Uppgifter i USA: DuPont och Dow på väg att gå samman!

PUBLICERAD: 8 december 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Dows Andrew Liveris sägs bli ordförande i den nya koncernen om fusionen blir verklighet.|VD i den eventuella nya kemi- och plastkoncernen skulle bli DuPonts Edward Breen.

De två globala polymer- och kemijättarna Dow Chemical Co. och DuPontCo. sägs vara nära att gå samman, enligt välinformerade källor i USA.
Ansedda affärsmedierna Wall Street Journal och Bloomberg har båda de senaste dagarna rapporterat om att en fusion mellan de två bolagen är nära förestående. Enligt åberopade, ej namngivna, källor, som ska vara väl insatta i frågan, är förhandlingar mellan de båda företagen långt framskridna och ett besked kan väntas inom några dagar.

Om fusionen blir verklighet ska det nya bolaget, enligt källorna, delas upp i ett antal nya affärsområden med olika verksamhetsinriktningar.

Tillsammans kommer Michigan-baserade Dow och Delaware-baserade DuPont att svara för en omsättning på mer än 90 miljarder US-dollar (drygt 765 miljarder kronor), räknat på de båda bolagens redovisade omsättningar för år 2014.

Både Dow och DuPont har den senaste tiden var under press från stora investerare och börsanalytiker, som anser att båda bolagen har underpresterar.
DuPont har dessutom, för knappt en månad sedan, tillkännagett att man från årsskiftet ska konsolidera sina plastrelaterade affärsverksamheter genom att slå samman affärsområdena Performance Polymers och Packaging & Industrial Polymer. (läs HÄR).

Representanter för såväl Dow som DuPont har inte velat kommentera Wall Street Journals och Bloombergs uppgifter om en nära förestående fusion. De båda nyhetsmedierna kan dock presentera ingående detaljer om hur en sammanslagning skulle gå till och vilka som ska leda den nya koncernen.

Enligt Wall Street Journal var det Dows VD och koncernchef Andrew Liveris, som i oktober i år, kontaktade DuPonts VD Edward Breen och föreslog en sammanslagning mellan de båda bolagen. Uppgifterna säger också att efter sammanslagningen skall det nya bolaget delas upp i tre affärsområden, med inriktningar på jordbruk, material och materialforskning samt specialprodukter.

Styrelseordförande i den nya jättekoncernen skall, enligt Wall Street Journals och Bloombergs källor, bli Dows Andrew Liveris, medan DuPonts Edward Breen intar VD-posten.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Danska All Creative vill vinna i Packnorth Award 2024

Det danska företaget All Creative A/S som är mest känt för sina pappers- och kartonglösningar för förpackningar, POS och Display, är stolta. Så stolta att de har skickat in den 3D-julkalender de tagit fram för Bornholms Karamel Kompagniet till förpackningstävlingen Packnorth Awards 2024.
AllCreative_02x

Snopet för Mondi, det blev IP som köper DS Smith

International Paper och DS Smith meddelade har nått en överenskommelse om villkoren för en affär där IP köper DS Smith.
alexander-grey-8lnbXtxFGZw-unsplashx

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx