Unik återvinning av mjukplast startar inom kort i Ängelholm

PUBLICERAD: 27 januari 2022
UPPDATERAD: 25 januari

En del av de lokaler i Ängelholm där företaget Omni Polymers kommer att starta återvinning av mjukplast.(Bild Omni Polymers)|Efter flera renings- och smältningsprocesser omvandlas den återvunna mjukplasten till nytt granulat i form av polymerpellets. (Bild Omni Polymers)|Josef Tapper är VD för Omni Polymers AB. (Bild Omni Polymers)

I skånska Ängelholm kommer inom kort företaget Omni Polymers AB att starta en för Sverige unik återvinning av mjukplast. Det skriver Helsingborgs Dagblad.

Merparten av den mjukplast som i dag samlas in via den hushållsnära återvinningen och andra återvinningskanaler går vanligtvis till förbränning, eftersom det inte funnits effektiva tekniker för att återvinna den typen av plast.

Efter flera renings- och smältningsprocesser omvandlas den återvunna mjukplasten till nytt granulat i form av polymerpellets. (Bild Omni Polymers)

Men nu har Helsingborgsbaserade företaget TMR ((Tailor Made Responsibility) utvecklat tekniker för återvinning av olika typer av komplexa och svårhanterbara plaster, bland annat mjukplast. Via bolaget Omni Polymers, som TMR står bakom, kommer man till våren 2022 att inleda återvinning av mjukplast vid en anläggning i Ängelholm, som ägs av nordvästskånska renhållningsbolaget NSR AB.

Enligt HD kommer Omni Polymers att installera sig i lokalerna i april och då påbörja installationen av maskinerna som behövs för att driva återvinningsanläggningen. Innan sommaren räknar man med att börja testköra mjukplaståtervinningen och i mitten av nästa år räknar man med full produktion. 30.000 årston av insamlad mjukplast – av vilket en hel del kommer att komma från lokalägaren NSR AB! – beräknas man kunna processa i fabriken, vilket ska resultera i 12.000 ton nytt granulat i form av plastpellets, som kan omvandlas till nya plastprodukter.

Josef Tapper är VD för Omni Polymers AB. (Bild Omni Polymers)

”Som granulat kan den återvunna mjukplasten användas i stället för jungfrulig plast. Om man tittar på miljöeffekterna så finns det beräkningar som visar att man minskar koldioxidutsläppen med 80 procent jämfört med om man skulle använda nytillverkad plast”, säger Omni Polymers VD Josef Tapper till HD.

Investeringskostnader för plaståtervinningen i Ängelholmsanläggningen beräknas bli 80 till 100 miljoner kronor och verksamheten förväntas sysselsätta cirka 25 anställda, skriver HD.

N.B.: Vi har tidigare skrivit om företaget TMR i Helsingborg och deras återvinningskoncept för komplexa plaster. Läs HÄR!

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Releaf ser Sverige som en intressant marknad

Tidigare i år berättade vi om det ukrainska företaget Releaf som tillverkar pappersmaterial baserat på fallna löv i städer i Europa. Nu är de på plats på Empack.
Releafx

Mycket händer på Empacks två dagar

I dag slog årets nordiska förpackningsmässa, Empack, upp dörrarna. Under två dagar kommer ett sjuttiotal utställare att visad bredden i förpackningsindustrin.
Empack-header

PacsOn Syd förvärvar PACia

PacsOns satsning i Sydsverige  fortsätter genom att man förvärvar PACia AB i Ystad.
pacson-syd-pacia-2700x1200x

Danone tar bort etiketterna på sina småflaskor

Danone satsar på präglade plastflaskor i Actimelsortimentet.
Danonex