Utbildning i återvinning släpps i betaversion

PUBLICERAD: 4 maj 2015
UPPDATERAD: 4 maj

I tisdags, lagom till att våren sjungs in på Valborg, var det dags. Då släpptes betaversionen av ”Återvinneriet”, vilket innebär att du för första gången kan få ett intyg på att du är en kunnig återvinnare som sätter miljön i främsta rummet.

91 % av invånare i Sverige säger att de sorterar sitt avfall i en undersökning Förpacknings- och Tidningsinsamlingen gjort, tillsammans med Naturvårdsverket och Avfall Sverige. Bäst är man på återvinning av förpackningar och tidningar.

Men samtidigt är många osäkra på om de gör rätt och om det arbete man gör är bra för miljön. En ny digital utbildning kommer att ge unika kunskaper i hur återvinning av förpackningar och tidningar sker och dessutom få ett intyg som bevisar användarens kunskaper. Ett intyg som dessutom kan vara av värde när man söker arbete.

Utbildningen lanseras i slutet av maj av Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, via deras hemsida. Men redan nu är det möjligt att vara med i slututvecklingen genom att delta som betatestare. Under betaperioden kommer fler användare att släppas på löpande, och responsen från användarna styr det avslutande utvecklingsarbetet.

– Det är första gången som vi på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen släpper en webbfunktion i betaversion, och jag skulle ljuga om jag sa att det inte är lite nervöst, säger Annica Dahlberg, informationschef på FTI.

– Återvinneriet är inte färdig, inte perfekt än. Men det är helt i linje med vår strategi att hela tiden arbeta med att utveckla vår verksamhet tillsammans med dem som drar nytta av våra tjänster.

FTI siktar på att plocka bort betastämpeln före sommaren, men allt beror förstås på vilken responsen blir. Betaversionen är gratis, liksom den slutliga utbildningen är tänkt att vara. Utbildningen är i första hand utvecklad för idrottsföreningar och ideella föreningar som arbetar i samverkan med FTI, men suget efter kunskapen är så stort att FTI beslutat att öppna utbildningen för alla som vill bli bättre på att värna miljön.

– Det ska bli väldigt roligt att höra vad användarna tycker om Återvinneriet, avslutar Annica Dahlberg.

– Vi vill veta vad som funkar bra och vad som funkar sämre, vad man absolut vill ha kvar och vad man saknar. Detta är första steget på en toppenutbildning.

Elever på Nackademin är redan i full gång att, som betatestare, testa utbildningen. Den som vill delta som betatestare kan  göra det genom att gå in på www.ftiab.se/atervinneriet.

 

Läs vidare

Naturvårdsverket ska anpassa och komplettera regelverket för förpackningar

Regeringen ger Naturvårdsverket i uppdrag att lämna förslag på hur det svenska regelverket ska anpassas och kompletteras med anledning av EU:s förordning om förpackningar och förpackningsavfall, PPWR.
romina-pourmokhtari-1-1-1920x1280x

Esbjerg blir nav för dansk plastsortering

ReSource Denmark har efter omfattande förhandlingar ingått ett centralt avtal med VANA, Danmarks största kollektiva system för förpackningsproducentansvar. Avtalet innebär att ReSource kommer att hantera stora mängder plastavfall från de danska hushållen.
ressource-denmark---1600x900x

Hundra procent återvunnen plast i burkarna

Berry Global har i ett samarbete med Mars lyckats ta fram en burk för M&M's, Skittles och Starburst bestående av till 100 procent återvunnen plast, exklusive locket.
Berry

Det finns plats för mer plast i återvinningssystemet

Sverige har all infrastruktur som behövs för att återvinna betydligt fler plastförpackningar - men majoriteten hamnar fortfarande i hushållssoporna och förbränns. Det håller inte enligt Svensk Plaståtervinning.
Foto: Peter Holgersson AB

Senaste nytt

Metsä får investeringsstöd från EU om de bygger nytt bruk

Muoto är namnet på en serie nya, fiberbaserade, förpackningar från Metsä Group. Koncernen funderar nu på att investera i ett eget bruk i Raumo, Finland, för produktionen och om det blir av har man förhandlats till sig upp till 85,5 miljoner euro via EU:s innovationsfond. Ett avtal om delfinansiering har undertecknats.
Muoto

Återvinnings- och värmeförseglingsbart papper nyhet från Billerud

Billerud har utvecklat ett återvinningsbart, värmeförseglingsbart papper designat för att ersätta plast i förpackningsapplikationer med höga krav på förseglingsprestanda och återvinningsbarhet.
Billerudx

PINC investerar i startupen Glenntex för att driva mer hållbar förpackningsinnovation

Pauligs riskkapitalgren, PINC, investerar i det göteborgsbaserade företaget Glenntex som med grafenförstärkta kompositer kan minska behovet av plast i nyproducerade förpackningar med upp till trettio procent.
Glenntex

Borealis har lanserat en ny LLDPE-film med åttiofem procent återvunnen PCR

Borealis har lanserat en återvunnen linjär LD-polyetenkvalitet, rLLDPE, som innehåller 85 procent PCR-material och 15 procent LLDPE-booster och är avsedd för flexibla förpackningsapplikationer som inte används för förpackning av livsmedel.
TeamBorealis_Werk_Linz_100225_008x