UPM Raflatac blir först med etikettmaterial av OBP-plast

PUBLICERAD: 9 juni 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Raflatac Ocean Action-material är tillverkat av så kallat “oceanbundet plastavfall”, OBP. (Bild PxHere)|Eliisa Laurikainen är affärsutvecklingschef på UPM Raflatac. (Bild fr LinkedIn)|Schematisk skiss över värdekedjan för Raflatacs nya etikettmaterial Ocean Action. (Bild Raflatac)

Med sina Ocean Action-etiketter är finska UPM Raflatac det första företaget i världen som investerar i etikettråvara, som innehåller så kallat ”oceanbundet plastavfall” (Ocean Bound Plastics, OBP).

OBP-plast är plastavfall som påträffas i områden upp till 50 kilometer inåt land från vattendrag och som av programmet OBP Certification (OBPCert) definieras som ”risk att hamna i havet”.

Raflatac skriver i ett pressmeddelande att utvecklingen av deras innovativa Ocean Action-etikettmaterial möjliggjorts tack vare ett nära samarbete med flera partners i produktens värdekedja och att produktionen av materialet sker med inblandning av återvunna eller förnybara råmaterial enligt massbalansmetoden.

OBPCert har uppskattat att OBP-plast ligger bakom 80 procent av plastavfallet från havet. Idag återvinns bara cirka 10 procent av det globala plastavfallet och resten hamnar på deponier, i förbränning eller läcker ut till naturen eller haven. En lösning på problemet ligger enligt OBOCert i att skapa marknader för produkter tillverkade av oceanbunden plast.

Eliisa Laurikainen är affärsutvecklingschef på UPM Raflatac. (Bild fr LinkedIn)

”Vårt nya innovativa Ocean Action-etikettmaterial är det senaste steget i vår resa bort från fossila råvaror. Materialet hjälper inte bara till att förhindra att plastavfallet hamnar i haven utan erbjuder också varumärkesägare möjligheten att uppfylla sina mål för återvunnet förpackningsmaterial. Ocean Action-materialet är skapat speciellt för slutanvändning inom livsmedel och kosmetika eftersom det har exakt samma prestanda som det nuvarande fossilbaserade etikettmaterialet”, säger Eliisa Laurikainen, affärsutvecklingschef på UPM Raflatac.

Raflatac skriver att Ocean Action-etikettmaterialet finns tillgängligt som vit och klar toppbelagd PP-film och att det passar till etikettering av förpackningar och produkter inom snabbrörliga konsumentvaror (FMCG), som hushållsartiklar, personlig vård, livsmedel och drycker.

För att göra Ocean Action-materialet till en kommersiell produkt har UPM Raflatac samarbetat med flera partners i värdekedjan, däribland malaysiska plaståtervinningsförtaget HHI, saudiarabiska polymer- och petrokemikoncernen SABIC samt Dubai-baserade filmproducenten Taghleef Industries.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx