Upp och ner för priserna på olika plastråvaror

PUBLICERAD: 7 maj 2015
UPPDATERAD: 25 januari

I Nordamerika ökar råvarupriserna för polystyren

Branschorganet Plastics News skriver att resinpriserna på polystyren (PS) och polypropen (PP) just nu går åt var sitt håll i Nordamerika.
Prisutvecklingen under april månad innebar att PP-priserna sjönk, medan PS-priserna ökade. För PP var minskningen i regionen i genomsnitt 4 cent per pund (0,45 kg), medan PS-priserna steg med i genomsnitt 5 cent per pund.

För PP var det andra månaden i rad, som resinpriserna sjönk och fjärde månaden av fem. PP-priserna har nu sjunkit med 24 cent per pund sedan december, enligt Plastics News.

Efterfrågan på PP var stor i Nordamerika under årets första kvartal, enligt Chemistry Council. Den inhemska tillväxten var 9 procent, men en exportminskning av PP på nästan 31 procent, gjorde att den sammanlagda tillväxten stannade vid 7,3 procent, allt jämfört med samma kvartal i fjol.

Även efterfrågan på PS var god under första kvartalet. Totalt var tillväxten nästan tre procent jämfört med motsvarande period i fjol och med en sexprocentig tillväxt inom förpacknings- och livsmedelssektorn. Trots detta steg alltså PS-priserna, vilket främst orsakades av en nästan 25-procent höjning av priserna på råvaran bensen, som används för tillverkning av monostyren, vilket sedan omvandlas till polystyren.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x