Utbildning i återvinning släpps i betaversion

PUBLICERAD: 4 maj 2015
UPPDATERAD: 4 maj

I tisdags, lagom till att våren sjungs in på Valborg, var det dags. Då släpptes betaversionen av ”Återvinneriet”, vilket innebär att du för första gången kan få ett intyg på att du är en kunnig återvinnare som sätter miljön i främsta rummet.

91 % av invånare i Sverige säger att de sorterar sitt avfall i en undersökning Förpacknings- och Tidningsinsamlingen gjort, tillsammans med Naturvårdsverket och Avfall Sverige. Bäst är man på återvinning av förpackningar och tidningar.

Men samtidigt är många osäkra på om de gör rätt och om det arbete man gör är bra för miljön. En ny digital utbildning kommer att ge unika kunskaper i hur återvinning av förpackningar och tidningar sker och dessutom få ett intyg som bevisar användarens kunskaper. Ett intyg som dessutom kan vara av värde när man söker arbete.

Utbildningen lanseras i slutet av maj av Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, via deras hemsida. Men redan nu är det möjligt att vara med i slututvecklingen genom att delta som betatestare. Under betaperioden kommer fler användare att släppas på löpande, och responsen från användarna styr det avslutande utvecklingsarbetet.

– Det är första gången som vi på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen släpper en webbfunktion i betaversion, och jag skulle ljuga om jag sa att det inte är lite nervöst, säger Annica Dahlberg, informationschef på FTI.

– Återvinneriet är inte färdig, inte perfekt än. Men det är helt i linje med vår strategi att hela tiden arbeta med att utveckla vår verksamhet tillsammans med dem som drar nytta av våra tjänster.

FTI siktar på att plocka bort betastämpeln före sommaren, men allt beror förstås på vilken responsen blir. Betaversionen är gratis, liksom den slutliga utbildningen är tänkt att vara. Utbildningen är i första hand utvecklad för idrottsföreningar och ideella föreningar som arbetar i samverkan med FTI, men suget efter kunskapen är så stort att FTI beslutat att öppna utbildningen för alla som vill bli bättre på att värna miljön.

– Det ska bli väldigt roligt att höra vad användarna tycker om Återvinneriet, avslutar Annica Dahlberg.

– Vi vill veta vad som funkar bra och vad som funkar sämre, vad man absolut vill ha kvar och vad man saknar. Detta är första steget på en toppenutbildning.

Elever på Nackademin är redan i full gång att, som betatestare, testa utbildningen. Den som vill delta som betatestare kan  göra det genom att gå in på www.ftiab.se/atervinneriet.

 

Läs vidare

Svensk Plaståtervinning växlar upp klimatarbetet

Svensk Plaståtervinning har anställt Linnea Granström som ny klimat- och miljöstrateg.
Linnea

Svensk Plaståtervinning skapar paradigmskifte med PCR-material

Svensk Plaståtervinning och Ica lanserar en plastförpackning för tvättmedel med 95 procent återvunnen konsumentplast.
skonaxxc

ABB och Pace i samarbete om koldioxidavskiljning

ABB ingår ett partnerskapsavtal med Pace CCS för att utveckla tekniken för infångning av CO2.
ABB1x

Flergångs istället för engångs för mer hållbara event

Retake är ett demoprojekt med syfte att visa att flergångslösningar kan vara att föredra på till exempel olika event.
Retake

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx