UPM Raflatac blir först med etikettmaterial av OBP-plast

PUBLICERAD: 9 juni 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Raflatac Ocean Action-material är tillverkat av så kallat “oceanbundet plastavfall”, OBP. (Bild PxHere)|Eliisa Laurikainen är affärsutvecklingschef på UPM Raflatac. (Bild fr LinkedIn)|Schematisk skiss över värdekedjan för Raflatacs nya etikettmaterial Ocean Action. (Bild Raflatac)

Med sina Ocean Action-etiketter är finska UPM Raflatac det första företaget i världen som investerar i etikettråvara, som innehåller så kallat ”oceanbundet plastavfall” (Ocean Bound Plastics, OBP).

OBP-plast är plastavfall som påträffas i områden upp till 50 kilometer inåt land från vattendrag och som av programmet OBP Certification (OBPCert) definieras som ”risk att hamna i havet”.

Raflatac skriver i ett pressmeddelande att utvecklingen av deras innovativa Ocean Action-etikettmaterial möjliggjorts tack vare ett nära samarbete med flera partners i produktens värdekedja och att produktionen av materialet sker med inblandning av återvunna eller förnybara råmaterial enligt massbalansmetoden.

OBPCert har uppskattat att OBP-plast ligger bakom 80 procent av plastavfallet från havet. Idag återvinns bara cirka 10 procent av det globala plastavfallet och resten hamnar på deponier, i förbränning eller läcker ut till naturen eller haven. En lösning på problemet ligger enligt OBOCert i att skapa marknader för produkter tillverkade av oceanbunden plast.

Eliisa Laurikainen är affärsutvecklingschef på UPM Raflatac. (Bild fr LinkedIn)

”Vårt nya innovativa Ocean Action-etikettmaterial är det senaste steget i vår resa bort från fossila råvaror. Materialet hjälper inte bara till att förhindra att plastavfallet hamnar i haven utan erbjuder också varumärkesägare möjligheten att uppfylla sina mål för återvunnet förpackningsmaterial. Ocean Action-materialet är skapat speciellt för slutanvändning inom livsmedel och kosmetika eftersom det har exakt samma prestanda som det nuvarande fossilbaserade etikettmaterialet”, säger Eliisa Laurikainen, affärsutvecklingschef på UPM Raflatac.

Raflatac skriver att Ocean Action-etikettmaterialet finns tillgängligt som vit och klar toppbelagd PP-film och att det passar till etikettering av förpackningar och produkter inom snabbrörliga konsumentvaror (FMCG), som hushållsartiklar, personlig vård, livsmedel och drycker.

För att göra Ocean Action-materialet till en kommersiell produkt har UPM Raflatac samarbetat med flera partners i värdekedjan, däribland malaysiska plaståtervinningsförtaget HHI, saudiarabiska polymer- och petrokemikoncernen SABIC samt Dubai-baserade filmproducenten Taghleef Industries.

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620