Upp och ner för priserna på olika plastråvaror

PUBLICERAD: 7 maj 2015
UPPDATERAD: 25 januari

I Nordamerika ökar råvarupriserna för polystyren

Branschorganet Plastics News skriver att resinpriserna på polystyren (PS) och polypropen (PP) just nu går åt var sitt håll i Nordamerika.
Prisutvecklingen under april månad innebar att PP-priserna sjönk, medan PS-priserna ökade. För PP var minskningen i regionen i genomsnitt 4 cent per pund (0,45 kg), medan PS-priserna steg med i genomsnitt 5 cent per pund.

För PP var det andra månaden i rad, som resinpriserna sjönk och fjärde månaden av fem. PP-priserna har nu sjunkit med 24 cent per pund sedan december, enligt Plastics News.

Efterfrågan på PP var stor i Nordamerika under årets första kvartal, enligt Chemistry Council. Den inhemska tillväxten var 9 procent, men en exportminskning av PP på nästan 31 procent, gjorde att den sammanlagda tillväxten stannade vid 7,3 procent, allt jämfört med samma kvartal i fjol.

Även efterfrågan på PS var god under första kvartalet. Totalt var tillväxten nästan tre procent jämfört med motsvarande period i fjol och med en sexprocentig tillväxt inom förpacknings- och livsmedelssektorn. Trots detta steg alltså PS-priserna, vilket främst orsakades av en nästan 25-procent höjning av priserna på råvaran bensen, som används för tillverkning av monostyren, vilket sedan omvandlas till polystyren.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax