Undersökning: Svenskar oroas av ”dold plast” i förpackningar

PUBLICERAD: 9 december 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Undersökningen ”Svenskarnas inställning till plast i engångsartiklar” visar att vi svenskar oroas av mikroplaster i miljön och av ”dold plast” i förpackningar. (Bild pressbild)

Vi svenskar oroas av mikroplast som sprids i miljön och av ”dold plast” i förpackningar. Sju av tio svenskar vill dessutom ha ett förbud mot plast i engångsartiklar. Det framgår av en färsk undersökning, som Kantar Sifo utfört på uppdrag av den ideella stiftelsen Håll Sverige Rent och det svenska miljöteknikbolaget OrganoClick.

Mängden plast i naturen fortsätter att öka och väntas fortsätta öka långt in i framtiden. Det är något som oroar oss svenskar där en klar majoritet känner stor oro för att plasten, som bryts ner till mikroplaster, sprids i miljön. Det framgår av den nu publicerade undersökningen.

Andra viktiga resultat av undersökningen är att sju av tio svarande vill att plast i engångsartiklar förbjuds och att 90 procent av de tillfrågade svarar att de vill att produkter som innehåller dold plast ska ha en märkning som gör det tydligt att produkten innehåller plast.

”Det är positivt att fler vill se en förändring i lagstiftningen med införandet av både märkning och förbud av plast”, säger Mårten Hellberg, VD för OrganoClick.

När det gäller så kallad ”dold plast” så är det så att många produkter innehåller plast utan att konsumenten vet om det. Det kan till exempel finnas bindemedel av plast i våtservetter, kaffefilter och snuspåsar. Den plasten är inte nedbrytningsbar i naturen och få känner till att den finns i produkten de köper.

”För att minska de negativa effekterna på naturen behöver nedskräpningen minska. Då behöver konsumenterna informeras om hur man gör sig av med sin produkt på bästa sätt. Och de produkter, som ändå hamnar i naturen, behöver vara utformade för att göra så lite skada som möjligt. Till exempel genom att vara biologiskt nedbrytbara i en naturlig miljö”, säger Johanna Ragnartz, VD Håll Sverige Rent.

Fakta om undersökningen
Undersökningen ”Svenskarnas inställning till plast i engångsartiklar” är genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Håll Sverige Rent och OrganoClick. Undersökningen genomfördes i februari 2022 och är riksrepresentativ. Totalt har 1.107 personer i åldrarna 16–79 deltog i undersökningen.

En sammanfattning av undersökningen kan läsas/laddas ner HÄR.

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Oroliga tider skrämmer inte FrontPac

FrontPac räds inte de svåra tiderna. Ett bra bevis är investeringen i en ny offsetpress från KBA.
Jesper och Martin

Grönt ljus för att göra gröna salladsskålar ännu grönare

Picadeli känner att deras salladskoncept blir ännu grönare via appen Bower. Nu finns möjlighet att panta 20 miljoner skålar årligen.
bower_phone

Packnews i ny kostym efter samgående med AGI Media

Packnews har bytt kostym efter mer än 15 år som nyhetsförmedlare till förpackningsindustrins värdekedja. Nu blir vi ännu bättre!
Kostym

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah