cirkulär hubb i Norrköping

BEWI öppnar nu sin nya cirkulära hubb i Norrköping, vilket ökar företagets återvinningskapacitet för EPS (expanderad polystyren) med 40 procent.
BEWIx

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432